Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Klára Kolouchová - himalájistka. Prvá Česka na druhej najvyššej hore sveta K2. Foto archív festivalu
Klára Kolouchová - himalájistka. Prvá Česka na druhej najvyššej hore sveta K2. Foto archív festivalu Zatvoriť

Pozvánka Festival dobrodružných filmov HoryZonty 2019

Už po štrnásty sa v Trenčíne bude konať festival dobrodružných filmov HoryZonty. Diváci sa môžu tešiť na množstvo filmových snímok, zaujímavých hostí, workshopy, súťaže a pestré sprievodné podujatia. Hlavný program sa uskutoční 7. - 9. novembra v kine Hviezda a klube Lúč.

Festival je určený všetkým milovníkom prírody, outdoorových športov, cestovateľom, turistom a fanúšikom filmov, ktoré sa nedostávajú do bežnej projekcie slovenských kín. Do programu organizátori zaradili 52 filmových titulov z jedenástich krajín celého sveta, vrátane zámorských, zastúpených filmami americkej, kanadskej, austrálskej či indickej produkcie. Pripravená je pestrá filmová mozaika s tematikou horolezectva, cestovania, kajakovania, behu, bicyklovania, lyžovania aj paraglidingu.

Slovenské filmy, zaradené do súťažnej prehliadky neprofesionálnych filmov, divákov zavedú na sever Švédska, Balkán či Madagaskar. Chýbať nebudú ani zábery zo Slovenska - časozbery búrok, pohľad na život na horskej meteorologickej stanici na Chopku alebo zábery zo skialpinistického prechodu Nízkych tatier. Lákadlom bude aj film „Značkár – Stefanik Trail 140“ z dielne Viliama Bendíka, ktorý na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade získal od poroty „Čestné uznanie“. Do Trenčína ho na HoryZonty príde predstaviť hlavný hrdina snímky Pali Urbaník so svojím synom Martinom, organizátorom ultrabežeckých pretekov „Stefanik Trail“.

Medzi hosťami festivalu bude tatranská legenda, vysokohorský nosič a chatár spod Rysov Viktor Beránek. „Hory dávajú človeku niečo, čo dole stratil,“ tvrdí Viktor, ktorý svoj život zasvätil nosičskému remeslu už pred päťdesiatimi rokmi. Horské prostredie učarovalo i ďalšej hosťke, Kláre Kolouchovej, prvej Češke na troch najvyšších osemtisícovkách. Na festivale predstaví svoj tohtoročný výstup na K2. Priaznivci behu sa môžu tešiť na besedu so 76-ročným Jánom Hazuchom, víťazom šiestich najprestížnejších maratónov sveta vo svojej kategórii. Extrémne bikerské preteky „Iditarod Trail“ naprieč zimnou Aljaškou v štyridsať stupňových mrazoch, označované za najdrsnejšie preteky planéty, absolvoval český biker Jan Kopka, o čom príde divákom porozprávať v sobotu večer. Nebude chýbať ani zástupca z Trenčína, trenčiansky horolezec Gabriel Čmárik s rozprávaním o lezení v Grónsku. Posledný festivalový deň prijali pozvanie aj Tomáš Šmátrala a Michaela Kršáková, ktorí predstavia svoje päťtýždňové putovanie nádhernou aljašskou prírodou.

Súčasťou festivalu bude aj sekcia „Trvalo udržateľné dobrodružstvo“, prezentujúca ekologické aktivity lokálnych komunít a sekcia „Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých“, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na život ľudí s hendikepom, ich športové úspechy a odhodlanie a silu prekonávať svoje limity. V rámci sprievodných podujatí sa Trenčania budú môcť opäť previezť na psom záprahu, vyskúšať si slackline a jazdu na pumptrackovej dráhe, vyniesť pivný sud na nosičskej krošni po sto piatich Farských schodoch a pretekať v behu o pohár HoryZontov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Viac info na www.horyzonty.sk.

Najnovšie