Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Gálová
Útulňa Gálová Zatvoriť

Útulňa Gálová na Smrečinke

Kedysi tu boli krásne smrečiny a chodníčky porastené machom, na zamokrených miestach drevené lávky, aby sa dalo bezpečne ísť lesom. Dnes je tu les vyrúbaný a Prednú Gálovú pretínajú zvážnice, ktoré tu vyrástli ako huby po daždi, keď sa začala likvidovať kalamita. Čo ostalo, sú krásne výhľady na Kráľovu hoľu, hrebeň Vysokých Tatier a údolie Slanej. Tiež veľa čučoriedok, brusníc a výborná voda v studničke pod Prednou Gálovou. Tak sa v mapách nazýva lokalita a pretína ju Cesta hrdinov SNP.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: na juhozápadnom bočnom hrebeni Smrečinky
Nadmorská výška
1127 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.815333 ° SŠ
dĺžka: 20.443483 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 - 10 ľudí na drevených pričniach s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
celoročná
Voda
Studnička pod Prednou Gálovou pod lesnou cestou asi 400 m od útulne
Kontakt

Webová stránka útulne
FB útulne

Poloha a prístup

  • z Dobšinského kopca (bus) po červenej značke (Cesta hrdinov SNP, E-8) za asi 2.30 h,
  • zo sedla Súľová po červenej značke (Cesta hrdinov SNP, E-8) za asi 1.00 h,
  • z Vlachova (bus) po žltej značke za asi 2.20 h.

Pri prechode Cestou hrdinov SNP (E-8) turistov iste poteší nová útulňa pod Prednou Gálovou či inak povedané pod Smrečinkou. Nachádza sa neďaleko Stromíša pri červenej značke Cesty hrdinov SNP v západnom cípe Volovských vrchov v nadmorskej výške 1127 m, nad obcou Vlachovo.

Objekt

Autor projektu je Ing. Miloš Gál. Útulňa má zrubovú konštrukciu s trojuholníkovým štítom strechy a aj interiér je drevený. Je riešený jednoducho, na betónovej podlahe sú poschodové prične a funkčná pec. Po vstupe do útulne ich uvidíte na ľavej strane. Sú to poschodové prične, na ktorých sa vyspí 8 až 10 ľudí. Na prenocovanie budete potrebovať vlastný spací vak a karimatku. Na pravej strane sa nachádza dlhý drevený stôl a lavice. V strede pri zadnej stene je kachľová pec. Je tu aj skromné vybavenie ako hrniec a čajník.

V prípade nepriaznivého počasia sa tu môžete ukryť, prípadne sa osušiť, niečo si uvariť a prenocovať. Útulňa poskytne prenocovanie turistom počas celého roka.

Okolie a voda

Pred chatou je improvizované ohnisko a stôl z dosiek, kde si môžete opekať a posedieť večer pri ohníku. Odtiaľ sa vám v prípade pekného počasie poskytne pohľad na údolie rieky Slaná. Zo zvážnice sa pokocháte panoramatickým pohľadom na Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Asi 400 m severne od útulne je prameň, volá sa studnička pod Prednou Gálovou. Dostanete sa k nej traverzom od zvážnice neďaleko chaty. Jej autormi a zhotoviteľmi sú vlachovskí turisti, rovnako aj útulňa je ich dielom.

Užitočné odkazy

Fotogaléria k článku

Najnovšie