Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Knižné tipy od Tomáša – retroturistika a príručka prežitia

Pokračujeme v našich knižných tipoch výberom od nášho dlhoročného autora a editora Tomáša Trstenského. V jeho zozname sa nachádzajú knihy venujúce sa útulniam a chatám Malej Fatry, histórii turistiky na Slovensku, či Podkarpatskej Rusi z čias 1. Československej republiky. Výber uzatvára príručka prežitia s praktickým, no aj svojsky originálnymi radami.

Obchody
» Martinus.sk
» Dajama

Útulne a chaty Malá Fatra - Turistické objekty postavené do roku 1949 – Publikácia o najstarších turistických objektoch postavených do polovice 20. storočia na území Krivánskej a Lúčanskej časti Malej Fatry. Nosnú časť tvoria historické fotografie objektov od útulní, cez chaty turistických klubov až po turistické ubytovne v Turci. Obrazový materiál dopĺňajú dobové materiály (reklamy, plány, kresby), mapy, zábery zo súkromných archívov a čiastočne dobové pečiatky chát. 

História turistiky na území Slovenska od štúrovcov po dnešok – Retrospektívna publikácia, ktorej názov napovedá akému obdobiu histórie turistiky sa venuje. Textovú časť bohato dopĺňa množstvo graficky zaujímavé materiálu od historických fotografií a pohľadníc, cez turistické odznaky a dobové materiály, až po fotografie z minulého storočia. 

Československý svet v Karpatoch – Unikátny prvorepublikový bedeker po Podkarpatskej Rusi, s ktorým možno cestovať v čase do najvýchodnejšej provincie Československa. Trojjazyčné texty v češtine, slovenčine a rusínčine (písané cyrilikou) pekne charakterizujú etnicky zmiešané územie 1. ČSR. Nechýba množstvo historických fotografií podkarpatských sídiel, historická mapa i dobové materiály ako reklamy, staré obrazy, pohľadnice, poštové známky a odznaky miestnych spolkov. 

Zakarpatí - Průvodce bývalou Podkarpatskou Rusí – Viac o výborne prepracovanom turistickom sprievodcovi od ukrajinskej autorky (český preklad) nájdete v samostatnej recenzii. Každopádne dielo odporúčam cestovateľom, ktorí sa zameriavajú na "podhorskú turistiku", zameranú na spoznávanie stavebných pamiatok a kultúrneho dedičstva Zakarpatskej oblasti Ukrajiny.  

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

História turistiky v Ružomberku – Dielo, ktoré by nemalo chýbať v knižnici bádateľov zaoberajúcich sa turistickou minulosťou pre región dolného Liptova. Liptov obkolesujú významné horstvá severného Slovenska a Ružomberok je zároveň kolískou slovenskej turistiky. V roku 2019 si KST Liptov pripomenulo 100 rokov organizovanej turistiky v meste (vznik Tatranského spolku turistického). Súčasťou publikácie je jubilejný kovový odznak plus príležitostné pečiatky. 

Človek v drsné přírodě - průvodce prežitím – Výborná príručka vo vreckovom formáte. Nájdete tam mnoho praktických rád do rôznych terénov a situácií. Mnohé sú originálne a niektoré aj veľmi svojské, ale údajne všetky zažité na vlastnej (autorovej) koži. Vďaka praktickému formátu neveľkých rozmerov je to šikovné čítanie napr. do cestovného prostriedku.

--
Spolupracovali: Tomáš Trstenský a Ľubomír Mäkký.

Seriál Knižné tipy HIKING.SK » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie