Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Zajtra začína letná sezóna v TANAP-e

Dnešným dňom končí sezónna uzávera v Tatranskom národnom parku, od zajtra tak budú prístupné všetky značené chodníky na území národného parku, s výnimkou niektorých, kde je pohyb obmedzený z iných dôvodov. Zisťovali sme, v akom stave sú chodníky, zabezpečovacie pomôcky a na čo by si turisti mali dávať pozor.

Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP-u hovorí, že keďže vo vyšších polohách Tatier a v záveroch dolín sa miestami ešte stále drží sneh, to, v akom stave chodníky a zabezpečovacie pomôcky reálne sú a či si aj vyžiadajú väčšie opravy, sa zistí, až keď z týchto lokalít zmizne snehová pokrývka. "Po zime si pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u prechádzajú postupne všetky sedlá a opravujú zabezpečovacie technické pomôcky, kontrolujú, opravujú či vymieňajú poškodené smerovníky, vymieňajú poškodené informačné tabuľky, prípadne nahrádzajú ukradnuté novými, opravujú turistické prístrešky, odpočívadlá, poškodené mostíky, odstraňujú popadané stromy. Tento rok sa obnovujú modré značky na celom území TANAP-u."

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko apeluje na turistov, aby v exponovaných častiach, kde je ešte snehová pokrývka, používali príslušnú výzbroj a výstroj. "Podcenenie podmienok môže spôsobiť úraz a následne záchranná akcia s vrtuľníkom môže vyplašiť celú dolinu."

Podmienky na horách

Horská záchranná služba (HZS) informuje, že vo Vysokých Tatrách sú turistické chodníky po hornú hranicu kosodreviny bez snehu a schodné, vyššie sa ešte nachádza sneh. V týchto častiach je sneh zrána tvrdý až ľadový, stále sú potrebné zimné doplnky a zimná výzbroj. Snehové polia sa na malých plochách nachádzajú aj na severnej strane Západných Tatier, ostatné časti turistických chodníkov sú schodné a bez snehu.

HZS upozorňuje návštevníkov, aby sa v prípade, že nedisponujú zimnou výzbrojou, vyhli snehovým poliam. Ak treba cez ne prejsť, malo by sa tak urobiť čo najopatrnešie. Pozor treba dať aj na búrky a odchádzať na túru v skorých ranných hodinách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Obmedzenia na chodníkoch

Po minuloročných povodniach stále ostáva uzatvorená Javorová dolina. V liptovskej časti Západných Tatier sa do Hlbokej doliny a doliny Parichvost po značkovaných turistických chodníkoch vedúcich z Jaloveckej doliny návštevníci nedostanú kvôli poškodeným mostom, ktoré nie sú v správe štátnych lesov.

V Bielovodskej doline začnú Štátne lesy TANAP-u v najbližších dňoch odstraňovať suché stromy, ktoré ohrozujú bezpečnosť turistov, preto tam tiež nateraz treba rátať s uzáverou

Mostík v lokalite Brána vo Veľkej Studenej doline sa bude vymieňať. "Dá sa síce cezeň prejsť, avšak prosíme turistov, aby v záujme vlastnej bezpečnosti netestovali jeho odolnosť a cez mostík prechádzali po jednom," hovorí Martina Petránová.

"V okolí značkovaných turistických chodníkov budeme spiľovať suché stromy, ktoré ohrozujú bezpečnosť návštevníkov. Samozrejme o tom budeme aj priebežne informovať, určité obmedzenia predpokladáme na Orave, kde momentálne prebieha spracovanie kalamity."

Platná legislatíva

Nový návštevný poriadok pre TANAP je zatiaľ v príprave. Aktuálne je pohyb návštevníkov národného parku upravený Rozhodnutím Okresného úradu Prešov zo dňa 25. 10. 2017, ktorý vydal zoznam značených chodníkov podliehajúcich sezónnej uzávere, a ďalej Zoznamom vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14. 06. 2017.

Súvisiace články

Najnovšie