Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Traverz v závere ferraty Sisi
Traverz v závere ferraty Sisi Zatvoriť

Ferrata Totes Gebirge – Loser (klettersteig Sisi a Sophie)

Jedna z najnáročnejších ferrát v Mŕtvych horách (Totes Gebirge) je Loser Panorama Klettersteig “Sisi”. Ide o športovú ferratu, a je zrejmé, že bola postavená preto, aby sa viac ľudí vybralo na kopec spoplatnenou cestou. Na mňa však také čosi neplatí. Pokiaľ môžem, parkujem na úpätí kopca, pretože chcem návštevu ferraty spojiť s turistickou prechádzkou. A tak to bolo aj na Loseri.

Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
+1300 m stúpanie, -1300 m klesanie
Náročnosť
vyššia, 4. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 13.10.2019
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Severné Vápencové Alpy (Nördliche Kalkalpen) – Mŕtve hory/Mŕtve vrchy (Totes Gebirge)
Trasa
Voda
Blaa-Alm, Stelenkogelhütte, Loser Alm Bergrestaurant, Loserhütte
Doprava
parkovanie pri Blaa Alm

Výstup

Prišiel som do Altaussee, minul som odbočku na spoplatnenú Mautstraße a o 8.45 h som odstavil vozítko neďaleko Blaa Alm (890 m). Je nedeľa, na Rakúšanov je ešte skoro, takže som na parkovisku svietil ako päsť na oko. Prezul som sa a vyrazil som na prechádzku.

Prešiel som cez lúčku pri chate a vošiel som do lesa. Terén sa zdvihol a začal som stúpať. V noci na včera som spal menej ako štyri hodiny, ale túto noc to bolo 12,5 h. Som oddýchnutý a šliape sa mi dobre. Za necelú hodinu aj pol som vybehol po zvážnicu. Čas mám dobrý, treba zvoľniť tempo. Nechcem prísť pod ferratu uštvaný.

Zvážnica ma priviedla do zákruty 11, kde majú parkovať ferraty chtiví turisti. Kúsok nad cestou je smerovník a hore vidno ľudí s prilbami na batohoch. K ferrate sa ide po šotoline, preto je tu viacero chodníkov. Vybral som sa cez kosodrevinu, čo nebolo najmúdrejšie. Napriek tomu som bol čoskoro pod skalou. Zložil som sa, zjedol som desiatu a pozoroval som dvojicu na úvodných metroch. Starší z dvojice bol skúsenejší, mladší mal skúseností menej. Obaja však išli dobre. Po nich som pustil ešte jedného mládenca a za ním som mal ferratu pre seba. Široko–ďaleko za mnou niet ani nohy, môžem sa plajdať.

Loser Panorama Klettersteig “Sisi”

Už po prvých pár metroch som si uvedomil, že z plajdania sa nič nebude. Ferrata je strmá a skala je vyšmýkaná. Mal som čo robiť, aby som sa na nej udržal. Dnes to nebude žiadna zábava, bude to o zdolávaní hromozvodu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na ferrate je veľmi málo umelých stupov, zväčša sa ide po skale. Nie sú tu žiadne previsy, takže pre prvolezcov mala náročnosť D, tak ako sa udáva na internete. Problém je v tom, že sem chodí veľa ľudí. Skalu tým vyhladili, vyšmýkali a miestami sa mi ruka v rukaviciach kĺzala aj po vyleštenom lane. Vďaka tomu sa náročnosť posunula k D/E.

Zopár kratších úsekov musí človek liezť zapretý proti lanu, ale najväčšie problémy mi spôsobovala vyhladená skala. Asi som si mal zobrať ľahké topánky s množstvom gumy a nie ťažké bagandže. Na jednom mieste, kdesi v strede ferraty, som dostal mravčenie do ruky. To už poznám. Chytí ma to pár sekúnd pred tým, ako na ferrate spadnem. S triaškou v rukách som silou vôle vyliezol strmšiu stienku a natiahol som sa do trávy. Tuším starnem, takéto divočiny už nie sú pre mňa.

Mládenci nado mnou používali hrubú silu. Ja mám ruky slabé, preto potrebujem ísť švihom. Vďaka tomu som ich dobiehal, no na každom mieste, kde sa dalo zastaviť, som lapal po dychu. Pred záverečným úsekom je pľac, na ktorom som sa vyvalil a pozoroval som, ako pôjde mládež predo mnou. Odkukal som, kde sú náročnejšie miesta, takže záverečný úsek som dal bez problémov.

Loser Panorama Klettersteig “Sophie”

A som hore. Na Loseri (1837 m) bolo turistov ako maku. Zhodil som si ferratový set a zašiel som na juhozápadný okraj brala. Nádherne z neho vidno Altaussee pod kopcom a Dachstein. Páčil sa mi aj susedný Sandling, na ktorom som ešte nebol.

Po krátkom oddychu som sa vybral hrebeňom. Prešiel som cez sedlo a v klesaní z Hochangeru (1838 m) som naďabil na nádherné skalné okno Loser Fenster. Za oknom je miniroklina, v ktorej bolo v minulosti istenie. Dnes z neho zostalo už iba zopár skôb.

Prešiel som popri Augst See, minul som parkovisko a prišiel som ku skalnej stene. Je na nej cvičná ferrata Sophie Klettersteig. Sophie bola mladšou sestrou Sisi a traduje sa, že bola divokejšia. Ferrata Sophie Klettersteig však divoká rozhodne nie je. Jej náročnosť je iba B/C. Je na nej zopár previsov, ale veľa železa. Prechod ferratou mi mal trvať 60 až 90 minút, no po pol hodine som mal po zábave. Nad ferratou som sa zložil do trávy a zjedol som obed.

Zostup

Po obede som minul totálne narvanú reštauráciu na Loserhütte a za zákrutou 11 som nechal ľudské mravenisko za sebou. Začal zostup. Počas celého výstupu som stretol iba jednu partiu turistov, na zostupe jednu staršiu pani. Ale zatiaľ čo výstup od Blaa Alm je strmý a krátky, zostup do Altaussee je mierny a dlhý.

V dedine je pekný kostol, no parkovisko pri ňom je spoplatnené. Prešiel som cez potok a kráčal som po príjemnom chodníku. Na jednom mieste bolo pod chodníkom vidno vodopád a z viacerých miest sa otvárali pohľady na vrcholové bralo Losera. Kdesi som išiel popri farme, v ktorej chovali daniele, ale najviac sa mi páčili lúčky s chatičkami v závere. O 16.45 h som sa vrátil k autu a išiel som domov.

Záver

Prvý víkend babieho leta vyšiel na jedničku. Keďže stabilné teplé počasie má vydržať ešte zopár dní, okamžite po návrate som začal spriadať plány na ďalší. Zrejme pôjdem opäť do Mŕtvych hôr (Totes Gebirge) a nato niekam do Soľnokomorských hôr (Salzkammergut Berge).

Fotogaléria k článku

Najnovšie