Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pod dubom pri poľane Janovo
Chata pod dubom pri poľane Janovo Zatvoriť

Prístrešok Chata pod dubom

Pri turistickom okruhu zo Sklených Teplíc do Vyhní a späť som na zelenej značke z Pustého hradu našiel najprv pod kopcom Bralce pekne upravený prameň a asi po 1 km som natrafil na lúke Janovo s posedom veľký senník plný sena a na druhej strane v lese malú poľovnícku chatu s verandou.

Poloha
Štiavnické vrchy: medzi Pustým hradom nad Sklenými Teplicami a Janovským sedlom (zelená značka) v lokalite Janovo
Nadmorská výška
551 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.529063 ° SŠ
dĺžka: 18.825318 ° VD
» Mapa
Nocľah
sedem ľudí vo vstupnej verande s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Vrchháje na zelenej smer Pustý hrad (1 km)
Spojenie
Sklené Teplice (bus) / Hliník nad Hronom (vlak, bus) - zelená značka

Prístup

  • po žltej zo Sklených Teplíc na zelenú Pod Pustým hradom a ďalej smerom na Janovské sedlo (4,13 km),
  • po žltej od smerovníka Chrústov do Janovského sedla a potom po zelenej smerom na Pustý hrad (2,24 km),
  • po zelenej z Hliníka nad Hronom na Janovu lúku, potom po žltej do Janovského sedla a opäť po zelenej smerom na Pustý hrad (4,4 km).

Objekt

Chatka v správe Lesov SR, š. p. sa nachádza v lese asi 100 m od turistického chodníka na ľavej strane, ak ide turista z Pustého hradu smerom k Janovskému sedlu. Stojí na miniatúrnej lúčke s ohniskom a obďaleč je v lese latrína. Chata má kvalitnú eternitovú strechu, ktorá presahuje ponad úzku verandu. Strecha je podopretá štyrmi stĺpmi. Podlaha je vybetónovaná a väčšia časť ľavej strany terasy má do výšky pása plný plot z dosák. Bočné strany nie sú uzatvorené. Na verande sa nachádza stolík, ktorý môže poslúžiť na odloženie vecí. Vzhľadom na to, že terasa je pomerne úzka, vyspia sa tu maximálne traja ľudia. Ale zase majú istotu, že nezmoknú.

Ako som sa vyššie zmienil, na druhej strane, skoro pri turistickom chodníku, stojí na malej lúčke s posedom pekný senník. Má kvalitnú - plechovú strechu a určite by sa tu v pohodlí sena a istoty sucha vyspali štyria turisti. Keďže tieto dve možnosti nie sú až tak od seba vzdialené, možno ich brať ako jednu pre šesť až sedem ľudí. Ohnisko je pri chatke a v lese je dostatok popadaného dreva.

Voda

Asi kilometer pred lúčkami s chatou a senníkom (od Pustého hradu), je priamo na značke celkom slušne výdatný prameň v lokalite Vrchháje. Je krytý strieškou a je pri ňom je lavička. Takže buď si naberieme vodu pred tým, ako dôjdeme k chatke, alebo si zájdeme po vodu po zložení ruksakov na terase chaty.

Zaujímavosti v okolí

  • Vyhnianske kamenné more,
  • Banský náučný chodník,
  • Pustý hrad,
  • replika hradu Marcus,
  • kúpele Sklené Teplice.

Poznámka: Myslím si, že pri dodržaní slušného správania sa a nezanechaní po sebe neporiadku, nebudú mať nič poľovníci proti tomu, ak sa tu v prípade núdze, zložia na noc turisti. Inak civilizácia nie až tak ďaleko a za hodinu sa dá dôjsť do okolitých obcí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie