Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Retro Vysoké Tatry

Aj vy radi listujete v knižkách, ktoré vám pripomenú niečo z minulosti, vaše spomienky sa rozbehnú a na tvári máte úsmev? Mne sa to podarilo nedávno, keď som s priateľmi pri prechádzke do Tatranskej Polianky v kaviarni Poliankovo narazila na novú publikáciu od vydavateľstva DAJAMA s názvom Vysoké Tatry - retro s podtitulom Socialistické Vysoké Tatry v rokoch 1948 až 1989.

Výrobca
Ivan Bohuš ml., vydavateľstvo DAJAMA
Typ
Staré pohľadnice zo zbierky Ivana Bohuša ml.
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
905 g
Infocena
14,95 €
Obchody

www.dajamabooks.sk

Listovali sme si ju pri varenom vínku a hrali sme sa hru, kto tam bol, kedy a s kým, čo tam zažil práve v čase, keď vznikali spomenuté pohľadnice. Spomienky spojené s liečením, s rekreáciami s rodičmi v ROH zotavovniach, so školskými výletmi, s turistikou, lyžovaním, atď. Zabavili sme sa preveľmi, vypili sme nejaké varené vínko a odnášali si niekoľko týchto kníh. Jedna skončila aj v našej knižnici, resp. tam skončí, lebo ju pravidelne beriem do rúk a listujem.

Autorom knižky je Ivan Bohuš mladší, všetky staré pohľadnice v tejto knihe sú z jeho zbierky. Vo vydavateľstve DAJAMA má ešte štyri staršie tituly s tematikou Vysokých Tatier na starých pohľadniciach.

Technické údaje

Vysoké Tatry - retro je 313. publikácia vydavateľstva DAJAMA, vyšla v roku 2019. Rozmer knižky: 270 x 210 mm, tvrdá väzba, kriedový papier. Počet strán: 160.

Úvod autora

Ivan Bohuš ml. v úvode v krátkosti sumarizuje stavebný či turistický vývoj vo Vysokých Tatrách v spomínanom období. Dá sa zhrnúť napr takto: V roku 1949 vznikol TANAP. Zákonom sa vylúčila akákoľvek hospodárska činnosť (vtedy najmä pastierstvo a ťažba dreva), bola regulovaná stavebná činnosť, aj v osadách platili isté dopravné obmedzenia, ktoré mali v 80.rokoch vylúčiť individuálnu automobilovú dopravu a nahradiť ju ekologickou hromadnou dopravou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najväčší stavebný rozmach predstavovala výstavba zotavovní ROH, veľkú časť návštevníkov Tatier tvorili ich rekreanti. Konali sa tu významné športové podujatia, najviac uznania získali Majstrovstvá sveta v severskom lyžovaní v roku 1970. V tomto období vzniklo množstvo veľmi pekných a zaujímavých pohľadníc, práve tie sa stali predmetom tejto publikácie. Stotisícové náklady pohľadníc neboli ničím výnimočným, bol o ne veľký záujem, zohrávali podobnú funkciu ako dnes SMS a MMS.

Kapitoly

Pohľadnice sú rozdelené do štyroch kapitol:

  • Osady,
  • Doprava,
  • Chaty,
  • Šport.

Každá strana je venovaná jednej pohľadnici zo spomínaného obdobia a pod ňou je zaujímavý text venovaný objektom na pohľadnici z historického hľadiska. Každá kapitola má pohľadnice zoradené od západu na východ. Pri viacerých je uvedené, v akom vydavateľstve pohľadnice vznikli.

Osady

Sedemdesiatštyri pohľadníc zoradených od Podbanského po Lysú Poľanu nám ukazujú život v tatranských osadách, historické stavby prvých liečební, rozmach nových a moderných liečební, výstavba zotavovní ROH a všetkého, čo k tomu patrilo.

Str. 12: Sanatórium Helios na Štrbskom Plese v plnej kráse utopené v hustej zeleni tatranských smrekov, dnes sú z neho ruiny.

Str. 23: Nová Polianka vznikla v 50. rokoch 20. storočia, kedy tu bol postavené stredisko na liečbu pľúcnej tuberkulózy.

Mnoho pohľadníc nám ukazuje, koľko zotavovní ROH vzniklo vo Vysokých Tatrách. V rámci hesla: "Výberová rekreácia ROH sa stala jedným z dôkazov starostlivosti socialistického štátu o pracujúcich."

Str. 45: zobrazuje dnešný hotel Morava v Tatranskej Lomnici na pohľadnici ešte ako zotavovňu ROH Morava s hustým lesným porastom okolo nej.

Str. 57: Eurocamp FICC pod Tatranskou Lomnicou - dnes už iba ruina, nový autokemping vybudovaný v roku 1974 hostil sedemtisíc účastníkov 35. ročníka stretnutia karavanistov - Rally FICC.

Doprava

Osemnástka pohľadníc od Štrbského Plesa po Tatranskú Lomnicu.

Aj doprava v socialistickej ére Vysokých Tatier prešla zmenami a dopravné prostriedky sa objavovali na pohľadniciach, veď "zubačka" zo Štrby na Štrbské Pleso, TEŽ-ka zo Štrbského Plesa do Popradu či do Tatranskej Lomnice alebo "pozemka" zo Starého Smokovca na Hrebienok patrili vždy k atrakciám. K tomu ešte lanovka na Skalnaté Pleso a Lomnický štít. Všetky mali vozne či kabínky v jednotnej červenej farbe.

Str. 82: pohľadnica z 50. rokov pripomína konečnú zastávku TEŽ-ky priamo pri brehu jazera.

Str. 88: pozemná lanovka s vozňami, ktoré premávali od roku 1951.

Str. 89: pozemná lanovka s vozňami jazdiacimi od roku 1970 až do roku 2007.

Chaty

Tridsaťdva pohľadníc od Chaty kapitána Rašu pri Troch studničkách po Chatu Plesnivec v Belianskych Tatrách. Viaceré chaty už dnes môžeme vidieť iba na pohľadniciach.

Str. 120: Chata Kamzík na Starolesnianskej poľane vznikla v roku 1907, slúžila do roku 1978 a v roku 1980 bola asanovaná.

Šport

Dvadsaťdva pohľadníc s tematikou športu vo Vysokých Tatrách spomínajú na MS v severskom lyžovaní v roku 1970, na Svetovú zimnú univerziádu v roku 1987, na Tatranský pohár…

Str. 144: pohľadnica nám ukazuje preplnené tribúny (140 000 divákov) zo súťaže v skokoch na veľkom mostíku na MS 1970, kde získal Jiří Raška striebornú medailu.

Záver

Knižka je pekným albumom so starými pohľadnicami, ktoré vďaka textom ožívajú. Je určená skôr starším ročníkom, aj na pekné spomienkové putovanie s vnúčatami. Možno aj vy máte doma niekoľko pohľadníc zo spomínaného obdobia, možno aj niektorú z tých, ktoré nám zo svojej zbierky ponúkol Ivan Bohuš ml. v tejto retro knihe spomienok.

Najnovšie