Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nohavice Fjällräven Keb sú trekingové nohavice do náročnejších podmienok
Nohavice Fjällräven Keb sú trekingové nohavice do náročnejších podmienok Zatvoriť

Recenzia Fjällräven Keb nohavice (model 2019)

Nohavice Keb so svojím špecifickým dizajnom sú jedným z vlajkových outdoor produktov tejto značky. Boli zároveň mojím prvým kontaktom s Fjällräven pred šiestimi rokmi. Sezónu od sezóny sa menili len farby, ostatné zostávalo rovnaké. Tento rok prešli nohavice aj bunda Keb tým, čomu sa pri autách hovorí facelift. Ako prvé sa pozriem na nohavice, ktoré od jari nosím, keď je chladnejšie počasie.

Výrobca
Fjällräven
Model
Keb
Typ
trekingové nohavice
Materiály
G-1000 Eco: 65% PES, 35% bavlna
streč: 63% PA, 26% PES, 11% elastan
Hmotnosť
610 g – veľkosť 48
Farebné kombinácie
čierna, čierna-šedá, tmavohnedá-svetlohnedá, tmavomodrá-modrá, tmavozelená-zelená, tmavošedá, čierna-červená, modrá-šedá
Páči sa mi
užší anatomickejší strih, obojsmerné jazdce na bočnom vetraní
Nepáči sa mi
zapínanie sťahovania spodnej manžety
Infocena
225 € – odporúčaná MOC

Čo sa zmenilo

Pre tých, čo tieto nohavice poznajú, rýchle zhrnutie zmien:

  • Užší, viac anatomický strih,
  • G-1000 nahradil streč na vnútornej strane stehien,
  • na vnútornej strane spodku nohavice už nie je zdvojený materiál,
  • spodná manžeta so sťahovaním okolo topánky je odlišná,
  • háčik do šnúrovania smeruje hrotom nahor, nie dolu,
  • zmenený tvar stehenných vrecák na spodnej strane (majú menší objem),
  • spevnený pás v miestach, kde sa upínajú traky,
  • horné vetranie na bokoch je trochu kratšie, je posunuté mierne hore a má dva jazdce, takže otvárať ho môžno odhora a/alebo odspodu,
  • ďalšie drobné zmeny v strihu niektorých dielcov.

Zmeny sú kozmetické. Detailne si ich môžete pozrieť v druhej polovici fotodokumentácie k článku. Jediná skutočne podstatná je zmena strihu, ktorý je užší na celých nohaviciach. Dá sa povedať, že nohavice sú teraz menej voľné a viac vypasované. Pri rovnakej veľkosti sa mierne znížila hmotnosť z 644 na 612 g pri veľkosti 48 (väžené kuchynskou váhou).

Prečítajte tiež staršiu recenziu:
Nohavice a bunda Fjällräven Keb

Materiály

Nohavice kombinujú ťažší húževnatý materiál G-1000 (65% polyester, 35% bavlna) so strečovým (63% nylon, 26% polyester, 11% elastan). G-1000 sa nachádza na namáhaných miestach ako zadok, predná strana stehien, kolená a celá dolná časť nohavíc. Zvyšok je elastický softshellový bezmembránový streč. G-1000 je voskovateľný, čím získava na vodeodolnosti a stráca na priedušnosti. Keďže veľkú časť nohavíc tvorí streč, ktorý voskovať nejde, z hľadiska dažďa to nedáva veľký zmysel. Skôr ide o možnosť lokálne zlepšiť odolnosť, napríklad na spodku nohavíc, voči rose či snehu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Určenie a skúsenosti

Keb sú robustné trekingové nohavice, no vďaka strečovým častiam neobmedzujú v pohybe a veľmi dobre sadnú. Majú dve rozmerné vrecká na stehnách, do ktorých sa zmestí kadečo podľa situácie. V chlanejšom počasí sa hodia na rukavice (čím zostávajú teplé, keď si ich na chvíľu sem odložíte), je to aj dobré miesto pre telefón alebo vreckový nožík. Veľmi dobré sú tieto vrecká, ak máte na sebe sedák a do bežných vreciek sa ťažie dostanete. Pre sedák majú tieto nohavice aj dobrý strih, lebo strečové časti sú akurát tam, kde je sedák a až potom začína pevný G-1000. Hoci teda nejde o nohavice na lezenie, sú OK s tým, ak je súčasťou túry aj nejaká lezecká pasáž, ferrata alebo prechod cez ľadovec. Toto je asi predstava Fjällrävenu o tom, čo je technický treking, pre ktorý je určený celý rad Keb, ktorého názov je skratkou názvu švédskeho najvyššieho vrchu Kebnekeisse (2104 m n.m.).

Výrobca tieto nohavice zaraďuje do letnej kolekcie, no leto je tu skôr myslené škandinávske ako stredoeurópske. U nás nájdu využitie skôr na jar a jeseň či v prechodnom období so zimou. Mne sa najviac osvečili pri teplotách do 16 °C, vo veternom počasí max do 20 °C, ináč je v nich teplo, najmä na túrach s väčším prevýšením. Bežne ich používam aj v zime, ak je príliš mokrý sneh, pridám návleky, ináč to zvládnem aj len so zatiahnutým spodným lemom a uchytením háčika do šnurovania. Zopár krát som v nich aj šliapal na lyžiach, no spodok nohavíc na to nie je práve stavaný. Pre zimné obdobie existuje aj model Keb Touring, orientovaný na skitouring.

Testovaný kus mám len od jari, no myslím, že vzhladom na identické materiály a minimum zmien, sa skúsenosti z modelom spred šiestich rokov dajú v pohode aplikovať. Nohavice sú dobré takmer na akúkoľvek outdoor aktivitu, keď sa trafíte do teplotného komfortu. Po šiestich rokoch nosenia mám spodný lem na pár miestach trochu predratý a na vnútornej strane jednej nohavice sú dve dierky od mačiek, keď som akurát nemal návleky. G-1000 materiál inak stále vo výbornej kondícii. Streč mierne povolil tam, kde je najviac namáhaný, iné zmeny som nezaznamenal. Nahavice v miestach pod kolenami som niekoľkokrát voskoval v zime, aby menej naberali vlhkosť z topiaceho sa snehu. Celkovo som s týmito nohavicami veľmi spokojný a myslím, že si ešte pár rokov požijú, hoci teraz si skôr oblečiem novší model kvôli strihu, ktorý mi viac vyhovuje.

Varianty

Ak nerátame odvodené modely (Keb Touring a Keb Lite), nohavice sú k dispozícii troch variantoch:

  • dlhé nohavice,
  • odzipsovacie dlhé nohavice (gaitor),
  • krátke nohavice.

Dlhé sú zároveň vždy dvoch dĺžkach – regular a long. Pri mojich 186cm mám predĺženú verziu.

Záver

Inovovaný model trekingových nohavíc Keb je stále rovnako dobrý, zmeny sú kozmetické a zúženie strihu vítam. Ak už nohavice Keb máte, nový model isto nie je dôvodom na výmenu. Ak si plánujete kúpiť nové, tak odporúčam si v obchode zvážiť, či vám lepšie bude sedieť starý alebo nový strih. Predpokladám, že nejaký čas bude možné si zakúpiť obe verzie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie