Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Suchom vrchu
Prístrešok na Suchom vrchu Zatvoriť

Prístrešok Suchý vrch

Na hrebeni Rokoša priamo na vrchole Suchého vrchu vybudovali Lesy SR (v spolupráci s Lesmi ČR) prístrešok. Využité boli prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Pri putovaní Strážovskými vrchmi sa môže hodiť ako úkryt pred nečasom, v núdzi aj na prenocovanie.

Poloha
Strážovské vrchy: Suchý vrch (hrebeň Rokoša)
Nadmorská výška
1028 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84087 ° SŠ
dĺžka: 18.41943 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 nocľažníci na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)

Poloha

Nachádza sa v južnej časti Strážovských vrchov, v masíve dlhého hrebeňa, tiahnuceho sa od Homôľky až k Bánovciam nad Bebravou, priamo na najvyššom bode tohto hrebeňa - Suchom vrchu (1028 m). Hrebeňom vedie červeno značený turistický chodník z Uhrovca cez Jankov vŕšok a Rokoš až na Homôľku.

Prístup

  • z Liešťan po modrej, 2.15 h,
  • z Nitrianskeho Rudna po zelenej cez Kšiniansku poľanu (červená), 3.10 h,
  • z Kšinnej po zelenej cez Kšiniansku poľanu (červená), 2.50 h,
  • zo Závady pod Čiernym vrchom po zelenej cez Pod Capárkou (červená), 3.00 h,
  • z Valaskej Belej po zelenej cez rázc. Pod Capárkou (červená), 2.45 h.

Objekt

Stavba je momentálne tesne pred dokončením (aspoň dúfam, že drobnosti budú ešte dokončené). Je to celodrevený prístrešok s pôdorysom asi 6 x 3 metrov, sedlová strecha je pokrytá asfaltovou imitáciou šindľa. Podlaha je zatiaľ v pôvodnom stave terénu (dosť nerovný kamenistý povrch), čo limituje možnosť pohodlnejšieho uloženia na nocľah. Možno budovatelia vytvoria rovnú podlahu z dosák. Jedna z dlhších stien a polovice kratších sú obložené doskami v plnej výške, zvyšok do polovice s vynechaním vstupného otvoru. Interiér vypĺňa drevený stôl s dvomi lavicami.

Okolie a voda

Vrchol Suchého vrchu je zalesnený a neposkytuje žiadny výhľad do okolia, na tyči je umiestnená schránka s vrcholovou knihou. V bezprostrednej blízkosti samozrejme žiaden vodný zdroj nenájdete, pre prípadný nocľah si vodu treba priniesť. Blízko prístreška sa nachádza staršie ohnisko s kladami na sedenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie