Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pod Chlebom, foto Michal Mikuláš
Chata pod Chlebom, foto Michal Mikuláš Zatvoriť

Správa Štátna ochrana prírody zmenila názor pri Chate pod Chlebom

Projekt rekonštrukcie Chaty pod Chlebom v Národnom parku Malá Fatra vzbudil na jeseň minulého roka pozornosť konfliktom kvôli posudzovaniu vplyvu stavby na životné prostredie. Štátna ochrana prírody k prípadu vydala dve rôzne stanoviská. Zatiaľ čo správa národného parku trvala na komplexnom posúdení, jej nadriadené riaditeľstvo Štátnej ochrany prírody nevidelo žiadne ohrozenie chránených rastlín a živočíchov. Projekt chaty odvtedy prešiel niekoľkými zmenami a prípadom sa zaoberá ministerstvo životného prostredia.

Investorom je firma MaH Servis, s. r. o., spoluvlastnená podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky za MOST-HÍD Andrejom Hrnčiarom. “Po konzultáciách s ochranármi sme sa rozhodli prerobiť projekt rekonštrukcie Chaty pod Chlebom tak, aby sme rešpektovali ich pripomienky. Objekt sa zmenšil, znížila sa jeho výška a a zmenili sa okná tak, aby do nich nenarážali vtáky,” informoval Andrej Hrnčiar na sociálnej sieti.

Národný park Malá Fatra uznáva, že aktualizovaný projekt je prijateľnejší. Naďalej však trvajú na posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Dôvodom sú podľa Laury Dušekovej zo správy parku napríklad chýbajúce informácie o kapacite lôžok, kapacite bufetu, chýbajú aj potrebné časti dokumentácie. Väčšia kapacita by mohla byť problémom aj pre čističku odpadových vôd. “Dotknutá je nielen plocha pod chatou, ale aj okolie, chata leží v tesnej blízkosti národnej prírodnej rezervácie. Nie je jasné, v ktorých mesiacoch by sa vyvážal stavebný materiál, či autom alebo vrtuľníkom, čo je dôležité napríklad kvôli hniezdeniu vtákov. Toto musí byť posúdené komplexne, na to existuje metodika.” Andrej Hrnčiar na otázky týkajúce sa kapacity chaty neodpovedal.

Riaditeľstvo štátnej ochrany prírody tentokrát potvrdilo stanovisko Národného parku Malá Fatra. "Vzhľadom na rozdielnosť odborných názorov jednotlivých organizačných útvarov ŠOP SR k predmetnej veci, sme v stanovisku pre Ministerstvo životného prostredia SR odporučili, aby si dal investor vypracovať na danú činnosť primerané posúdenie v zmysle metodiky vypracovanej ŠOP SR, ktoré by bolo spracované nezávislým subjektom," informovala Anna Weissová z riaditeľstva Štátnej ochrany prírody. Konečné rozhodnutie, či sa projekt bude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, vydá ministerstvo životného prostredia.

Lokalita, kde leží chata pod Chlebom, sa nachádza v ochrannom pásme Národnej prírodnej rezervácie Chleb, kde platí 4. stupeň ochrany. Tiež leží v Chránenom vtáčom území a v Území európskeho významu. Na jej mieste stála predtým väčšia chata, ktorá v roku 1982 vyhorela, a objekt súčasnej chaty bol vtedy hospodárskou budovou. Nová chata by mala mať prístavbu so suterénom a dvoma nadzemnými poschodiami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace články

Prečo je rekonštrukcia Chaty pod Chlebom problémom?

Najnovšie