Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ponožky Hike-Merino od Hanwag
Ponožky Hike-Merino od Hanwag Zatvoriť

Test Ponožky Hanwag Merino Trek, Merino Hike a Trek Bunion

Vlnené aj syntetické ponožky majú svoje výhody – jedny vydržia dlho odolávať smradu, druhé zas lepšie odvádzajú pot a lepšie udržia nohu suchú. Veľa turistických ponožiek sa však snaží rôzne ich mixovať a využiť súčasne dobré vlastnosti syntetiky aj vlny. Tak je tomu aj pri Hanwag ponožkách. V priebehu letnej a jesennej sezóny sme vyskúšali viacero modelov – nižšie a tenšie Merino Hike, stredne hrubé Merino Trek a tiež variant pre haluxový palec, Bunion.

Výrobca
Hanwag
Model
Merino Hike, Merino Trek a Trek Bunion
Typ
turistické ponožky
Materiály
vlna, nylon, polypropylén, elastan
Páči sa mi
materiálová skladba, nesmradľavosť, príjemné a dobre funkčné po rozchodení
Nepáči sa mi
nutnosť rozchodiť ich
Infocena
24,- €
Hodnotenie
cena: 8 z 10
hmotnosť: 8 z 10
dizajn: 7 z 10
manipulácia: 7 z 10
rozmery: 8 z 10
materiály: 9 z 10
údržba: 9 z 10
cena/výkon: 8 z 10
detaily: 8 z 10
multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 80 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Merino Hike

Merino Hike sú kratšie ponožky ideálne vhodné do polovičných alebo mid topánok. Keďže sú tiež tenšie, hodia sa najmä na leto. Materiálová zmes sa skladá zo štyroch typov vlákien – 49 % merino vlna, 34 % nylon, 14 % polypropylén a 3 % elastan. Dominantná vlna zabezpečuje dobrú izoláciu a odolnosť voči pachom, nylon drží ponožke tvar, polypropylén má na starosti odvod potu a elastan pružnosť a dobrý fit.

Ponožky dobre padnú na nohu, no pri mojich úzkych chodidlách som si musel vybrať o číslo menšie – mám nohu cca EU 45 a veľkosť ponožiek je EU 42-44. Takto to však mám pri väčšine výrobcov.

Pri prvom obutí ma prekvapilo riešenie špice, ktorá je polstrovaná a následne tesne za prstami polstrovanie strieda výrazane tenší materiál. Taktiež je špica menej vypasovaná. Všetko to má slúžiť ako ochrana pred otlakmi. Mňa však táto zóna na začiatku dosť vyrušovala. Prešlo niekoľko túr, ktoré by som označil jemne na hrane a niekoľko vypratí ponožiek a pocit sa postupne vytratil. Či je to skôr ušliapaním alebo skôr, že som si zvykol, neviem odhadnúť. Väčšinu letných túr som (aspoň čiastočne) prešiel práve s týmito ponožkami. Nosil som ich do polovičiek aj mid topánok.

Celkovo hodnotím ponožky po úvodnej neistote na 8 z 10.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Merino Trek

Merino Trek sú veľmi podobné svojmu tenšiemu sesterskému modelu. Materiály sú tu zastúpené takmer identicky: 52 % merino vlna, 32 % nylon, 13 % polypropylén, 3 % elastan. Odlišná je však hrúbka, ktorá je stredná, t. j. univerzálna pre vysoké turistické topánky. Veľkostne je to taktiež podobné, siahol som tiež o veľkosť nižšie ako pri predošlom modeli.

Ponožky som mal so sebou na týždňovom prechode vo Švédsku, no keďže som ich ešte nemal rozchodené, slúžili ako záloha k obľúbeným, na ktoré viem, že sa môžem spoľahnúť. Absolvoval som v nich preto len jeden poldenný pochod a keďže to bola trochu naháňačka (bolo treba stíhať autobus), bolo treba prezúvať spotené. Neotlačili ma nikde, nohy ostali v pohode, no predok mi prekážal podobne ako pri predošlom modeli.

Výrazne lepšie to bolo s nimi v kombinácii s topánkami Alverstone II na jesenných túrach vo Veporských vrchoch s menšou záťažou na chrbte a so stredným tempom. Po celodennej takmer 9-hodinovej túre som sa cítil v pohode a aj na druhý deň v rovnakých ponožkách to bolo bezproblémové.

Potom som pravidelne ponožky nosil v chladnejšom decembrovom a januárovom počasí, taktiež s Hanwag Alverstone topánkami. Po niekoľkých vypraniach a pravidelnejšom použití mi v chladnom počasí vyhovujú a patria medzi prvú voľbu či už na nohy alebo ako záloha do batohu.

Hodnotím taktiež na 8 z 10, najmä kvôli tomu, že ponožky treba "rozchodiť".

Trek Bunion

Variant pre ľudí s vybočeným palcom, tzv. halluxom. Materiálová skladba má menej merino vlny v prospech polypropylénu: 40 % merino vlna, 29 % nylon, 28 % polypropylén. Táto skladba naznačuje väčší zameranie na odvod potu. Tiež má inak spracovanú časť okolo vybočeného palca – dôraz je na to, aby tu nič neomínalo, t. j. nie sú tam žiadne švy či zmeny v úplete a tiež je táto časť priestrannejšia.

Ponožky testovala Danka a hodnotí ich ako pohodlné, vhodné aj do vyšších turistických topánok, vyrobené z príjemného materiálu a dobre tvarované s ohľadom na hallux. Počas nosenia ju netlačili ani nadmerne nesťahovali nohu, palec a prsty mali dosť miesta. Kombinovala ich s topánkymi Hanwag Alta Bunion, ktoré sú tiež špeciálne tvarované pre ľudí s halluxom. Na túre hallux začala cítiť až pri väčšom stúpaní do kopca, kedy bol na hallux vyvíjaný tlak, inak ju nebolel.

Ďalšie varianty

Trek aj Hike sú k dispozícii aj vo verziách s CoolMaxom bez merino vlny, vhodné pre ľudí, čo nemajú radi v ponožkách vlnu a tiež pre tých, ktorým sa oveľa viac potí noha.

Na texte spolupracovala Danka Laciková

Fotogaléria k článku

Najnovšie