Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa od rázcestníka
Útulňa od rázcestníka Zatvoriť

Útulňa Barborka na Lenivej

Výstavba na Lenivej sa nedávno "preslávila" stavebnou aktivitou armádneho generála. Na mieste niekdajšej vojenskej chaty Barbora sa rozhodol postaviť súkromný rekreačný objekt. Aby sa upokojil rozruch okolo kontroverznej výstavby na území Národného parku Nízke Tatry, tak generál pre verejnosť vybudoval v sedle Lenivej malú turistickú útulňu Barborka.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry: sedlo Lenivá medzi Beňuškou a Lenivou
Nadmorská výška
1402 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.88656 ° SŠ
dĺžka: 19.73685 ° VD
» Mapa
Nocľah
traja ľudia v podkroví na prični, ďalší na podlahe (vlastné karimatky a spacáky)
Prevádzka
celoročná
Voda
prameň Leňuška pod chatami na Lenivej (340 m od sedla na juh) na traverzovej zvážnici
Kontakt
gen. Ján Balciar, Rimavská Sobota
Spojenie
Čertovica (bus, parkovisko) - sedlo Lenivá (zelená značka)
Dalšie info
privátna turistická útulňa pri bývalej vojenskej chate Barbora na súkromnom pozemku

Upozornenie
Podľa informácií vo fóre je objekt uzamknutý

Prístup

  • zo sedla Čertovica (bus, parkovisko) po červenej značke E-8 (Cesta hrdinov SNP) do sedla za Lenivou a po zelenej značke do sedla Lenivá za asi 1 hodinu,
  • z Beňuša (vlak, bus) / Braväcova (bus) po zelenej značke cez horáreň Hlboká, útulňu Líška a vrch Beňuška do sedla Lenivá za asi 3.35 h (Beňuš) alebo za 3 hodiny (Braväcovo).

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu, ktorá pekne zapadá do prírodného prostredia. Vstup je orientovaný na západ, kde cez veľké okno a dve podkrovné trojuholníkové okná preniká dostatok svetla. Vstupuje sa cez drevené dvere, ktoré sa dajú zvnútra uzatvoriť na kľuku. Zariadenie tvorí masívny drevený stôl s lavicou a na obvodových stenách sú tri lavice. Nad stolom je petrolejka a na stene jedna trojpolička. Na tráme je jeden sušiak na veci. V rohu je umiestnený kamenný krb. Pod lavicami pre stene je trochu nachystaného palivového dreva.

V podkrovnej časti je pričňa na spanie pre troch ľudí s vlastným spacím vakom a karimatkou. Na pričňu sa vystupuje dreveným rebríkom, ktorý je zavesený na tráme. Podlahu tvorí dlažba z lomového kameňa, kde sa dá tiež prespať. Pri krbe je ciroková metla, kutáč a nádoba na popol. Doštená strecha čiastočne prekrýva vstup, kde je pod oknom vonkajšia výhľadová lavička. Na podstreší je trochu narúbaného palivového dreva.

Voda

Najbližší zdroj vody sa nachádza 340 metrov od sedla Lenivá na juh za poslednou chatou pri lesnej ceste (lyžiarsky traverz k útulni Líška). Ide o prameň potoka Leňuška.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie