Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jesenná farebná nádhera
Jesenná farebná nádhera Zatvoriť

Túra Jamské pleso a Rakytovské plieska

Alebo Tatranský slnečný kúpeľ. Tohtoročné októbrové babie leto bolo dlhé a ustálené. Priťahovalo nielen cez víkendy veľmi veľa turistov. Najnavštevovanejšie miesta praskali vo švíkoch. V takomto období je lepšie si vybrať menej navštevované lokality. Tak sa vyberám na vychádzku, kde sa nabažím slnka, výhľadov a plnými pľúcami budem dýchať tatranský vzduch.

Vzdialenosť
11 km
Prevýšenie
+360 m stúpanie, -360 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 26.10.2019
Pohoria
Tatry - Východné Tatry - Vysoké Tatry (Tatranský národný park)
Trasa
Voda
Studnička pred Jamským plesom
Doprava
Štrbské Pleso (vlak, bus, platené nestrážené centrálne parkovisko)
SHOCart mapy
» č.1097 Vysoké Tatry (1:50.000)

Trasa

Štrbské Pleso – Jamské pleso – Rakytovské plieska – Rakytovec – Štrbské Pleso

Ráno si trochu privstanem, a tak začínajúci ruch na Štrbskom Plese nechávam za svojím chrbtom. Hoci zopár pohľadov na nádhernú, slnkom zaliatu scenériu jazera a okolitých velikánov si veru nenechám ujsť. Prejdem okolo jazera a štartujem dnešnú trasu pri budove starej stanice električky. Chvíľku predo mnou cupká miestna líška, no keď vyberiem mobil, rýchlo sa mi otočí chrbtom a stratí sa v húštine. Škoda. Niekoľko turistov svižným krokom ide rovnakým smerom, aby dobyli svoje dnešné vysokohorské ciele. Budem iba dýchať a relaxovať a doslova sa kúpať v slnečných lúčoch posledných dní babieho leta.

K Jamskému plesu

Cesta k Jamskému plesu stúpa pomaličky, no ponúka výhľady na obe strany, k tatranským velikánom i hrebeňu Nízkych Tatier. Registrujem okolo seba chodníky, ktoré sa v zime menia na bežkárske trate, niekoľko značiek tu už čaká na zimnú sezónu. Miniem odbočku do Furkotskej doliny. Sem-tam sa chodník vnorí do lesa, pod nohami mám ihličie a kopu šišiek. Prechádzam i miestami, kde sú okolo zvyšky polámaných stromov. Tu si všímam silu nového života, keď na torzách spráchnivených kmeňov vyrastajú tenké kmienky nových stromov, resp. sú obrastené bohatým porastom machu. Je to nádhera a jasný obraz kolobehu života v prírode. Premostím Furkotský potok, teším sa z veselého žblnkotu vody po skalách.

Narazím na studienku a rada sa z nej napijem, pri dnešnom teple budem potrebovať veľa vody. A už je tu prvá besiedka pri Jamskom plese a smerovník na Kriváň. Pri plese si urobím chvíľku zástavku, aby som nasala nádheru, narazím na štvoricu mladých turistov, ktorí sa fotia v pozadí s Kriváňom, poprosím o fotku a dostávam štamprlíček domácej jabĺčkovice. Neodmietnem. Je to milá chvíľa. Poďakujem a idem ďalej.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

K Zlomiskovému potoku

Rázcestník Odbočka na Biely Váh ma odvádza smerom dolu po modrej značke. Stretnem dve dvojice, stúpajúce v ústrety Kriváňu. A potom už nikoho, až po cieľ mojej vychádzky na Štrbskom Plese. Samotu v prírode mám rada, no v dnešnej atmosfére strachu z medveďov mi úplne všetko jedno nie je. Aj napriek môjmu presvedčeniu, že medvede tu určite niekde sú, no nemajú o mňa záujem. Dúfam, že to bude platiť aj dnes.

Pokračujem úzkym chodníčkom a neviem, či sa mám dívať pod nohy, alebo obzerať na meniace sa výhľady na tatranské štíty za mojím chrbtom. Najmä Kriváň sa sem-tam objaví, respektíve zasa sa schová za iné končiare. Takto prídem k žltej značke NCH Rakytovské plieska pri Zlomiskovom potoku.

K Rakytovským plieskam

Opúšťam modrú značku a odbočujem vľavo indiánskym chodníčkom. Je veľmi úzky a vysoká suchá tráva ho ešte zužuje. Občas sa chodníček v tráve tak stráca, že si nie som istá, či idem správne. Ocitnem sa v rašelinisku, ktoré by som mala obísť z pravej strany. Pomôže mi mobil s TuristickaMapa.sk, hneď vidím, kde som urobila chybu. Vrátim sa na správny chodníček. Vychádzku okolo Rakytovských pliesok som opísala v minulom článku z jari, mne tieto miesta naozaj učarovali, aj keď medveď… Tak s radosťou stúpam. Mostík cez Furkotský potok zatiaľ opravený nie je, treba tu byť veľmi opatrný. O chvíľku som pri Nižnom Rakytovskom pliesku, chvíľku sa kochám a pokračujem.

Na Štrbské Pleso

Cez kopec Rakytovec sa dostanem na zelenú značku, ktorá by ma doviedla k rázcestníku Jamrichovo, kde sa NCH spája opäť s modrou značkou. Dnes však volím opačný smer na Štrbské Pleso. Tento úsek vôbec nepoznám, a tak ma už dlho lákal. Je to pozvoľna stúpajúci príjemný chodníček s meniacimi sa výhľadmi na obe strany. V diaľke registrujem Kráľovu hoľu. Na opačnej strane zasa Solisko aj s lanovkou k Chate pod Soliskom. Pod Štrbským Plesom posledné stúpanie prechádza hustým ihličnatým lesom, akoby muzeálnym exponátom pre tých, ktorí Tatry pred vetrovou kalamitou nepoznali. Aj spomalím, aby som si to vychutnala. Veľké skaly porastené machom, šteklivá vôňa ihličia… Chodník ma vypľuje pri rázcestníku, kde som ráno svoju samotársku vychádzku začala.

Záver

Mám veľkú chuť na pivko a langoš, nie je to síce zdravé, no som presvedčená, že mám naň nárok. A tak idem okolo plesa, kde je mnoho kočíkov, malých detičiek, naozaj návštevníci všetkých vekových kategórií a väčšina sa snaží zachytiť najlepšie možné scenérie dnešného dňa. Aj sa teším a verím, že z týchto detí vyrastú turisti, milujúci a chrániaci našu prírodu.

Pod mostíkmi v drevenej búde si kúpim zaslúžený langoš a vedľa veľké čapované pivko. Nájdem voľné miesto a s veľkou radosťou doplním tekutiny aj energiu. Potom už radšej ustupujem a 15 minút pred odchodom električky do nej nastupujem, už je plná, ledva si nájdem miesto. Radosť zo slniečkom pretepleného dňa ešte večer prenesiem do týchto riadkov, možno vás inšpirujú na návštevu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie