Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tatry - turistický sprievodca

Nová publikácia z vydavateľstva DAJAMA: Tatry Vysoké, Belianske, Západné z edície turistický sprievodca, ma oslovila pri poslednom love v kníhkupectve. Pri káve som si ju prelistovala a už nejaký čas je v našej tatranskej a turistickej knižnici.

Výrobca
Juraj Kucharík, vydavateľstvo DAJAMA
Typ
knižný turistický sprievodca
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
495 g
Nepáči sa mi
chýbajúce tipy na výlety s deťmi
Infocena
16,95 €
Obchody
http://www.dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod=556&Kateg=8

Zaujalo ma vyznanie autora Juraja Kucharíka v úvode knižky: Tatry vo mne vzbudzovali rešpekt a údiv už od detských čias. V tom období boli pre mňa hlavným lákadlom lanovky, električky, zubačka a neutíchajúca túžba neustále nimi cestovať. Časom sa (detskými očami vnímaná) "nútená" pešia turistika premenila v želanie zdolávať vrcholy a nakoniec v uspokojivý pocit z pokorených výšok a výhľadov z nich. Dnes je to najmä radosť a načerpávanie energie z pobytu v prírode.

Juraj Kucharík nám pripravil bohato ilustrovaného turistického sprievodcu najkrajšími slovenskými horami, ktorý obsahuje veľa informácií z prírody, histórie a kultúry Vysokých, Belianskych aj Západných Tatier.

Knižka vyšla v roku 2019 ako 309. publikácia vydavateľstva DAJAMA, počet strán je 240 a rozmer 130 x 218 mm v mäkkej väzbe. Texty dopĺňa viac ako 500 fotografii, máp a ilustrácii. Obsah je rozdelený do 19 kapitol. V prvých kapitolách nám autor približuje Tatry ako celku z pohľadu geografického, historického a prírodného.

Príroda Tatier

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Venuje sa geológii, podnebiu, vodstvu, flóre a faune, nezabúda na členenie podľa vegetačných stupňov, pri faune nám priblíží vertikálnu zonálnosť - no tento výraz bol pre mňa novinkou a hovorí: V rámci usporiadania "zdola nahor" možno aj vo faune rozlíšiť päť biotopov…

Dejiny Tatier

Spracované sú podľa časovej osi od doby kamennej až po dnešok.

Územie Tatier autor rozdelil na dve časti: Východné Tatry (Vysoké a Belianske) a Západné Tatry.

Východné Tatry - informácie sú rozdelené do štyroch podkapitol. Úvodná dvojstrana každej podkapitoly je prehľadná mapa.

  • Východiská túr: na výber je sedemnásť lokalít od Podbanského až po Lysú Poľanu. Každá lokalita resp. tatranská osada je opísaná z historického pohľadu, vypichnuté sú hlavné architektonické pamätihodnosti, prírodné krásy, významné osobnosti. Zaujal ma život a tvorba Milana Michala Harminca, jedného z najvýznamnejších architektov Slovenska.

  • Doliny a štíty: ponúka deväťnásť dolín resp. štítov od Kôprovej po Bielovodskú, ktorými prechádzajú značkované turistické chodníky, sú dostupné pešo alebo lanovkami. Každej doline je venovaná dvojstránka s mapovým výrezom a s informáciami o turistických cieľoch.

  • Turistické trasy: výber dvadsiatky turistických trás spomínanými dolinami, resp. výstupov na štíty. Každej trase je venovaná jedna strana s trasou vyobrazenou na plastickej mape, s informáciami o dĺžke, prevýšení a potrebnom čase.

  • Podtatranské obce: deväť obcí, nachádzajúcich sa priamo pod Vysokými Tatrami z ich južnej strany, od Štrby po Starú Lesnú. V ich historických chotároch vznikli vysokotatranské osady, ktoré sú dnes východiskami do hôr.

Západné Tatry: informácie autor rozdelil do troch podkapitol, spracovanie je rovnaké ako v kapitole Východné Tatry.

  • Východiská túr: desať liptovských a oravských obcí, ktoré sa nachádzajú neďaleko hranice TANAP-u. Od Podbanského po Oravice. Tu nájdeme aj veľa z liptovskej a oravskej histórie, skanzeny v Pribyline a Zuberci, spomenuté je i salašníctvo.

  • Doliny a štíty: jedenástka dolín resp. štítov od Tichej po Bobroveckú a Juráňovu dolinu.

  • Turistické trasy: dvadsiatka vybraných turistických trás naprieč Západnými Tatrami.

Čo mi v knižke chýba

Turistika s deťmi: tejto téme je venovaný maličký odsek s odporúčaním najmä na náučné chodníky. Hľadala som tu informáciu o publikácii Tatry pre deti, ktorá vhodne dopĺňa tohto turistického sprievodcu.

Záver

Knižku odporúčam všetkým, ktorí si radi prečítajú zaujímavosti o našich Tatrách v teple domova alebo na dovolenke ako prípravu pred túrou, do batoha by som si ju určite nepribalila. Krásne fotografie lákajú zobrať batoh a vyraziť do Tatier. A to je aj zámer autora. Nemusí to byť iba vysokohorská turistika, ale aj potulky po tatranských osadách, podtatranských obciach, galériach, skanzenoch, náučných chodníkoch. Možnosti sú tu naozaj pre všetkých, čerstvý vzduch a krásne výhľady, zaujímavé osudy staviteľov, lekárov, horolezcov oblažia nielen telo, ale pohladia aj dušu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie