Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Keb 52 je trekingový batoh na celoročné použitie do náročnejších podmienok
Keb 52 je trekingový batoh na celoročné použitie do náročnejších podmienok Zatvoriť

Recenzia Fjällräven Keb 52 – celoročný trekkingový batoh

Tohtoročná novinka medzi trekingovými batohmi Fjällräven ponúka odolný a nepremokavý materiál Bergshell, ktorý má aj horolezecký špeciál Bergtagen 38. V prípade Kebu ale nie je jediným materiálom, je tu zastúpený aj G-1000. Pri pohľade na chrbtový systém zaujmú na prvý pohľad aj tvarované drevené výstuhy. Určenie tohto batohu je celoročné, orientované na náročnejší treking. Je k dispozícii v dvoch veľkostných variantoch – 52 a 72 litrovom. Vyskúšal som menší z nich.

Výrobca
Fjällräven
Model
Keb 52
Typ
trekkingový batoh
Materiály
Bergshell, G1000
Hmotnosť
2260 g – údaj výrobcu
Základná litráž
52 l
Farebné kombinácie
čierna, tmavozelená, modrá
Páči sa mi
robustná konštrukcia, odolné materiály, nepremokavé dno, zimná výbava, bočný aj spodný vstup do hlavnej komory, pohodlne sa nosí, výškovo nastaviteľný chrbtový systém
Nepáči sa mi
spodné uchytenie palíc, mierna ohybnosť chrbtového systému v priečnej osi
Infocena
299 € – odporúčaná MOC

Dizajn a konštrukcia

Batoh Keb 52 patrí do rovnomenného radu, ktorý Fjällräven označuje ako technický treking. Pod technickosťou si môžete predstaviť napríklad to, že na Keb nohavice v pohode dáte sedák, ak treba, no je evidentné, že to nie je ich hlavný účel a oceníte ich najmä na trekingových hrebeňovkách vyšších slovenských pohorí. Sú však dostatočne robustné a dávajú dostatok voľnosti aj pri tatranskej VhT túre1. Podobne je to aj pri tomto batohu. Na prvý pohľad je nenápadný, tvarovo aj farebne konzervatívny, no má napr. vrecko na lavínovú výbavu, ušká na ťahanie saní, polstrovanie popruhov, ktoré nenaberá sneh, či nepremokavé dno.

Pánska verzia je dostupná v modrej, čiernej a zelenej farbe. Posledná menovaná osloví hlavne trampov, či turistov, ktorí sa túlajú lesmi a nestoja o pozornosť. Čierna je tak trochu povinná jazda, lebo čierne batohy sú obľúbené v každej veľkostnej kategórii. Testovaná modrá verzia je teda "najvýstrednejšia". V dámskych verziách nájdete tmavočervenú namiesto zelenej.

Tvarovo ide o klasický štíhly valec, veľmi mierne sa rozširujúci nahor. Hlavná komora nie je delená, no je k nej prístup zhora, zdola aj zboku. Takže nie je problém sa k veciam dostať bez ohľadu na to, kde v batohu sú. Poučka mladých svišťov však vraví, že to, čo budete potrebovať najviac, bude v strednej časti na pravej strane – tam sa totiž dostanete najťažšie. Ale tak to už býva.

Vrchlík je klasický. Zakrýva vstup do hlavnej komory a má jedno rozmerné vonkajšie a jedno menšie vnútorné vrecko. Je posuvný, čo sa hodí pri rôznom zbalení batoha. Je tiež možné ho ľahko odopnúť – slúžia na to plastové spony – a nechať napr. na chate, keď vyrážate na denný výlet s menším nákladom. Pod vrchlík môžete umiestniť bundu, či lano – o fixáciu dodatočného nákladu sa postará priečny popruh. Ten využijete aj na stiahnutie veka komory, pokiaľ by ste šli bez vrchlíka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavým prvkom tohto batohu po funkčnej aj vzhľadovej stránke je rozmerné čelné vrecko, či skôr predná komora. Zmestí sa sem toho fakt dosť, no nepatria doň príliš ťažké veci (jedlo, voda), je totiž dosť ďaleko od chrbta a väčšia záťaž by nepríjemne menila ťažisko. Na spodnej strane tohto vrecka je malá dierka, aby mohla voda ľahko vytiecť von, ak dnu dáte niečo mokré (bunda, pláštenka), prípadne ak sa vnútri roztopí sneh. Vrecko je totiž navrhnuté aj pre lavínovú lopatku a sondu. Zároveň je dostatočne vysoké, ak má vaša lopatka dlhšiu rukoväť. Vnútri je ďalšie členenie priestoru – je tu vnútorné vrecko na zipsovanie (napr. na peňaženku a kľúče, ak ich nechcete dávať do vrchlíka) a nižšie je ďalšie trochu väčšie vnútorné vrecko bez zipsu na ďalšie drobnosti.

Bočné popruhy sú dostatočne dlhé na to, aby ste na bok pripli karimatku, prípadne snežnice. Tie môžete pripnúť buď z boku alebo prehodiť popruhy cez čelnú stranu v tvare X a umiestniť snežnice tam. Zhorší sa ale prístup do čelného vrecka. Popruhy, ak ich dĺžku nevyužijete, plantajú a treba ich strčiť do bočných vrecák, inak ich neupracete. Bočné vrecká sú v spodnej časti oboch bokov. Sú dostatočne veľké aj na väčšie fľaše. Každé má dvojicu sťahujúcich popruhov.

Materiály

Batoh Keb 52 je ušitý z kombinácie Bergshellu a G-1000.

