Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Vartovka pri meste Krupina
Rozhľadňa Vartovka pri meste Krupina Zatvoriť

Extra Vybrané slovenské rozhľadne II.

Podobne ako aj v prechádzajúcom roku, tak aj v roku 2019 sa mi do cesty priplietlo viacero rozhľadní. Navštívil som aj prevažnú časť tých, o ktorých som písal v minuloročnom článku. Musím konštatovať, že väčšina z nich stále stojí a slúži svojmu účelu. Zároveň som mal možnosť navštíviť aj nové rozhľadne, na ktorých som dovtedy nebol. Bolo ich oveľa menej ako v predchádzajúcom roku, ale zároveň dostatočne veľa, aby som urobil o nich malý prehľad.

Rozhľadňa na Krahuľskom vrchu (Kremnické vrchy)

Na okraji obce Krahule, ktorá je známa hlavne vďaka lyžiarskemu stredisku, sa nachádza 13,5 metrov vysoká drevená rozhľadňa. Bola postavená na Krahuľskom vrchu (959 m), ktorý má veľmi dobrú pozíciu nad mestom Kremnica. Aj bez rozhľadne tu bol výhľad, ktorý však čiastočne obmedzovali stromy. Po vystúpení na najvyššie poschodie rozhľadne už výhľad neobmedzujú, a tak sa odtiaľto naskytá doslova letecký pohľad na mesto Kremnica. Z vrcholu rozhľadne je možné vidieť kostol svätého Jána Krstiteľa, pri ktorom sa nachádza geografický stred Európy. Rozhľadňa poskytuje výhľad aj na blízku obec Krahule.

Rozhľadňa Drieňová (Tribeč)

Neďaleko nad obcou Jedľové Kostoľany sa nachádza jednoduchá turistická rozhľadňa. Jej konštrukcia je vyrobená zo železa a svojou siluetou pripomína skôr poľovnícky posed. Podlaha rozhľadne je vyrobená z drevených dosák, ktoré mi pripadali dosť tenké. Preto by som tam radšej nešiel naraz s väčšou skupinou ľudí. Rozhľadňa je postavená na nevysokom kopci Drieňová (552 m), ktorý má však ideálnu polohu na styku pohoria a Podunajskej nížiny. Z rozhľadne sú pekné výhľady na blízku obec Jedľové Kostoľany, celé Požitavie a hrebeň pohoria Tribeč.

Rozhľadňa Hradová (Čierna hora)

Nad naším druhým najväčším mestom, Košicami sa vypína zaujímavá rozhľadňa, ktorá tu stojí už nejaký ten rok. Bola postavená v roku 1987, dlho predtým ako nastala móda s výstavbou rozhľadní. Rozhľadňa má tri vyhliadkové poschodia a celkovú výšku 21,5 m. Z vrcholovej plošiny je krásny výhľad na celé mesto Košice a široké okolie. Treba si však dať pozor na otváracie hodiny, keďže rozhľadňa nie je voľne prístupná. Platí sa tu vstupné, ktoré je však iba symbolické. Zároveň sa tu dajú kúpiť suveníry. Rozhľadňa sa nachádza na vrchu Hradová, kde sa nachádzajú ruiny Košického hradu, ktoré si treba určite pozrieť. Ak by bola rozhľadňa z nejakého dôvodu počas vašej návštevy uzatvorená, tak treba zbehnúť asi 300 metrov po hrebeni smerom ku Košiciam. Je tu urobená voľne prístupná vyhliadková lávka, z ktorej sú taktiež výhľady na mesto Košice.

Rozhľadňa Tokaj (Zemplínske vrchy)

Uprostred Tokajských viníc, na okraji obce Malá Tŕňa stojí zaujímavá rozhľadňa v tvare vínneho suda. Rozhľadňa je vysoká 12 m a jej nosná konštrukcia je vyrobená zo železa, ktoré esteticky dopĺňa drevený obklad. Umiestnenie rozhľadne je trochu nešťastné, keďže výhľady smerom na sever a východ obmedzujú Zemplínske vrchy. Smerom na juhozápad zaujme pohľad na blízke maďarské Nové Mesto pod Šiatrom (Sátoraljaújhely), nad ktorým sa týči vrch Magas-hegy (514 m). Zaujímavé sú aj výhľady na blízke tokajské vinice a obce v okolí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rozhľadňa Maginhrad (Revúcka vrchovina)

