Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Beckov, Ľuboš Balažovič
Beckov, Ľuboš Balažovič Zatvoriť

PR Leto plné zážitkov na hradoch v Trenčianskom kraji

Hrady v Trenčianskom kraji ponúknu počas letných dní návštevníkom rôzne prekvapenia i bohatý program vhodný pre celú rodinu. Spojiť tak môžete turistiku s poznávaním histórie, prípadne si len užiť zaujímavý kultúrny program. Kombinácia zábavy, oddychu, tvorivosti a spoznávania je ideálna na letné zamestnanie detskej pozornosti, ale aj na plnohodnotne strávené chvíle pre dospelých. Aj z tohto dôvodu sú hrady v Trenčianskom kraji obľúbenou zastávkou návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia.

Mesiace júl a august patria k tým najhorúcejším z celého roka. Dovolenkové obdobie chcú ľudia prežiť v kruhu rodiny a najbližších priateľov. Vyhľadávajú dovolenky, výlety, rôzne pobyty, kúpaliská či večerné letné prechádzky. Priorita počas leta je jasná. Každý si chce užiť nezabudnuteľné chvíle, na ktoré môže spomínať počas sychravej jesene a chladnej zimy.

Predstavme si lákadlá, novinky a v neposlednom rade skvelé podujatia, ktoré si hrady pripravili počas tohto leta pre zvedavých turistov.

Trenčiansky hrad

Dominanta mesta Trenčín tento rok priniesla hneď niekoľko noviniek. Najväčšou zmenou prešlo dolné nádvorie hradu, na ktorom už návštevníkov víta nová administratívna budova i pohodlnejší vstup s efektívnejším vybavením lístkov, vďaka novej pokladni a turniketom. Niekdajšie sídlo Matúša Čáka tak ako pominulé roky ponúkne klasické a obľúbené nočné prehliadky hradu či výstavy v priestoroch kasárne, a to až do konca augusta. Po veľkom úspechu sa na hrad vracia výstava skladačiek LEGO i výstava zo zbierok zoologického depozitára Trenčianskeho múzea. Detským lákadlom je aj tradičný letný dobový tábor so sokoliarmi, kde sa môžete naučiť narábať s lukom a šípmi, či vyskúšať si rolu sokoliara.

Hrad Beckov

Ani hrad Beckov nezaháľa, okrem bohatej plejády lákavých podujatí si pre návštevníkov pripravil aj skvelý projekt s názvom „Tri kľúče pre Katarínu“. Určený je najmä rodinám s deťmi, ktorých láka objavovanie tajomných zákutí histórie, pričom spája a hravým spôsobom oživuje spoločnú históriu troch významných hradov – Čachtického, Beckovského a Plaveckého. Vďaka pripraveným súťažiam majú milovníci hradov motiváciu navštíviť najneskôr do konca septembra všetky tri spomínané hrady. Začiatkom augusta zavítajú na hrad Beckov aj praví asasíni, ktorí predvedú svoje dynamické umenie spolu s prezentáciou parkouru a freerunningu. Ľudia plní nostalgie a s romantickým cítením si v polovici augusta môžu vychutnať aj letné kino.

Čachtický hrad

Čachtický hrad inak nazývaný aj „tajomný hrad v Karpatoch“, bude v polovici augusta hostiť také hudobné esá akými sú Katka Koščová, Pavol Hammel, Juraj Burian či Geišbergovci, a to v rámci letného koncertu „Hviezdna noc na Čachtickom hrade“. Návštevníci známeho sídla grófky Alžbety Báthoryovej môžu okrem hudobných hviezd na Čachtickom hrade sledovať aj tie skutočné, a to na začiatku augusta počas pozorovania perzeidov. Na svoje si prídu aj pracanti, ktorým robota priam vonia. Počas predposlednej augustovej soboty sa totiž uskutoční letná brigáda na hrade. Každý, kto pomôže zveľadiť areál hradu, dostane za odmenu chutný guláš.

Bojnický zámok

Je jediným zámkom na území Trenčianskeho kraja a svoj prívlastok „rozprávkový“ si vyslúžil nielen kvôli pôvabnému exteriéru, ale najmä vďaka množstvu podujatí s rozprávkovou tematikou pre deti i celé rodiny. Na deti aj toto leto opäť čakajú špeciálne detské prehliadky, na svoje si prídu aj dospelí, ktorí môžu vidieť hrad v tlmených svetlách či len s baterkou v ruke. Večerné prehliadky opradené históriou a legendami sa konajú vždy v piatok a v sobotu počas celého augusta. Medzi najvýznamnejšie novinky na Bojnickom zámku patrí sprístupnenie nového Galerijného okruhu. Ten nie je, na rozdiel od „klasického“ Zámockého okruhu, sprevádzaný lektormi. Návštevníci si tak sami podľa svojich túžob môžu prezrieť priestory Huňadyho sály, Stĺpovej siene, kaplnky či apartmánu.

Hrad Lednica

Noc hradných zrúcanín je tradične augustové podujatie, ktoré sa dostáva do širokého povedomia ľudí takmer celé desaťročie. Každým rokom sa do neho zapája niekoľko hradov z Trenčianskeho kraja, ako napríklad hrady Bystrica, Lednica, Tematín či Uhrovec. Hoci ide o hradné zrúcaniny, na všetkých spomenutých prebiehajú rekonštrukcie, vďaka ktorým budú objekty prístupnejšie pre návštevníkov. Práve prebiehajúce stavebné práce lákajú turistov aj na lednický hrad. Tí každým rokom môžu vidieť, ako hrad mení svoju podobu. Medzi najväčšie zaujímavosti hradu patrí 12 metrov dlhý tunel, vysekaný cez skalu či 80 schodov vysekaných do skaly na vrchole brala.

Navštíviť hrady v Trenčianskom kraji rozhodne stojí za to. Či už spojíte turistiku s návštevou konkrétneho podujatia alebo s prehliadkou s výkladom a spoznávaním histórie, každá takáto návšteva bude mať svoj jedinečný charakter a atmosféru, ktorú vám neponúkne žiadna iná letná dovolenka.

Tip na záver

Špeciálne podujatie, Noc hradných zrúcanín, môžu návštevníci zažiť počas tretieho augustového víkendu aj na hrade Bystrica, neďaleko Považskej Bystrice. Zrúcanina sa vypína na strmom vápencovom brale nad riekou Váh, cesta k nemu však nie je vôbec náročná. Dostanete sa tam približne za 15 minút pohodovou prechádzkou z obce Považské Podhradie. Na hrade sa zachovali múry paláca, veže a časť opevnenia. V posledných rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka ktorej bolo zasanované skalné bralo a vytvorená nová drevená vyhliadka, ktorá ponúka unikátny výhľad na široké okolie. Za rekonštrukčné práce, ktoré zlepšili návštevnícky komfort hradu, získal hrad Bystrica v roku 2018 ocenenie "TOP v cestovnom ruchu Trenčianskeho kraja" v kategórii "Inovácia".

Autor článku: Michaela Tišková (krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región)

Fotogaléria k článku

Najnovšie