Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bielovodská dolina, foto Marián Jasík
Bielovodská dolina, foto Marián Jasík Zatvoriť

Extra Lesy SR nezasahujú v pralesoch, ale podpísať to nechcú

Ešte v roku 2018 sa WWF Slovensko (Svetový fond na ochranu prírody) a občianske združenie PRALES dohodli so štátnym podnikom LESY Slovenskej republiky na zabezpečení ochrany v doposiaľ nechránených slovenských pralesoch. Lesníci sa verejne zaviazali nezasahovať do vymapovaných pralesov (2 673 ha), potvrdiť to v pripravenom Memorande však nechcú.

Štátni lesníci v týchto lokalitách nezasahujú po roku 2011. „LESY Slovenskej republiky, štátny podnik sú si vedomé svojej spoločenskej zodpovednosti, majú záujem na zachovaní prírodných hodnôt pre ďalšie generácie. Vymapované lokality na naše náklady vyznačíme v teréne a zabezpečíme ich ochranu. Zároveň dávame verejný prísľub, že v nich nebudeme vykonávať žiadne hospodárske zásahy“, povedal Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku v marci 2018.

“Toto memorandum sme pripravovali viac ako rok a iniciatíva prišla od Štátneho podniku LESY SR. Avšak teraz nám povedali, že to nepodpíšu, lebo je to v rozpore s lesným zákonom.”
Marián Jasík z PRALES, o.z.

PRALES a WWF vypracovali text memoranda, ktoré malo dohodu potvrdiť. V identifikovaných lokalitách pralesov a pralesových zvyškov v správe LESY SR (pôvodne malo ísť o 2 673 ha, napokon sa dospelo k výmere 2155 ha – vypadli porasty, ktoré nie sú vo výlučnom vlastníctve SR) mala štátna firma zabezpečiť ich bezzásahový režim, teda neťažiť drevo, nevykonávať výchovné zásahy, zalesňovanie alebo inak zasahovať do prirodzeného vývoja lesného ekosystému, okrem prevádzky a údržby existujúcich ciest, činností spojených s bezprostredným ohrozením života, zdravia, alebo majetku, nevykonávať sanačné opatrenia a nebudovať nové lesné cesty a zvážnice. “Toto memorandum sme pripravovali viac ako rok a iniciatíva prišla od Štátneho podniku LESY SR. Avšak teraz nám povedali, že to nepodpíšu, lebo je to v rozpore s lesným zákonom,” hovorí Marián Jasík z PRALES, o.z.

“LESY SR deklarujú, že náš úmysel chrániť pralesy a pralesové zvyšky na uvedenej výmere sa nijako nezmenil. Práve naopak sme za to, aby sa tieto vyhlásili čo najskôr za chránené územia požívajúce 5-ty – najvyšší stupeň ochrany podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. LESY SR si stoja za svojim záväzkom a v týchto lokalitách nevykonávajú, ani neplánujú vykonávať žiadnu činnosť,” vyjadril sa hovorca LESY SR Pavel Machava.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

LESY SR v reakcii na naše otázky obvinili PRALES z požiadavky na neodôvodnené rozšírenie bezzásahovej zóny na 7100 ha. “V tejto navýšenej zóne sa nachádzajú aj porasty, ktoré boli Medzirezortnou pracovnou skupinou pre riešenie problematiky ochrany pralesov na Slovensku posúdené ako porasty s nevhodným (nepôvodným) drevinovým zložením, štruktúrou, mladiny zďaleka nezodpovedajúce charakteristike pralesa. LESY SR sa nebránia diskusii o navýšených výmerách, avšak v rovine aktívneho prírode blízkeho manažmentu, v žiadnom prípade nemôže byť reč o bezzásahu.”

Spomínané memorandum sa však malo týkať len deklarovaných 2155 ha pralesov a pralesových zvyškov. V redakcii máme k dispozícii text dokumentu vrátane prílohy, ktorá obsahuje zoznam dotknutých lokalít a ich rozlohu.