V blízkosti obce Nižný Skálnik sa nachádza najvyššia rozhľadňa regiónu Malohont. Je ňou 16,8 m vysoká rozhľadňa, ktorá je pomenovaná podľa zaniknutého hradu Maginhrad. Ten v minulosti stál na rovnakom vrchu, kde dnes stojí rozhľadňa. Spodná časť rozhľadne je z betónu a jej vrchná časť je z dreva. Rozhľadňa má štyri vyhliadkové plošiny, pričom najkrajší výhľad je z najvyššej. Výhľady smerom na východ obmedzujú vrchy Revúckej vrchoviny. Pekné sú však výhľady smerom na sever, kde je vidieť Stolické vrchy a niekde v pozadí aj Nízke Tatry. Smerom na západ je pekný výhľad na okolité obce a smerom na juh je vidieť cez rovinatú krajinu až do Maďarska.

Rozhľadňa na Eliášovke (Ľubovnianska vrchovina)

Na najvyššom vrchu Ľubovnianskej vrchoviny ma milo prekvapila približne 15 m vysoká rozhľadňa. Jej konštrukcia je z dreva a pri rozhľadni je postavený aj prístrešok na oddych. Z vrcholu rozhľadne sú pekné výhľady smerom na západ, kde v diaľke vidieť aj Tatry. Smerom na východ je pekný výhľad na pohraničný hrebeň Ľubovnianskej vrchoviny a smerom na sever je výhľad do Poľska, kde sa nachádza roztratené laznícke osídlenie. Výhľady na juh sú obmedzené stromami.

Výhľadňa na Kráľovej studni (Ľubovnianska vrchovina)

Nie, nejde o novinku vo Veľkej Fatre, ale o menovkyňu na východe Slovenska, konkrétne v pohorí Ľubovnianska vrchovina. Drevená, 13 metrov vysoká rozhľadňa sa nachádza na území obce Lenartov, tesne pri slovensko-poľskej štátnej hranici na vrchu Kráľova studňa. Rozhľadňa má štyri poschodia a z jej vrcholu sú pekné výhľady na slovenskú stranu, kde vidieť okolité obce ako napr. Malcov a Gerlachov. Z pohorí je vidieť blízky hrebeň pohoria Čergov, jemne zvlnenú Ondavskú vrchovinu a pohorie Busov.

Rozhľadňa Čajka v oblakoch (Strážovské vrchy)

Rozhľadňa urobená na štýl chodníka korunami stromov, ktorá sa nachádza nad mestom Bojnice. Jej výška je 30 metrov a z vrcholu sú pekné výhľady na blízke mestá Bojnice a Prievidza. Výhľad je však oveľa širší a z vrcholu rozhľadne vidno takmer celú oblasť Hornej Nitry a okolitých pohorí. Z okolia najviac dominuje vrch Vtáčnik (1346 m), vrch Kľak (1352 m) a vrch Rokoš (1010 m). Rozhľadňa Čajka je situovaná na celkom dobrom mieste akurát cena za vstup (8,- €) mi príde dosť premrštená. Pokiaľ neobľubujete masy ľudí a nepatríte medzi "turistov", ktorí sa musia na aute doviezť až do cieľa, tak odporúčam radšej navštíviť blízky vrch Vtáčnik. Z jeho vrcholu sú podobné, ale ešte lepšie výhľady ako z rozhľadne Čajka. Plus sem nechodí veľmi veľa ľudí.

Rozhľadňa Dúbravka (Strážovské vrchy)

Táto rozhľadňa z môjho pohľadu patrí do kategórie zbytočných, keďže stojí na lúke, z ktorej sú aj bez toho dobré výhľady. Rozhľadňa je postavená nad obcou Soblahov a je vysoká 9,5 m. Jej konštrukcia je vyrobená z dreva a na prízemí je zároveň vytvorený prístrešok s posedením. Z vrcholu rozhľadne je pekný výhľad na dolné Považie, niekde v diaľke vidieť aj Nové Mesto nad Váhom. Z okolitých vrchov je vidieť blízky Inovec (1042 m), Veľkú Javorinu (970 m) a Machnáč (771 m).

