Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Kečkou (foto Viktória Košanová)
Útulňa pod Kečkou (foto Viktória Košanová) Zatvoriť

Útulňa Útulňa Zorka pod Kečkou

V Starohorských vrchoch vznikla nová útulňa, ktorá svojou polohou blízko červenej turistickej značky E8 môže poslúžiť ako alternatíva hlavne pre nízkotatranských hrebeňovkárov alebo SNP-čkarov. Samozrejme, aj pre každého turistu, ktorému vyhovuje viac interiér, ako prístrešok v Hiadeľskom sedle. Cestu k útulni označuje šípka. Objekt je oficiálne táborisko v NP Nízke Tatry. Prenocovať tu však nemôžete v priestore okolo chaty v stanoch, ale len vnútri.

Poloha
Starohorské vrchy: sedlo Bulovský príslop pod Kečkou (Národný park Nízke Tatry)
Nadmorská výška
1125 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.8556 ° SŠ
dĺžka: 19.24867 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb
Prevádzka
celoročná (s hospodárom)
Voda
prameň vo vzdialenosti 60 m
Kontakt
+421 951 432 206 (chatárka Viktorka)
IBAN: SK74 0900 0000 0052 1545 7617
utulnapodkeckou(at)gmail.com
https://www.facebook.com/utulnapodkeckou/

Poloha a prístup

Útulňa sa nachádza na okraji veľkej lúky v sedle Bulovský príslop (1125 m), hneď na hranici lesa, ktorého časť je súčasťou prírodnej rezervácie Štrosy. Ako z názvu vyplýva, je na západ pod vrcholom Kečka (1225 m). Útulňa neleží priamo na značke, keď ide človek z Donovál, tak bez šípky by si ju vôbec nevšimol. Z opačného smeru je viditeľná, keď človek schádza v Kečky. Pod odbočení z červenej značky je útulňa asi 130 metrov po vyšliapanom chodníku.

  • z Donovál (bus) po červenej značke (Cesta hrdinov SNP, E8) za 1.00 h,
  • z Hiadeľského sedla (táborisko) po červenej značke za 1.30 h,
  • od rázcestníka Kečka (priamo na vrchole) po červenej značke za 0.20 h.

Objekt

Ide o budovu bývalej pastierne. V pravej časti interiéru sa nachádza vešiak, lavica a dvojposchodová posteľ, ktorej súčasťou je rebrík, ktorý vedie na povalu. Oproti dverám sa nachádza okno, pod ktorým je lavica a vedľa sú fotografie, pripomínajúce históriu objektu. Na ľavej strane sa nachádza ďalšia lavica a stôl. Pri dverách je pultík a polička, v kúte piecka. Na poschodí sa dá prespať, je tam sedem matracov, takže celkovo sa v útulni pohodlne vyspí desiatka ľudí. A bez problémov aj viac.

Okolie a voda

Pred útulňou sa nachádza ohnisko, posedenie okolo ohňa, lavice so stolom a latrína. Prameň je vzdialený od útulne asi 60 metrov a je označený šípkou. Prameň Uhliarskeho potoka je upravený a mal by tiecť počas celého roka.

Upozornenie

Ako všetky útulne, aj táto má problém s odpadkami, takže všetci návštevníci by si odpadky mali brať zo sebou. Takisto je nežiadúce, aby nechávali jedlo v chate (keksíky, instantné polievky...).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Drevo zvykne byť nachystané vonku, väčšinou je napílené, keď nie, je tam aspoň metrovica, ktorú si treba napíliť. Pílka a sekera sú k dispozícii. V prípade nedostatku dreva treba kontaktovať chatárku, aby sa mohlo drevo doplniť. Útulňa leží na okraji prírodnej rezervácie Štrosy, kde je prísne zakázané zbierať drevo alebo píliť konáre či samotné stromy!

Okolie chatky neslúži ako miesto na stavanie stanov, na to je vyhradné miesto v Hiadeľskom sedle. Útulňa nie je určená na párty alebo chatovačky, ale na nocľah alebo oddych počas turistiky.

Zaujímavosti

Útulňa je v letných mesiacoch s obsluhou (cez víkendy), čo znamená, že chatár tam ostáva. Je možnosť si zakúpiť rôzne občerstvenie.

Útulňa má číslo účtu, na ktoré môžu ľudia posielať príspevky na opravy a údržbu: SK74 0900 0000 0052 1545 7617

Fotogaléria k článku

Najnovšie