Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hrad Tematín, Stanislav Hladký
Hrad Tematín, Stanislav Hladký Zatvoriť

PR Obnovené značenie k zaujímavostiam v Trenčianskom kraji

Zatraktívniť menej známe cyklistické a turistické trasy vedúce krásnou prírodou Trenčianskeho kraja a uľahčiť milovníkom cyklistiky i peším turistom orientáciu v teréne každoročne pomáha obnovené turistické značenie či nové cyklosmerovníky. Vďaka úzkej spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja, Slovenského cykloklubu a Klubu slovenských turistov sa od roku 2015 podarilo obnoviť v kraji drobnú cyklistickú i turistickú infraštruktúru na približne 1 760 kilometroch cyklotrás a turistických trás.

Obnova maľovaného značenia a výmena existujúcich smerovníkov či tabuliek sa zrealizuje až na 12 cyklotrasách a 24 turistických trasách v Trenčianskom kraji. Cykloturistické trasy okrem iného vyčistené budú aj od zarastajúcej vegetácie. Na obnovu cyklistickej i turistickej infraštruktúry vyčlenila Trenčianska župa už piaty rok po sebe financie vo výške 40 tisíc eur.

K Mohyle Najväčšieho Slováka M. R. Štefánika privedú cyklistov nové cyklosmerovníky i obnovené značenie

V blízkosti miesta posledného odpočinku jedného z najvýznamnejších rodákov z Trenčianskeho kraja Milana Rastislava Štefánika, ktorého 100. výročie tragického úmrtia si počas celého roka 2019 pripomíname, sa obnova cyklistického značenia dotkne až dvoch úsekoch. Prvý z nich vedie z mesta Brezová pod Bradlom na Bradlo k majestátnej Mohyle M. R. Štefánika, druhý rovnako začína v Brezovej pod Bradlom a končí v obci Priepasné. Milovníci lokalít dýchajúcich históriou tak majú jedinečnú možnosť spojiť jazdu na bicykli so spoznávaním veľkolepej Mohyly, ktorá je dominantou myjavských kopaníc. Unikátna stavba je zapísaná v zozname Európskeho kultúrneho dedičstva a svojou charakteristikou patrí medzi významné európske monumenty.

Zaujímavá trasa, ktorá rovnako spája prechádzku v prírode s poznávaním histórie vedie aj z Pruského cez Vršatské Podhradie až do Červeného Kameňa. Práve vo Vršatskom Podhradí sa nachádza Vršatecký hrad, ktorý bol postavený v polovici 13. storočia či národná prírodná rezervácia Vršatské bradlá. Vršatec leží na skalnom brale vo výške viac ako 800 m a patrí medzi najvyššie položené hrady v regióne. Prístup k nemu je pomerne jednoduchý a ponúka výborný výhľad na stredné Považie či Súľovské a Strážovské vrchy.

Najdlhším cyklistickým úsekom, ktorého značenie prejde tento rok obnovou, je takmer 49 km dlhý úsek Kálnica – prírodná rezervácia Kulháň vedúci okolo Považského Inovca. Od roku 1973 je Kulháň označovaný ako prírodná rezervácia, najmä kvôli starým dubovým porastom, ktorých vek sa odhaduje medzi 300 a 550 rokmi. V blízkosti sa nachádza aj množstvom turistov vyhľadávaný Rybník Kulháň. Ten bol v minulosti známym rajónom rybárov. Ak obľubujete pstruhy, Rybník Kulháň je ideálnym miestom, kde pripravujú výborných pečených i údených pstruhov. Súťaživým typom a profesionálnym cyklistom odporúčame navštíviť posledný májový víkend Bikepark v Kálnici. Ten je už takmer desať rokov dejiskom jedného z najväčších bicyklových festivalov na Slovensku.

Značenie obnoví kraj aj na približne 19 km dlhej regionálnej cykloturistickej trase známej ako Žiarska radiála. Táto cyklotrasa, vedúca upravenými lesnými cestami mimo dosahu dopravných prostriedkov, sa nachádza v regióne hornej Nitry, kde spája mesto Prievidza so sedlom Štyri chotáre. Určená je predovšetkým pre MTB cyklistov a jej povrch tvorí najmä asfalt a štrk. Trasa začína v Prievidzi a vedie popri najväčšej pamiatke mesta, ktorou je opevnený Mariánsky kostol, pokračuje cez lesopark za mestom až k lesnej cestičke, odkiaľ pomalým stúpaním až na hrebeň končí na Štyroch chotároch.

