Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka Zigovka
Chatka Zigovka Zatvoriť

Útulňa Chatka Zigovka

Milú a výborne zariadenú lesnú chatku som objavil úplnou náhodou. Išiel som pozrieť kamaráta do Hornej Marikovej pešo cez hory a tu sa tesne pod horským sedlom vrchu Zigov (Milechovská Kýčera) ukázal medzi stromami nový zrub. Keďže bol blízko modrej značky, tak som si ho išiel pozrieť. O to väčšie bolo prekvapenie, že je voľne prístupný.

Poloha
Javorníky: pod sedlom Zigova, na SV od vrcholu Milechovskej Kýčery
Nadmorská výška
800 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.23323 ° SŠ
dĺžka: 18.2801 ° VD
» Mapa
Nocľah
na prični v podkroví (matrace) a na laviciach na prízemí, príp. núdzovo na podlahe jedálne
Prevádzka
celoročná
Voda
potoky pod sedlom
Spojenie
Považská Bystrica (vlak, bus) - Horná Mariková (bus) - modrá značka na sedlo Zigov
Dalšie info
vonkajšie ohnisko s dreveným sedením, latrína

Prístup

  • z Hornej Marikovej, Modlatína (bus) po modrej značke cez Končitú za asi 1.30 h,
  • z Hornej Marikovej, Kátliny (bus) po žltej a modrej cez Končitú za asi 2.00 h,
  • z Mestečka / Záriečia (vlak, bus) po zelenej a modrej značke cez sedlo Kýčera za asi 3.15 h.

Objekt

Ide o nový objekt, o ktorom nevedel ani kamarát. Drevený zrub je zastrešený sedlovou plechovou strechou, ktorá na východnej a severnej strane vytvára krytú verandu ako vstup do objektu. Prízemnú časť tvorí kuchyňa a jedáleň s veľmi dobrým vybavením. V rohu je umiestnené vykurovacie teleso (kovová pec), ktoré slúži aj na varenie. Pod oknom sú umiestnené skrinky s výlevkou (bez vody) a pri susednej stene ďalšie skrinky vo forme kuchynskej linky. Nad nimi sú dobre uzavreté police, aby sa k potravinám nedostali hlodavce. Pri schodoch na poschodie je veľká polica s ďalším kuchynským vybavením. Jedálenskú časť tvorí stôl a tri široké lavice, ktoré môžu poslúžiť ako lavice na spanie pre nižších nocľažníkov. Súčasťou sú tri drevené stoličky. Denné svetlo zabezpečujú tri plastové okná po stranách.

Podkrovnú - spaciu časť tvorí matracové letisko, ktoré osvetľuje jedno plastové okno. Ďalšie sedenie je umiestnené na verande, kde sú dve drevené lavičky a stolička. Pod chatkou je samozrejme aj vonkajšie ohnisko s drevenou lavičkou. Na blízkom smreku sú drevené smerovky k blízkym i vzdialeným cieľom.

Voda

O studničke v blízkosti chatky neviem (nehľadal som), ak o nej viete, napíšte do diskusie. Najbližšia voda by sa mala nachádzať v zákrute lesnej cesty na modrej značke poniže sedla na polohe tu. Ďalšia voda sa nachádza v pramennej oblasti Kátlinského potoka na polohe tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie