Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kúpeľné altánky v Turzove
Kúpeľné altánky v Turzove Zatvoriť

Prístrešok Gelnica - Turzovské kúpele

V mestskej časti Gelnice - Tuzov sa rozprestiera areál niekdajších kúpeľov. Dnes kúpele tvoria prevažne chátrajúce objekty s výnimkou pár súkromných objektov, ktoré sa podarilo zachrániť pred zánikom. Ide o obľúbené výletné miesto Gelničanov s viacerými vychádzkovými trasami. No i pre vandrákov majú čo ponúknuť. V kúpeľnom lesoparku sa nachádzajú dva prístrešky.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: opustený areál Turzovských kúpeľov nad Gelnicou
Nadmorská výška
496 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86165 ° SŠ
dĺžka: 20.90546 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 5 ľudí na podlahe s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
kúpeľné pramene (najbližší prameň svätého Antona)
Spojenie
Gelnica (vlak, bus) - Turzovské kúpele (modrá)
Dalšie info
areál kúpeľov je strážený (vrátane psov)

Prístup

  • z Gelnice (vlak, bus) po modrej značke Turzovskou dolinou (asfaltová cesta) do kúpeľov za približne 0.45 h,
  • zo Sloviniek (bus) po červenej značke do sedla Krompašské vrchu a po modrej značke do kúpeľov za približne 3.45 h,
  • z Krompách (vlak, bus) po modrej (zelenej alebo žltej) značke cez Plejsy a v sedle Krompašského vrchu po modrej značke do kúpeľov za približne 3.45 h,
  • z Plejsov po modrej značke cez sedlo Krompašského vrchu do kúpeľov za približne 2.00 h.

Prístrešky

Ide o dva skromné prístrešky nad horným jazerom na okraji kúpeľného areálu. Starší prístrešok je šesťuholníkového pôdorysu s plechovou strechou na drevenej konštrukcii. Časť výplne stien je vytrhaná (zrejme spálená) a poskytuje len čiastočné závetrie. Zariadenie besiedky tvorí drevený stôl a lavice po obvode stien. Podlaha je tvorená betónovou dlažbou. Kapacita je pre päť nocľažníkov s vlastnou karimatkou a spacím vakom, keď sa stôl posunie ku stene.

Novší prístrešok tvaru "Áčka" v tesnom susedstve staršej besiedky je primárne určený na grilovanie. Na kamennej podmurovke je drevená strecha v tvare písmena "A". Jeho zariadenie tvorí murovaný krb, drevený stôl a dve lavice. Strecha je krytá plechom a podlahu tvorí udupaná zem. Na nocľah je využiteľný, ale pre prach a popol na zemi (vrátane odpadkov) je nutná celta alebo igelit. Po presunutí lavičiek a stola sa dnu zmestia traja nocľažníci. Vstup do prístreška je uzavretý mrežou. Pri vchode je umiestnený smetný kôš.

Okolie a voda

Najbližším zdrojom vody je upravený prameň svätého Antona, ktorý sa nachádza 300 metrov na východ od horného jazera.

V bývalých kúpeľoch sa nachádza viacero objektov. V tesnom susedstve horného jazera sú dva opustené a chátrajúce kúpeľného domy. Poniže pri bývalej autobusovej zastávke (rázcestník) sa nachádza strážený a oplotený väčší objekt z povojnového obdobia, kde sú strážne psy (ráno ich bol venčiť strážnik pri jazere). Pri dolnom jazere sa nachádza nový penzión Erihof (ubytovanie, stravovanie). Hneď pri ceste je sprístupnená dedičná štôlňa Jozef. Nad jej portálom je opravený súkromný historický objekt. V susedstve je privátna hacienda a nad ňou v lese ukrytý opravený kúpeľný kostolík (kaplnka Povýšenia Svätého kríža) na trase Jakubskej cesty.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie