Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tábor z Lalinového vrchu
Tábor z Lalinového vrchu Zatvoriť

Túra Kalvária nad Kysuckým Lieskovcom

V článku by som rada upozornila na milé dielko - Kalváriu nad Kysuckým Lieskovcom, ktorá je celá umiestnená v prírode a je dobrým tipom pre vychádzku s deťmi, priateľmi alebo širšou rodinou. Dávnejšie, v roku 1995 bola nad Kysuckým Lieskovcom v lokalite s názvom Rovne postavená murovaná kaplnka Panny Márie. Pričinil sa o to miestny turistický klub, ktorý sa zameriava aj na vysokohorskú turistiku. Neskôr, v roku 2013 tu pribudla aj kalvária, ktorej posledné zastavenie stojí pri spomínanej kaplnke. A práve na kalváriu sme boli zvedaví. Prechádzku zastaveniami na asi 1,5 kilometri dlhom úseku zvládnu všetky vekové kategórie. My sme tu strávili milé nedeľné poobedňajšie dve hodinky.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+180 m stúpanie, -180 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 08.03.2020
Pohoria
Kysucká vrchovina
Trasa
Voda
studnička na trase krížovej cesty
Doprava
Kysucký Lieskovec (vlak, bus, parkovanie pri posledných domoch)
SHOCart mapy
» č.1077 Kysucké Beskydy, Kysuc (1:50.000)

Lalinový vrch - po žltej turistickej značke

Najjednoduchšie je pre príchod do Kysuckého Lieskovca využiť auto – to bol aj náš prípad. Vchádzame do Kysuckého Lieskovca, pri kostole odbočujeme doprava do kopca. Parkujeme pri posledných domoch, za ktorými sú iba lúky. Z nich je dobre vidieť blízky Lalinový vrch s dreveným dvojkrížom. Neďaleko dvojkríža stojí aj zastavenie krížovej cesty, pre turistov sú tu na posedenie zakomponované lavičky. Na samotný Lalinový vrch je to iba pár metrov do kopčeka. Ukáže sa stadiaľto pohľad predovšetkým na horu Tábor za Kysuckým Novým Mestom a na časť Kysuckej brány. Blízka dedinka Lodno zostáva ukrytá dolu v údolí a nevidieť ani drevenú rozhľadňu na Tábore.

Celou kalváriou vás sprevádza žltá turistická značka, ale orientovať sa môžete aj jednotlivými zastaveniami. Od jedného zastavenia totižto vidíte ďalšie. Je tu aj malé jazierko, potom začíname stúpať lesnou cestou. Aj tu les ustúpil sčasti ťažbe. Ideme severozápadným smerom popod blízky Marusov vrch. Krížová cesta má celkovo štrnásť zastavení, ktoré sú svojím vzhľadom podobné. Drevorezby s biblickými motívmi na drevených stĺpoch sú zasadené do kamennej dlažby. Stoja na okraji lesnej cesty, ktorá nie je spevnená. Zostáva dúfať, že na strmších častiach nepríde k príliš veľkému odnosu pôdy a narušeniu chodníka. Pri našej návšteve začiatkom marca tu stekajúce voda na niekoľkých miestach vytvárala na ceste pomerne hlboké jarky, čo cestu určite znehodnocuje.

Autorom drevorezieb je umelecký rezbár Ján Rajtek, ktorý pochádza z Kysuckého Lieskovca. Okrem iného je aj predsedom miestneho Kysuckého vysokohorského klubu. Pri jednom zo zastavení si všímame aj studničku.

Strmší úsek je na trase iba jeden a je krátky. A tak sa dá smelo povedať, že trasu žltej značky celou kalváriou zvládne každý. Pri dvanástom zastavení sa ukazuje širší výhľad vľavo do údolia, kadiaľ tečie rieka Kysuca. Otvára sa pohľad smerom k obci Ochodnica a na hrebene Javorníkov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ku koncu našej prechádzky sa terén vyrovnáva. Cez cestu je rampa, ktorá je zdvihnutá. To už máme na dohľad kaplnku Panny Márie, pri ktorej je posledné zastavenie krížovej cesty. Okolie kaplnky dopĺňajú ihličnaté stromy. Strecha kaplnky ako aj kamenný múr za ňou sú pokryté šindľom a šindeľ zakrýva aj menší zvon stojaci opodiaľ. Na smerovníku sú logá turistického klubu. Od kaplnky zachádzame zo značky cez lúku doľava, ale bohužiaľ, tento deň je veľký opar a bráni v lepších výhľadoch. V peknom počasí tu môžete pozorovať Maníny pri Považskej Bystrici ako aj malofatranský Kľak. V smere na opačnú stranu sme zazreli osadu Vyšné Vane.

Ďalšie tipy

K autu sme sa vracali rovnakou cestou. Ak sa vám prechádzka iba samotnou kalváriou máli, môžete pokračovať po žltej značke cez vzdialenejšie sedlo Rovne a potom pešo zísť do Klubiny v Bystrickej doline. Alebo môžete pokračovať len po Rovne a odtiaľto sa nechať červenou značkou zaviesť k novej rozhľadni na Hladkom vrchu. O rozhľadni, ktorá poskytuje výhľady predovšetkým do Bystrickej doliny, na Malú Fatru a Oravskú Maguru, som písala samostatný článok.

Prajem pekné a veselé zážitky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie