Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zbojnícky chodník je nádherný
Zbojnícky chodník je nádherný Zatvoriť

Túra Zbojníckym chodníkom: Tiesňavy a Obšívanka

Nedeľa po skončení vlaňajšieho autorského Hiking stretnutia sa ohlásila slnečným počasím. Výhľad z okna počas raňajok sľuboval krásny deň, no meteorológovia varovali pred silným vetrom na malofatranskom hrebeni. Mala som zabezpečiť odvoz a následný pickup Soni a Ľubovi, ktorí sa chystali na hrebeň. Vietor však zmenil plány, a tak sme sa všetci spoločne s Mirom vybrali na pre mňa neznámu vychádzku Zbojníckym chodníčkom cez Tiesňavy a Obšívanku.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+705 m stúpanie, -705 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 17.11.2019
Pohoria
Malá Fatra: Krivánska Fatra (Národný park Malá Fatra)
Trasa
Voda
prameň Oravcové pod krížovou cestou
Doprava
Žilina (vlak, bus) - Terchová (bus, parkovisko vo Vrátnej doline - Tiesňavy)
SHOCart mapy
» č.1085 Malá Fatra (1:50.000)

Trasa

Vrátna dolina, Tiesňavy – Malé nocľahy – roklina Obšívanka – Oravcové – terchovská kalvária – Terchová – Tiesňavy

Zbojníckym chodníkom: Tiesňavy a Obšívanka alebo po schodoch do neba

Autom sme prebehli Terchovou, ľavou rukou sme zakývali plechovému Jánošíkovi a zastali sme na parkovisku Vrátna dolina - Tiesňavy. Okolo samé zubaté skaly, kam idem, neviem. S batohmi sme zamierili modrou značkou, stúpanie je hneď od začiatku vcelku výživné, pomáhajú nám schody. Snažím sa držať tempo so značne zdatnejšími turistami. O chvíľku sa nám otvorí prvý výhľad na cestu dolu, už teraz sú auta malé, cesta sa zdá akoby vtesnaná medzi skaly po jej oboch stranách. Okolo samé hroty, špicaté skaly či menšie skalky. Chodník je úzky, na mnohých miestach schodnosť zabezpečujú schody. Často sa vinie bokom skál, kde poskytuje prekrásne výhľady. S naberajúcou výškou sa nedívame na ich hroty do výšky, no máme ich obrazne na dosah ruky. No keďže ruky máme krátke, tak len na dosah oka.

Na viacerých miestach sú istiace reťaze. Vytešujem sa z tej krásy, aj zo slnečného dňa. Keď prídeme k šikmej hladkej skale, tak veru použijem nielen reťaz, ale idem skoro po štyroch. Jasné, že si ma môj syn z radosťou vyfotí. Neprekáža, veď nie som horolezec. Na viacerých miestach obdivujeme prírodné zázraky, kvietok rastúci akoby zo skaly, borovicu na kraji skaly, tvary stromov vytvorené vetrom, červené opadané lístie pod nohami kontrastuje so zelenými ihličnatými stromami, jednoducho nádhera.

Ale zrazu aj rebrík, aj reťaz a úzky priechod medzi skalami. So zatajeným dychom ho zdolám. Chodník sa skľudní. Sme akoby na hrebienku. Nohy si oddýchnu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Malé nocľahy

Sú najvyšším bodom dnešnej trasy a miesto pre krátku pauzu a občerstvenie. Mohli by sme pokračovať po žltej na Sokolie, my zostávame verní modrej a smerujeme k doline Obšívanka. Chodník je už viac v lese, no pre zmenu sú to schody z neba dolu. Je úzky, vinie sa okolo skál, často je spevnený schodmi a na niektorých miestach aj reťazami. Otvárajú sa pekné výhľady na okolité hrebene hôr či dolu na Terchovú. Je tu viac možností na malé odbočky a zmenené výhľady, najmä na okolité skaly či zoskupenia stromov.

Roklina Obšívanka

Obdivujeme skalný útvar zvaný tiež Ihla, štíhla skalná veža dominuje tejto časti. Tu si oddýchneme a počkáme sa. Ihle akoby umýval nohy potok, ktorý ďalej meandruje popri chodníku. Spríjemňuje nám cestu svojim žblnkotom. Lúčime sa s potokom, vychádzame na lúku a pokračujeme zelenou značkou ponad Vyšné Kamence. Oproti máme výhľad na drevenú vyhliadkovú vežu nad Terchovou. Široký chodník cez lúku po rovine je zmena a podvečerné novembrové slnko príjemne hreje do chrbta.

Krížová cesta na Oravcové

Pri poľnohospodárskom podniku Oravcové nás zláka modro značený miestny chodník, ponúka ísť cez vrch Oravcové a terchovskú kalváriu. Jednotlivé zastavenia sú v podobe rôzne položených kamenných krížov a sôch. Kameň tiež pochádza z Terchovej. Autorom krížovej cesty je akademický sochár a rodák z Terchovej - Milan Opalka. Tu sa pozrieme ešte naposledy na Terchovú z výšky. Už len zbehneme dolu, chodník nás vypľuje na Družstevnej ulici.

Záver

Musíme ešte prejsť cez Terchovú a po ceste popri riečke Varínka na parkovisko. Zájdeme na dobrý neskorý obed do Salaša Syrex a potom len návrat domov a od zajtra opäť za pracovnými povinnosťami. Víkend sa vydaril parádne.

Autorka foto: Soňa Mäkká

Fotogaléria k článku

Najnovšie