Väčšiu rozlohu by mala mať Národná prírodná rezervácia Pralesy, ktorej návrh vypracovali WWF a PRALES. Rezervácia s 5. stupňom ochrany by legislatívne zabezpečila v pralesoch bezzásahový stav. Okrem pralesov, o ktoré ide v Memorande, by tam malo patriť 4 321 ha zachovaných starých lesov, všetky na území pod správou LESY SR. Ide o lesy, ktoré priamo nadväzujú na komplexy pralesov. Tie sú v mnohých prípadoch príliš malé a na svoje zachovanie potrebujú o niečo ucelenejší komplex. Rovnakou cestou idú napríklad v českom NP Šumava v návrhu novej zonácie (rozhovor).

Príprave rezervácie sa venovala Medzirezortná pracovná skupina, ktorú zriadilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo životného prostredia SR a tiež Štátna ochrana prírody, ktorá spracúva samotný projekt rezervácie. Keďže sa však zúčastnené strany nedohodli na rozsahu rezervácie, rokovania sa ukončili, ako nás informovala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

“Na jednej strane chápeme obavy OZ Prales, že na niektorých lokalitách by mohlo dôjsť (v súlade a na základe zákona) k obmedzeným zásahom do dotknutých lokalít. Určite však nedôjde k významným aktivitám (zmenám stavu), ktoré by mohli zásadným spôsobom pozmeniť východiskový zámer OZ Prales.”
Pavel Machava, LESY SR

Dotknuté územia zatiaľ nie sú de facto chránené pred ťažbou. “Od vypracovania návrhu PR Pralesy Slovenska a počas diskusie s LESY SR bola ťažba dreva vykonaná v 8 lokalitách navrhovanej PR. Najviac sa zasiahlo v lokalitách Martalúzka a Ráztocká hoľa, šlo o niekoľko desiatok hektárov. Možno je toho aj viac, nemáme skontrolované všetky lokality,” hovorí Marián Jasík.

Do samotných pralesov, o ktoré ide v Memorande, LESY SR podľa neho nezasiahli a od jesene minulého roka neťažia ani vo zvyšku navrhovanej rezervácie. To potvrdilo aj WWF Slovensko. Prečo však lesníci nechcú podpísať Memorandum, na ktorom sa predtým s PRALESom dohodli, nie je jasné.

“LESY SR všetku svoju činnosť podriaďujú platnej legislatíve, v prípade tejto problematiky sa na nich o i. vzťahujú povinnosti vyplývajúce z § 28 zákona č. 326/2005 Z. z. o lesoch a Rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 2839/2018-720”, reagoval Pavel Machava. “Na jednej strane chápeme obavy OZ Prales, že na niektorých lokalitách by mohlo dôjsť (v súlade a na základe zákona) k obmedzeným zásahom do dotknutých lokalít. Určite však nedôjde k významným aktivitám (zmenám stavu), ktoré by mohli zásadným spôsobom pozmeniť východiskový zámer OZ Prales. Nemáme záujem a nebudeme zasahovať do lokalít plánovanými zásahmi, ak nie sú nevyhnutné.”

Paragraf 28 zákona o lesoch hovorí okrem iného o povinnosti vykonať opatrenia na odvrátenie ohrozenia lesov škodlivými činiteľmi a odstránenie následkov škôd, nešpecifikuje však spôsob, akým sa to má urobiť. Marián Jasík tvrdí, že spôsobov je viacero a ak obhospodarovateľ uváži, že okolité porasty nie sú ohrozené, nemusí robiť nič a bude to v súlade s platnou legislatívou. "Spracovanie nemusí znamenať vyťaženie. To je celá škála opatrení, od ponechania bez zásahu, až po vytiahnutie celého porastu." Podľa neho to LESY aj v súčasnosti využívajú na miestach, kde je ťažké zasiahnuť. K tomuto sa nám už LESY SR nevyjadrili, hoci odpoveď prisľúbili. Vyzerá to teda, že legislatíva by podpisu memoranda brániť nemala, tak ako nebránila ani ústnemu verejnému prísľubu o nezasahovaní v pralesoch.

Fotogaléria k článku

Najnovšie