Nové cykloznačenie je pripravené aj pre takmer 20 km dlhú Javornícku cyklomagistrálu, ktorá patrí k jedným z najkrajších hrebeňových magistrál na Slovensku. Trasa začína v obci Lúky pod Makytou a po ceste na Kohútku sa cyklisti môžu tešiť okrem iného aj z krásneho výhľadu na okolité lúky či osady. Vrch Kohútka leží v prekrásnom kúte Moravy na spoločnej hranici Slovenska s Českou republikou. Okrem malebného výhľadu na panorámu Vsetínskych a Moravských Beskýd ponúka viacero možností trávenia voľného času v letnom i zimnom období. Známe a moderné lyžiarske stredisko priláka návštevníkov množstvom zjazdoviek. V lete si zas prídu na svoje peší turisti i cyklisti, ktorí majú na výber z hneď z niekoľkých zaujímavých turistický trás.

V pohorí Vtáčnik už nezablúdite, jednoduchšie sa dostanete aj k pamätníkom SNP

Mesto Handlová je východiskom viacerých turistických trás. Jednou z nich je aj približne 20 km dlhá trasa vedúca na Vtáčnik. Ten so svojimi 1345,8 m n. m. patrí medzi najvyššie pohorie Trenčianskeho kraja. Cesta až na samý vrchol tohto sopečného pohoria patrí medzi tie náročnejšie. Výhľad z neho však stojí naozaj za to. Najviac turistov sa v pohorí Vtáčnika zdržiava najmä koncom roka, kedy sa koná tradičný hromadný Silvestrovský výstup. Na Vtáčnik vedie aj 14 kilometrová turistická trasa so začiatkom v obci Bystričany, v južnej časti Strážovských vrchov. AJ značenie oboch spomenutých trás tento prejde revitalizáciou.

Náročnosťou jednoduchá, ale o to zaujímavejšia je 12 km dlhá turistická trasa so začiatkom v Bánovciach nad Bebravou a cieľom pri pamätníku SNP na Jankovom Vŕšku. Populárny Jankov Vŕšok sa týči nad obcou Uhrovec a na jeho vrchole sa nachádza 15 metrov vysoký pamätník, ktorý návštevníkkom pripomína odvahu obyvateľov okolitých dedín a partizánov brigády Jána Žižku. V blízkosti tohto historického monumentu sa nachádza viacero partizánskych bunkrov či hrobov. Jankov Vŕšok ponúka krásny výhľad do okolitej prírody a každoročne sa tu konajú viaceré spomienkové i oslavné podujatia. Ďalším z pamätníkov Slovenského národného povstania, ku ktorému vedie turistická cesta s obnoveným značením, sa nachádza v okrese Myjava a dostanete sa k nemu po 14 km dlhej trase z Polianky končiaca v Pustej Vsi. Pustá Ves bola počas 2. svetovej vojny strediskom partizánov, preto ju Nemci viackrát prepadli s nádejou, že bojovníkov proti fašizmu zlikvidujú. Rovnako ako v okolí Jankovho Vŕšku, tak aj v Pustej Vsi sa nachádza viacero partizánskych bunkrov z tohto obdobia.

Najdlhšou trasou, ktorá prejde obnovou značenia, je takmer 21 km dlhá trasa smerujúca zo Zlatoviec na Paseky, na štátnej hranici s Českou republikou. Začiatok je v krajskom meste Trenčín, v časti Zlatovce na železničnej stanici odkiaľ cesta vedie cez Horné Orechové smerom na Hornú Súču popri osade Vlčí Vrch až k miestu Paseky. Na trase sa nachádza napríklad prírodná rezervácia Hornozávarská mokraď s bohatým zastúpením viacerých druhov rastlín a živočíchov, ktoré zaujali vedcov pre ich vedeckovýskumné a náučné účely.

Pohorie Považského Inovca v sebe ukrýva množstvo nádherných prírodných úkazov i zaujímavé miesta spojené s dejinami nášho národa. Takýmto miestom je aj starobylá zrúcanina hradu Tematín odkiaľ vedie turistická trasa končiaca pod Prieľačinou. Hrad bol vybudovaný v 13. storočí a s nadmorskou výškou 564 metrov je ozdobou vrchov Stredného Považia. Oblasť pod Prieľačinou je zas známa svojim prameňom a studničkami.

Poslednou turistickou trasou, ktorú si bližšie predstavíme, je trasa Prejta – Chata Homôlka s dĺžkou približne 17 km. Po ceste k známej rekreačnej oblasti, ktorá ležiacej pod vrchom Homôlka sa odporúčame zastaviť na vrchu Vápeč. Ten sa nachádza v obci Horná Poruba, má 956 m. n. m. a z jeho vrcholu je nádherný výhľad na okolitú prírodu. Vápeč je pre turistov pomerne jednoducho dostupný kopec s upravenými turistickými cestičkami. Patrí medzi najkrajšie a turisticky najatraktívnejšie vrcholy v Strážovských vrchoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie