Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Hrebeň Nízkych Tatier priechodný bez obmedzení

Začiatok septembra sa niesol v znamení prerezávania turistických chodníkov, tentokrát sme vybrali frekventované úseky v oblasti Štefánikovej chaty pod Ďumbierom a Čertovicou. Akciu každoročne organizuje športový klub PARBAT, posledné roky sa k nemu pridávajú dobrovoľníci z Horskej služby Nízke Tatry juh a OZ Horské spoločenstvo, ktoré pôsobí v oblasti Čertovice a Andrejcovej.

Okolo dvadsiatky dobrovoľníkov sa už tradične stretlo večer pred prerezávkou, tento rok im zázemie pripravilo novovzniknuté turistické ubytovanie Domček na Čertovici a Štefánikova chata pod Ďumbierom. V sobotu ráno sa k nim pridalo osem ďalších nadšencov a mohol sa ísť na vec. Predpoveď počasia bola dosť riziková, očakával sa dážď. Nakoniec aj zapršalo, ale znesiteľne.

Dobrovoľníci v rámci jedného víkendu nakoniec prerezali (spriechodnili resp. rozšírili) niekoľko kilometrov TZT v týchto úsekoch:

  • celý žltý Mlynnou dolinou na Štefánikovu chatu (plus značkári na ňom obnovili značenie),
  • červený chodník na úseku Čertovica – Štefánikova chata - rozširovanie najmä okolo Lajštrochu,
  • časť zeleného chodníka - úsek medzi Kumštovým a Bocianskym sedlom,
  • časť žltého chodníka - úsek z Nižnej Boce na Rovnú hoľu,
  • červený chodník na úseku medzi Čertovicou a sedlom Priehyba.

Budúci rok by sme radi dokončili, čo sme tento rok nestihli:

  • červený - rozširovanie od Lajštrochu po Štefánikovú chatu,
  • zvyšok zeleného úseku medzi Kumštovým a Bocianskym sedlom,
  • žltý medzi Bocianskym sedlom a Králičkou,
  • zvyšok žltého úseku z Nižnej Boce na Rovnú hoľu a potom zelený na Bocianske sedlo,
  • modrý zo Štefánikovej chaty do Jánskej doliny,
  • plus, ak sa opäť niečo poprekladá na červenom medzi Čertovicou a sedlom Priehyba.

Starostlivosť o turistické chodníky na Slovensku

Na Slovensku neexistuje kompetentný orgán štátnej ani verejnej správy, ktorý by mal na starosti starostlivosť o turistické chodníky. Klub slovenský turistov zabezpečuje značenie, Horská záchranná služba by sa mala venovať aspoň zimnému tyčovaniu v rámci svojej preventívnej činnosti, čo aj v rámci možností robí a správy národných parkov chodníky v kompetencii nemajú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ostáva to na nás, dobrovoľníkoch. Sledujte činnosť ŠK PARBAT, OZ HORSKÉ SPOLOČENSTVO a HORSKEJ SLUŽBY Nízke Tatry - juh.

Úprava bežkárskych tratí pre bežecké lyžovanie na Čertovici

V rovnaký termín, ale o dva dni skôr ako ŠK PARBAT prišla nášmu kraju poskytnúť pomoc "akčná skupina" 31 dobrovoľníkov z IT spoločnosti DXC Technology Slovakia, ktorá sa podujala pomôcť nám pri pripravovanom projekte Horského spoločenstva, ktorým bude úprava bežkárskych tratí v okolí Čertovice, ktorého skúšobnú prevádzku chceme spustiť už túto zimu 2019/2020 (viac sa dozviete v pripravovanom článku).

Ešte pred letom nás oslovila skupina dobrovoľníkov z bratislavskej spoločnosti DXC Technology Slovakia, ktorá nás požiadala o zorganizovanie verejnoprospešnej dvojdňovej aktivity v Nízkych Tatrách. Prvý septembrový štvrtok a piatok nás teda navštívilo dokopy 31 nabudených a zrejme aj v kancelárií usedených IT-čkárov a poviem Vám... išli ako píly. Za niekoľko hodín vo štvrtok a piatok sa im podarilo vykosiť a rozšíriť lesnú cestu z Čertovice do sedla za Lenivou a ďalej smerom k útulni Líška tak, že v zime bude konkurovať kvalitnej bežkárskej trati minimálne na Skalke v Kremnických vrchoch. Dobrovoľníkom patrí veľká vďaka za to, že aktívne a zodpovedne pristúpili k práci a spoločnosti DXC Technology Slovakia za to, že ich uvoľnila z dvoch bežných pracovných dní, čo sa dnes už veľmi nevidí. Odviedli kus dobrej práce pre náš kraj. Verím že sa spolu uvidíme na bežkách.

Ďakujeme!

Horské spoločenstvo, občianskej združenie pri tejto príležitosti zapožičalo dobrovoľníkom vlastné náradie a ochranné pomôcky, resp. zabezpečilo jeho zapožičanie (päť motorových píl, päť krovinorezov, troje hrable, ochranné štíty, rukavice, pohonné hmoty, mazivá a pod). Dobrovoľníkom sme zabezpečili aj malé občerstvenie a zvýhodnený nocľah v Domčeku na Čertovici. Náklady v réžií Horského spoločenstva na akciu boli hradené z vašich darov a 2 % z daní. Ďakujeme ešte raz.

Financovanie – podpora

Všetky dobrovoľnícke aktivity by nemohli byť zrealizované bez vašej podpory. Dary a 2 % z daní, ktoré nám posielate, využívame a vraciame späť do kraja. Ak sa vám naša činnosť páči, príďte nás podporiť osobne na brigádu alebo finančne, dobrovoľným príspevkom. Všetko nájdete na spomínaných webových stránkach.

Ďakujeme za vašu podporu.

Marek Šurina, OZ Horské spoločenstvo

Fotogaléria k článku

Najnovšie