Rozhľadňa Vartovka pri Krupine (Krupinská planina)

Zrejme najstaršia stále fungujúca rozhľadňa (vartovka) na území Slovenska. Bola postavená na vrchu Stražavár ešte v roku 1564, kvôli Turkom (Osmanom), ktorí robili výpady na územie dnešného Slovenska. Jej hlavnou úlohou bolo včas informovať obyvateľstvo pred blížiacou sa hrozbou. Takýchto pozorovateľní (vartoviek) bolo na území Slovenska viacero, spolu tvorili jeden komplexný systém včasného varovania pred blížiacim sa vojskom. Dnes sa z vartovky stalo obľúbené miesto, ktoré navštevujú turisti. Rozhľadňa je 13 metrov vysoká a z jej vrcholu sú pekné výhľady na blízke mesto Krupina, Krupinskú planinu a Štiavnické vrchy.

Rozhľadňa na Dubni (Kysucká vrchovina)

Mesto Žilina sa všeobecne označuje ako "mesto pod Dubňom", a tak bola na horskej dominante mesta postavená 27 metrov vysoká rozhľadňa. Nie je však priamo na vrchole kopca, ale kúsok pod vrcholom v nadmorskej výške 565 m. Železnú konštrukciu rozhľadne dopĺňa obklad z dreva. Z vrcholovej plošiny sú pekné výhľady na blízke mesto Žilina, ktoré je odtiaľto doslova ako na dlani. Zaujímavé sú aj výhľady na okolité pohoria Malá Fatra, Súľovské vrchy, Javorníky a na Kysuckú vrchovinu.

Rozhľadňa na Veľkom Lopeníku (Biele Karpaty)

Na hranici Česka a Slovenska stojí 22 metrov vysoká rozhľadňa. Je postavená na vrchu Veľký Lopeník v nadmorskej výške 911 m. Konštrukcia rozhľadne sa skladá z betónovej spodnej časti a drevenej vrchnej časti. Z vrcholu veže je krásny kruhový výhľad na kopaničiarsku krajinu na moravskej a slovenskej strane. Zaujímavé sú tiež výhľady na susedné vrchy Bielych Karpát. Na juhozápade sa vypína Veľká Javorina (970 m) a Jelenec (925 m), na severovýchode sú to zase vrchy Kykula (746 m) a Machnáč (771 m). Rozhľadňa nie je voľne prístupná, a tak si treba pozrieť aktuálne otváracie hodiny. Za vstup na rozhľadňu sa platí.

Mikovčákova rozhľadňa Kamenité (Javorníky)

Miniatúrna rozhľadňa na vrchu Kamenité (834 m), ktorá je tu celkom zbytočná. Rozhľadňa je vysoká asi 3 m. Jej spodná časť je murovaná a vrchná časť je z dreva. Keďže stojí na lúčnatom kopci, tak je tu podľa mňa úplne zbytočná. Pri rozhľadni je urobený malý prístrešok s posedením. Z rozhľadne sú výhľady na jednu a druhú stranu hrebeňa pohoria Javorníky. Smerom na severozápad je mesto Turzovka a okolité laznícke osídlenie. Smerom na juhovýchod vidieť takmer do údolia rieky Váh. Týmto smerom vidieť v diaľke zreteľne hrebeň Lúčanskej časti Malej Fatry a Súľovské skaly. Výhľad na sever a juh je limitovaný okolitými vrchmi.

Rozhľadňa na Stávku (Laborecká vrchovina)

Rozhľadňa bola drevenej konštrukcie a mala výšku 14 metrov. Bohužiaľ, zub času sa do nej poriadne zahryzol a jej spodná nosná časť zhnila. Rozhľadňa sa nakoniec celkom zrútila a v takomto stave je na vrchu Stávok (752 m) dodnes. Z jej vrcholu boli pekné výhľady na slovenskú a poľskú stranu. Snáď na tomto mieste časom vyrastie nová rozhľadňa.

Záver

Rozhľadne môžu byť ako záujmový bod na krátkej túre alebo ako malé spestrenie počas dlhších prechodov. Väčšina z nich je aj veľkým lákadlom, ktoré priťahuje masy ľudí. V poslednom čase však rastú ako huby po daždi aj na miestach, kde sú úplne zbytočné. Preto by sa mali aj stavitelia zamyslieť, či je na danom mieste takáto stavba potrebná a nebola by užitočnejšia na inom mieste.

Vybrané slovenské rozhľadne (1. časť)

Fotogaléria k článku

Najnovšie