Bergshell je nylonová tkanina s gramážou 400D s plochou ripstopovou štruktúrou, ktorá má podľa výrobcu zabezpečiť mimoriadnu odolnosť voči oderu a tým pádom životnosť. Taktiež je tento materiál nepremokavý a z 31 % recyklovaný. Na tomto batohu je Bergshell použitý na bokoch, v spodnej časti a je z neho ušité dno. Sú to dielce tmavšej modrej farby.

Zvyšok je ušitý z G-1000 HeavyDuty Eco S (65 % recyklovaný polyester a 35 % eko bavlna). Materiál je ošetrený voskom od výroby, no v prípade, ak by ste chceli zvýšiť jeho odolnosť voči vode, môžete dodatočne privoskovať podobne, ako sa voskuje oblečenie z tohto materiálu.

Keďže nie celý batoh je z nepremokavého Bergshellu, ako súčasť batoha je dodávaná aj svetlomodrá pláštenka.

Chrbtový systém

Chrbtový systém možno na pohľad tiež označiť za tradičný. Je rozdelený na dve časti. Horná časť s ramennými popruhmi je posuvná a spodná je pevná v oblasti bedier. V krížovej oblasti ostáva voľný priestor pre ventiláciu.

Tvar chrbtovému systému a oporu celému batohu dávajú dve rovnobežné drevené výstuhy, ktoré sú navyše priznané a prispievajú k eko imidžu batoha. Rovnako ako pri modeli Bergtagen 38, aj tu ich je možné vybrať. Je to ale len núdzové – napr. pre fixáciu zlomeniny – pretože výstuhy slúžia aj ako koľajnice pre posun hornej časti chrbtového systému.

Bedrový pás je masívny a predtvarovaný tak, aby bol možný pohodlný prenos hmotnosti do bedier. Netreba preto ani nejako extra bedrový pás zaťahovať, je vytvarovaný tak, že na bedrá zhora zapasuje. Po oboch stranách sú elastické vrecká pre drobnosti, ktoré chcete mať poruke. Zmestí sa sem napr. menšia GPS navigácia, či mobil, prípadne nejaká tá tyčinka alebo balíček vreckoviek. Samozrejmosťou sú stabilizačné popruhy a vzhľadom na severský pôvod a celoročné ambície aj ušká pre ťahanie saní, čo je populárna zimná aktivita v Škandinávii, no v našich karpatsko-alpských končinách to asi veľmi nevyužijete.

Dojmy

Prvý dojem z tohto batoha je, že ide o veľký trekkingový batoh. Vyzerá to tak najmä z fotiek. Vizuálny dojem veľkého batoha mu dáva hlavne rozmerné čelné vrecko. Ono to tak však nie je, lebo má svojich 52 litrov a hoci je vysoký, je dosť úzky. To platí aj pre šírku chrbtového systému. Hodiť sa bude najmä štíhlym ľuďom s užšími ramenami. Vďaka úzkemu tvaru sa s ním dobre hýbe aj v členitom teréne a pri vhodnom zbalení si myslím, že sa s ním bude dať aj obstojne lyžovať. Dobrým spoločníkom môže byť napríklad pre lyžiarsky prechod Nízkych Tatier v pohodovom skitouringovom tempe.

Z hladiska ergonómie mu je ťažko niečo vyčítať. Obľúbil som si bočné vrecká na fľaše s vodou, ktoré sa v nich dobre fixujú dvojicou popruhov. Dá sa s nimi bezproblémovo manipulovať aj počas pochodu bez skladania batoha na zem. Veľmi dobré je aj veľké čelné vrecko – musel som si ale dávať pozor, aby som sem toho nedal priveľa. Jednak sa stráca prehľadnosť a jednak nie je dobré, aby tu bolo veľa hmotnosti z dôvodu zmeny ťažiska.

S batohom som absolvoval aj túru na ťažko so stanom. Všetko sa mi pekne pomestilo vrátane variča a jedla. Karimatku som pripol z bočnej strany. Vtedy mi však zakryla bočný vstup, no aj tak je ju lepšie dať sem, lebo táto strana má o kúsok dlhšie bočné popruhy.

Uchytávanie palíc sa mi veľmi nepáči. Horné uchytenie je OK, no dolu by sa hodilo popri uškách na cepín pridať aj menšie vhodné len na hroty palíc tak, ako to majú batohy Kaipak.

Tiež by sa mi páčilo, keby chrbtový systém mal okrem pozdĺžnych výstuh aj priečne. V hornej časti síce je náznak, no nie je to úplne pevné. Tým pádom sa si pri balení treba dávať väčší pozor pri napechovaní batoha – može sa stať, že sa "vybulí" a potom mierne tlačí do chrbta. Je to však menej výrazné ako v prípade Bergtagen 38, ktorý ma strohejší chrbtový systém.

Záver

Fjällräven Keb 52 je menší celoročný trekkingový batoh do náročnejších podmienok. Je vhodný na viacdňové túry, keď sa viete zbaliť kompaktne, prípadne ak rátate s nocľahom na útulniach či v prístreškoch. Popri klasických trekingových vychytávkach má aj zimnú výbavu – predné vrecko tvarované aj pre lopatu a sondu, ušká na ťahanie saní, polstrovanie chrbtového systému z materiálu, do ktorého sa nechytá sneh, či rozmerné popruhy pre uchytenie snežníc.

Hoci nepatrí medzi najľahšie, vďaka robustnosti a prepracovaným detailom bude isto dlhoročným spoločníkom.


  1. Vysokohorská turistika (VhT): ľahké horolezectvo mimo turistických chodníkov v Tatrách 

Fotogaléria k článku

Najnovšie