Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Pozvanie na čaj v Maroku je príležitosť spoznať miestnych

Korenistá exotika medzi púšťou a oceánom! Tisíce uličiek a ani jedna rovnaká! Cestovateľské kino v utorok 19. novembra v KC Dunaj vyzýva nasadnúť na lietajúci koberec a vojsť do labyrintu farieb, vzorov a vôní, v ktorom sa miesia kultúry arabského sveta, Afriky a Európy. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť pod pokrievku tohto pestrého kultúrneho tajinu a ochutnať všetko, čo Maroko ponúka. Večerom bude sprevádzať skúsená cestovateľka Katarína Líšková.

Maroko pre každého môže znamenať niečo iné. Čím je pre vás?
Maroko je pre mňa blízka exotika ľahko dostupná z Európy. Krajina surferov, berberov, rozprávok tisíc a jednej noci, farieb a hluku, ale aj pokojnej Sahary.

Marrákeš, Casablanca, to sú známe mestá, do ktorých sa asi vydá väčšina turistov. Do akých miest by ste ich nasmerovali vy?
Maroko je zázračné v tom, že je veľmi rôznorodé. Ja osobne mám rada okrem farebného Marakéšu aj takmer stredoveké centrum Fez a prekvapivo zachované rímske pamiatky zapísané v zozname UNESCO Volubilis. Netreba zabudnúť aj na magickú pažu Sahary v podobe najväčšej duny Erg Chebbi. Dá sa tu „sandboardovať“ na piesku, ale aj zviesť na ťave tak, ako to robili staré karavány. Piesok pri východe slnka tu mení farby doslova s každou sekundou. Je to veľkolepé divadlo prírody, na ktoré si nemusíte kupovať lístok. Stačí si len sadnúť na chladivý piesok po studenej noci a mať oči otvorené.

Ako sa prejavuje vplyv rôznych kultúr na tvár Maroka?
Tým, že každá oblasť je iná. Cítiť tu napríklad aj vplyv Portugalcov, ktorí v meste El Jadida postavili okrem pevnosti aj obrovskú cisternu na vodu. Táto je dnes v zozname UNESCO a svojou osobitou fotogenickosťou láka pocestných z celého sveta. Na severe Maroka máme napríklad dve mestá Ceuta a Melilla, ktoré patria Španielsku. Ja osobne mám rada aj takmer novodobé mesto s francúzskym šarmom, ktoré preslávil hollywoodsky trhák. Casablancu väčšina cestovateľov moc „nemusí“, no mne sa páči hlavne jej rozpadávajúca sa biela krása a zapadnuté menšie trhy, kde môžete stretnúť ľudí z celej Afriky. Tí vám nielen predajú takmer všetko, ale aj ušijú na mieru farebné šaty s typickými vzormi napríklad z centrálnej Afriky. Navyše viete aj ochutnať ich rôznorodú kuchyňu, čo pre mňa robí z Casablancy gastronomický raj.

Ak by chcel cestovateľ ochutnať esenciu Maroka, kam by mal ísť, koho by mal stretnúť, čo navštíviť, zažiť, ochutnať?
V kombinácii Maroko a jedlo sa určite každému vynorí „tajin“. V úvodzovkách ako Slovensko a bryndzové halušky. Tajin majú všade. Ja osobne mám najradšej vo vnútrozemí, kde pestujú slivky. Jahňací tajin so sušenými slivkami je pre mňa zatiaľ neprekonaná marocká pochúťka. Absolútny „must“ je marocký silný a hutne sladený čaj. Podáva sa takmer všade a vo všetky hodiny dňa. Je to pozvanie na zastavenie sa, doplnenie energie a malé pokecanie o živote. Je takmer neslušné také pozvanie odmietnuť. A popritom má človek jedinečnú možnosť spoznať miestnych a vžiť sa trochu do ich mentality. Vidieť ich nielen ako možno neodbytných predajcov, ale pozhovárať sa o ich rodinách, spôsobe života a vnímania ich reality.

To je zároveň aj odpoveď na otázku, že koho v Maroku stretnúť. Ak by som však mala vypichnúť jednu komunitu, s ktorou sa oplatí zoznámiť a stráviť čas, boli by to Berberi. Generácie nomádov zvyknutí na ťažký život v nehostinných podmienkach. Dnes ich je asi najľahšie stretnúť na púšti, ak sa s nimi vyberiete napríklad na nejaký výlet, ktorý zahŕňa noc pod holým nebom. Nedozerná obloha a hviezdy ich premenia na najlepších hostiteľov púšte a o rozhovoroch pri ohni a ich rozprávkach a tancoch sa vám bude ešte dlho snívať.

Ako ste sa vy dostali do Maroka?
Katarína Líšková: Ja som sa dostala do Maroka pri mojej práci sprievodcu cestovnej kancelárie a veľmi rada sa tam pri každej príležitosti vraciam. Baví ma presne tá rôznorodosť, ktorú táto krajina dokáže ponúknuť. Baví ma, že jeden deň sa môžem surfovať priamo na plážach hlavného mesta Rabat a o niekoľko dní neskôr môžem napríklad „sandboardovať“ na pieskových dunách Sahary. Jeden deň môžem v Casablance popíjať kvalitné víno s výhľadom na druhý najvyšší minaret na svete a na ďalší si môžem pochutnávať na skvelých slimákoch na snáď najdivokejšom námestí sveta Jemaa el-Fnaa v Marrákeši.

Máte po ruke aj nejaké základné, ale užitočné tipy pre tých, ktorí tam idú? Katarína Líšková: Určite si zbaliť aj veľkú dávku trpezlivosti, lebo obchodníci, či už z Fezu alebo z Marrákešu, sú vychýrení zjednávači a „nie“ nepoznajú ako odpoveď. Nechať sa zlákať na nejaký hammam aj s procedúrou. Či už si človek zvolí luxusný hotel s masážou alebo verejné kúpele, kde napríklad v ženskom oddelení chodievajú ženy klebetiť, alebo aj vyberať vhodnú partnerku pre svojich synov, keďže ju tam môžu vidieť nezahalenú.

Katarína Líšková je rodáčka z Nitry, ktorá vyštudovala vysokú školu v Španielsku. K cestovaniu sa dostala s pracovnou ponukou v Indii. Po roku sa jej cesty odtiaľ rozbehli po svete. Takmer desať rokov strávila medzi Kubou a Mexikom a ďalšími latinskoamerickými krajinami. Okrem toho cestuje do ďalších zemí, najviac do Japonska, na Madagaskar, do Singapuru, Thajska či JAR.

19. 11. (utorok)
Štart: 20:00 hod.

Lístky

Event

Najnovšie