Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

JetBoil MightyMo je trojsezónny turistický plynový varič s regulátorom tlaku, ideálny pre použitie s FluxRing hrncom rovnakej značky
JetBoil MightyMo je trojsezónny turistický plynový varič s regulátorom tlaku, ideálny pre použitie s FluxRing hrncom rovnakej značky Zatvoriť

Recenzia JetBoil MightyMo – varič s regulátorom tlaku

Regulátor tlaku je užitočná vec, vďaka ktorej má varič presnejšie nastavovanie intenzity plameňa a tiež lepšiu použiteľnosť v chladnejšom počasí. Použitie tohto prvku sme u JetBoilu videli prvý raz na modeli MiniMo, čo je sada variča a hrnca s výmenníkom tepla pre jednu osobu, tzv. PCS (personal cooking system). JetBoil sa práve na takéto sady zameriava, no zároveň má v ponuke aj jeden samostatný varič s regulátorom – MightyMo.

Výrobca
JetBoil
Model
MightyMo
Typ
plynový varič s regulátorom tlaku
Hmotnosť
95 g – bez obalu, vrátane stabilizačnej trojnožky
Páči sa mi
plynulá jemná nastaviteľnosť plameňa, zachovanie intenzity plameňa počas varenia (hoci tlak v kartuši z dôvodu spotreby klesá), pomerne kompaktné rozmery, trojnožka dáva sústave stabilitu aj pri použití 100g kartuše
Nepáči sa mi
rošt je nevhodný pre úzke nádoby (napr. mokka kávovar, tzv. coťogo)
Ostatné info
Výkon: 10000 BTU/h (3 000 W)
Doba varu 1 L vody: 3:15 (údaj výrobcu, pri použití hrnca 1,5L Jetboil Flux Cooking Pot)
Infocena
63 € – odprúčaná MOC

Základné parametre (podľa výrobcu):

  • hmotnosť 95 gramov vrátane trojnožky na kartušu
  • výkon 3000 W
  • zohriatie 1 litra vody za 3 ¼ minúty pri použití hrnca s výmenníkom tepla
  • spotreba 100 g plynu pre uvarenie 12 litrov vody

Regulácia tlaku

Regulátor tlaku má viacero výhod. Ventil má jemnejší priebeh nastavovania výkonu, čo v praxi znamená, že musíte viac krútiť, aby ste ventil otvorili naplno. Ľahšie preto trafíte ideálnu úroveň pri varení a pri znižovaní výkonu sa vám nestane, že by zrazu plameň zhasol. Napríklad pri modeli Zip, ktorý má klasický ventil, sa mi to stáva pomerne často.

Ďalšou výhodou je, že nastavený výkon varič drží aj pri poklese tlaku v kartuši počas varenia (z dôvodu spotreby). Počas varenia tak nemusíte riešiť dodatočnú reguláciu. To sa hodí aj pri ohreve vody.

Poteší aj lepšia použiteľnosť variča v chladnejšom počasí. Pokiaľ to skombinujete aj so špeciálnym zimným plynom, dá sa variť aj v zime. Treba však dodať, že MightyMo varič je skôr trojsezónny, resp. len do miernej zimy, pretože nie je vybavený predohrevom plynu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vyhotovenie variča

Varič sa skrutkuje na klasické turistické kartuše so závitom. Predtým treba preklopiť drôtený ovládač ventilu. Drôtik tu nevyskakuje zo svojho ukotvenia tak, ako sa mi to stáva pri MiniMo variči. Ako súčasť balenia je dodávaná aj stabilizačná trojnožka na karušu. Sústava kartuša - varič - hrniec je tak stabilnejšia a aj s väčšou nádobou sa dá používať malá 100 g kartuša.

Horák je širší a z hornej strany takmer plochý, len veľmi mierne konvexný. Plameň z neho je úzky a smeruje priamo nahor, čo sa hodí pri užších nádobách a nádobách s výmenníkom tepla. Nájdeme tu aj piezo zapaľovanie. Jeho použitie je pohodlné, no treba so sebou nosiť aj alternatívny spôsob zapaľovania, lebo piezo sa vie pokaziť v najnevhodnejšej chvíli.

Skladacie nožičky sú prichytené na horáku a sklápajú sa otočením. Ich rozmer je na mieru šitý JetBoil hrncu s výmenníkom, ktorý na varič presne zapadne. Bežné turistické nádoby sa dajú tiež v pohode použiť, napríklad som varič používal s touto. Horšie sú na tom úzke nádoby – napríklad stredne veľký mokka kávovar (tzv. koťogo) sa na varič nedá bezpečne položiť, musím ho pridržiavať, čo nie je práve pohodlné.

Skúsenosti z používania

Varič, malá 100-gramová kartuša a pár ďalších drobností (skladací hrnček, kresadlo, vrecko s čajmi) sa pohodlne zmestia do JetBoil hrnca, takže okrem jedla a vody mám všetko v jednom balíčku. Ergonómii v tejto sade sa nedá veľmi čo vytknúť. Pri použití s inými nádobami to môže byť odlišné podľa toho, aký majú povrch zo spodnej časti a najmä aký rozmer. Príliš úzke nádoby sa tomuto variču nehodia (viď vyššie spomenutý problém s mokka kávovarom).

Pri varení 1 litra vody som nedosahoval také výsledky, ako uvádza výrobca, no zároveň som sa snažil rozumne nastaviť výkon s ohľadom na spotrebu. S nádobou s výmenníkom tepla mi vychádzali časy mierne presahujúce 4 minúty. Treba však povedať, že keď som to meral, bola teplota okolo 15 °C a fúkal mierny vietor.

Záver

Varič JetBoil MightyMo je robustný turistický trojsezónny varič s regulátorom tlaku vhodný najmä pre použitie s nádobou s výmenníkom tepla od rovnakého výrobcu. Iné nádoby sú však tiež použiteľné, pokiaľ nemajú príliš úzku podstavu. Varič je určený pre tých, ktorí chcú mať väčšiu flexibilitu v používaní variča oproti PCS systémom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie