Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Typicky netypické Záhorie

Záhorie. Rozmanitý región rozprestierajúci sa v západnej časti Slovenska, ktorý svojimi krásami priláka návštevníkov každého veku a každého počasia. Všetky ročné obdobie zanechajú svoje čaro na krajine, vďaka čomu sa Záhorie stáva obľúbenou turistickou destináciou. Môžete si vybrať spomedzi širokej škály pamiatok, hradov, zámkov, kaštieľov, zrúcanín, sakrálnych a technických pamiatok, múzeí, rozhľadní alebo vyhliadok. Avšak Záhorie ponúka návštevníkom aj miesta, ktoré sú jedinečné svojou atmosférou. Ľudia tieto miesta využívajú na oddych, fotenie a chvíle strávené s priateľmi a rodinou.

Geopark Malé Karpaty

Geoturistika a geoparky sú zaujímavým trendom zahŕňajúcim spôsoby trávenia voľného času, rozvoj vzdelávacích a ekonomických aktivít, no primárnym cieľom je ochrana daného územia. Geopark Malé Karpaty je jedným zo 4 slovenských geoparkov. Tvorí ho 6 geomontánnych oblastí a je príležitosťou spojiť všetkých aktérov cestovného ruchu. Okrem jaskyne či hradov tu môžete navštíviť aj geologické múzeum Barbora na Devíne a Sandberg.

Levanduland

Pri obci Malé Leváre v roku 2014 vzniklo očarujúce miesto pripomínajúce „fialové more“, ktoré nesie názov Levanduland. „Fialové more“ sa nachádza na pozemku s rozlohou jedeného hektára a tvoria ho sadenice levandule lekárskej. Každoročne sa tu vypestuje niekoľko tisíc sadeníc, ktoré sú pestované s láskou. Levanduland ako firma vyniká v produkovaní vlastných levanduľových vín, džemov, sirupov, likérov, čajov a kozmetiky. Návštevníkov láka najmä samozber, ktorý prebieha dvakrát do roka.

Bylinková záhrada Holíčskeho zámku

O rok neskôr v meste Holíč vznikla bylinková záhrada, ktorá sa nachádza v juhovýchodnej časti areálu Holíčskeho zámku. Jej hlavná myšlienka spočíva v nadväzovaní na tradičné pestovanie potrebných rastlín a byliniek. V záhrade sa nachádza vyše 15 druhov mäty, okolo 30 liečivých rastlín, ktoré sú jednotlivo označené malými tabuľkami s presným opisom bylinky a jej využitím. Taktiež sa tu nachádza živý plot z okrasných hrabov, stromčekové ríbezle, angrešty alebo ovocné stromčeky. Bylinková záhrada je každoročne otvorená počas letnej turistickej sezóny od mája do septembra.

Bobria hrádza

Bobria hrádza. Ide o jedno z najvyhľadávanejších miest na Záhorí od roku 2015, ktoré sa nachádza v obci Kuchyňa. Názov Bobria hrádza nesie podľa obyvateľov, ktorí obývajú túto oblasť. Bobria hrádza predstavuje drevený chodník v dĺžke 300 metrov vedúci ponad vodnú hladinu nádrže. Chodník je obkolesený vodou, vodnými živočíchmi a vtáctvom. Po 300 metroch drevený chodník pokračuje v napojení sa na náučný chodník, ktorý vedie okolo vodnej nádrže a cez priľahlý lesík. Momentálne drevený chodník podlieha rekonštrukcii, ale ani tento fakt ľudí neodradí od toho, aby sa tu zastavili, relaxovali a načerpali novú pozitívnu energiu, prípadne využili možnosti neďalekého camping parku na občerstvenie a hry pre deti.

Lezecké steny pod Plaveckým hradom

Keď hľadáte možnosti vychutnania si adrenalínu, vyskúšajte lezecké steny pri Plaveckom hrade, ktorý bol postavený na vápencovom brale. Táto oblasť sa nachádza v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je známa pod názvami ako Blázon, či Blázonstein. Liezť je tu povolené celoročne, avšak okrem hradných pilierov. Neorganizovaní horolezci majú lezenie zakázané. Oblasť Blázon sa nachádza pod Plaveckým hradom. Priľahlý masív sa nachádza vo výške 300 metrov nad morom a najvyššia veža, nazývaná Venuša, má 40 metrov.

Kostol Sv. Margity Antiochijskej

O kostolíku, ktorý sa nachádza v poli za dedinkou Kopčany sa vie veľmi málo. Napriek tomu, že sa nachádza v krásnej prírode, jeho miesto je zabudnuté. Výstavba kaplnky sa datuje do 9. až 10.-teho storočia. Ide o stavbu predrománskej doby a časov Veľkej Moravy. Ide o jednu z najstarších architektonických pamiatok na Záhorí. V 13. storočí bol kostolík prestavovaný a čiastočne doplnený o gotické prvky. Až do 18. storočia sa tu konali bohoslužby. Potom sa v obci Kopčany postavil kostol priamo v dedine a sväté omše boli premiestnené tam. V súčasnosti je možné doň nahliadnuť so sprievodkyňou.

Viate piesky

Pri hľadaní piesku nemusíte vyhľadávať kúpaliská, kde sú umelo vytvorené pláže. Záhorie vás privíta aj svojou púštnou oblasťou, ktorá sa nachádza medzi obcami Plavecký Mikuláš a Lakšárska Nová Ves. „Púšť“ predstavujú viate piesky nachádzajúce sa vo Vojenskom obvode Záhorie. Návštevníci do vojenského objektu môžu bežne vstúpiť, no v minulosti museli mať na vstup potrebné povolenie. Najvýznamnejšia akcia konajúca sa v auguste nesie názov Sahara. Ide o akciu, ktorá je verejne prístupná a je zameraná na vojenskú históriu a techniku. Hlavnou myšlienkou Sahary je popularizovať vojenské dejiny a šíriť osvetu o dejinách vojen a ozbrojených konfliktov, vývoji armády, zbraní a vojenskej techniky.

Penati Golf Resort

Najlákavejšie golfové ihriská na Slovensku nájdete na Záhorí. Penati Golf Resort patrí k najväčším v strednej Európe. Na 217 hektároch borovicových lesov ponúka skvelú hru a najkrajšie výhľady. Bonusom je najdlhšia jamka, ktorú si tu môžete zahrať.

Baťov kanál

Firma Baťa vybudovala v 30.tych rokoch 20.storočia vnútrozemskú vodnú cestu pre účely prepravy hnedého uhlia z baní v Ratiškoviciach do svojich teplární v Otrokoviciach. Plavebná trasa dlhá takmer 60 km začína v prístave v Skalici a končí v českých Otrokoviciach. Na kanáli je 13 plavebných komôr, ktoré pomáhajú prekonávať výškové rozdiely. V súčasnosti patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám. Počas sezóny sa v prístave Skalica organizujú rôzne dobrodružné výletné plavby a hudobno-zábavné podujatia. Čln si tu môžete požičať aj bez oprávnenia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie