Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chalupská slať
Chalupská slať Zatvoriť

Túra Šumava: Okolie Borových Lád, Chalupská slať a NCH Les

Obec Borová Lada je jedno z častých východísk túr v Národnom parku Šumava. Rôznych peších aj cyklistických okruhov sa dá odtiaľto urobiť viacero. Vybrala som dva tipy pre tých, ktorí majú menej času, horšiu kondičku alebo daždivé počasie. Na oba sa dostaneme priamo z obce a naspäť bez potreby použiť akúkoľvek dopravu.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar
Pohoria
Šumava (Národný park Šumava)
Doprava
Borová Lada (bus, záchytné parkoviská)

Náučný chodník Chalupská slať

Chalupská slať je jedno z troch sprístupnených rašelinísk v Národnom parku Šumava. Je to najväčšie rašelinové jazierko v Čechách s rozlohou 1,2 hektára, s hĺbkou rašeliny až sedem metrov.

Z centra malej obce sa vyberáme po okraji asfaltovej cesty smerom do Svinnej Lady. Asi o desať minút sme pri autobusovej zastávke, kde odbočíme k informačnému stredisku národného parku. Ak máte čas, odporúčam sa zastaviť, majú tu okrem iného úžasný herbár. A také kuriatko hlucháňa by som niekedy chcela vidieť živé. Od strediska vedie drevený chodník cez rozľahlú lúku a potom do kosodrevinovej húštiny, z ktorej trčia biele majáky briez. Od konca 19. storočia do konca 2. svetovej vojny sa tu rašelina ťažila. Na týchto miestach rastú brezy, kosodrevina je tam, kde sa neťažilo.

Trasa meria iba 310 metrov, takže sa netreba nikam ponáhľať. Je prístupná pre hendikepovaných a kočíky. Na konci stojíme na širšej vyhliadkovej plošine a užívame si výhľad a posledné lúče slnka, keďže od zajtra má trvalejšie pršať. Jazierko je úžasné, v strede na trávnatom ostrovčeku stojí osamotená breza, kačica na hladine naháňa svoje rýchle mláďa. Čaro mimosezóny je v tom, že sme tu takmer sami. Páči sa nám tu tak veľmi, že sa tu zastavíme ešte aj o pár dní neskôr v deň odchodu, v doprovode snehových prehánok. Návrat je po rovnakej trase.

Náučný chodník Les

Na Šumave nájdeme niekoľko typov náučných chodníkov, tento okružný náučný chodník patrí medzi tzv. Prírodne poznávacie okruhy. To znamená, že nie je venovaný primárne danej lokalite, ale má skôr všeobecno-vzdelávací charakter. Majú symbol zvieraťa, ktoré sa tu často vyskytuje, v tomto prípade je to ďateľ čierny. Chodník má aj názov Ďateľ čierny, klbko vzťahov v prírode.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Začneme rovnako na asfaltke vedúcej do Svinnej Lady, ale ešte pred koncom obce odbočíme doľava podľa drevených smeroviek s ďatľom. Trasa vedie po lesnej ceste. Mala by trvať asi jeden a štvrť hodiny, ideálne na lejak, v ktorom sme sa sem vybrali. Sedieť celý deň na ubytovaní sa nám nechce. K lesu sa to však hodí.

Výhľady tu aj tak nie sú žiadne, celý čas kráčame v úplne obyčajnom lese spestrenom náučnými tabuľami. Úplne obyčajný les hýri dvomi farbami zelenej, jasnozelenej jarnej a tmavozelenej ihličnatej. Kvapky dažďa šuštia na listoch a dopadajú do mäkkej hnedej pôdy. Zhlboka dýchame vlhký lesný vzduch. Postupne sa zastavujeme pri viacerých náučných tabuliach. Venujú sa pojmom ako ekosystém, prírodné podmienky, stanovištia, lesný vegetačný stupeň, druhová rozmanitosť a prírode blízke hospodárenie.

Za poslednou tabuľou sa zo zvážnice odpojíme doľava dolu, vyjdeme na lúky s výhľadom na obec a potom sa po nefrekventovanej (aspoň v týchto dňoch) asfaltovej ceste vraciame do obce. Trasa merala 3,4 kilometra s prevýšením 110 metrov. Neďaleko odtiaľto sú ešte sovie voliéry (sovinec) a tak zbehneme aj tam. Je to tiež pracovisko národného parku. Nachádzajú sa tu sovy prevažne žijúce na Šumave, na tie sme však veľa šťastia nemali. Buď boli niekde schované, alebo na ošetrení v inej stanici. Avšak videli sme raritné sovy snežné, pochádzajúce z arktických oblastí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie