AdventureMenu Lightweight – expedičná vákuovo dehydrovaná strava
Recenzia

AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava

15. 07. 2020
Doposiaľ mal výrobca v ponuke iba sterilizované jedlá, ktoré síce dobre chutili a stačilo ich ohriať, no boli dosť ťažké, pretože obsahovali aj vodu. Na náročnejšie prechody, kde si treba vziať viac zásob, preto veľmi vhodné nie sú. Od tohto roku má však AdventureMenu novinku – verziu Lightweight – ktorá je dehydrovaná. Niekoľko variantov sme ochutnali a prinášame krátku recenziu doplnenú o video.

Bežne sa expedičná dehydrovaná strava suší mrazom – tzv. lyofilizáciou. Podľa AdventureMenu je však uvedená technológia príliš intenzívna na energiu a preto drahá. Prišli preto s iným postupom. Nazvali ho vákuové sušenie, no okrem ušetreného času a energie neuvádzajú ďalšie detaily. Záručná doba jedla je päť rokov pri skladovaní v tme do 30 °C.

V tuhých viacvrstvých sáčkoch je jedlo vákuovo scucnuté, aby malo čo najmenší objem. Obaly majú dve línie odtrhnutia, medzi ktorými je ziplock. Výhodou oproti iným značkám je ryska na vodu vnútri obalu, ľahšie tak trafíte správne množstvo vody. To je pritom kľúčové k tomu, aby jedlo dosiahlo ideálnu konzistenciu.

Príprava

Bežná príprava je jednoduchá:

[ Tipy na túry, aktuality z hôr a iné zaujímavosti môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstragrame ]

  • prevariť vodu,
  • odtrhnúť hornú líniu obalu,
  • naliať horúcu vodu po rysku, premiešať, prípadne doplniť ešte vodu,
  • nechať stáť 8 - 10 minút (resp. iný čas podľa druhu jedla),
  • odtrhnúť spodnú líniu obalu,
  • zjesť.

Výrobca zároveň uvádza, že je možné jedlo pripravovať aj so studenou vodou. Po zatvorení ziplocku následne vložiť do ich zohrievacieho sáčku, do ktorého sa pridá malé množstvo vody a kapsula, ktorá exotermickou chemickou reakciou zohreje jedlo. Ako toto vyzerá v praxi si môžete pozrieť v staršom článku.

Dve veľkosti porcie

Väčšinu jedál si môžete kúpiť v štandardnej porcii alebo vo veľkej porcii. Štandardná má pri hlavných jedlách v pripravenom stave približne 400 g a veľká 600 g. Polievky a raňajkové variácie sú menšie.

Ochutnali sme

Z veľkého množstva jedál sme ochutnali:

  • chilli con carne (137 g / 400 g),
  • guľášovú polievku (65 g / 350 g),
  • kuracie supreme s ratatouille (75 g / 400 g),
  • krémové miešané vajíčka so šunkou a syrom (75 g / 270 g),
  • krémové risotto so špargľou a brokolicou (124 g / 400 g).

Chuťovo najviac oslovilo chilli con carne. Gulášovo-omáčkovité jedlá mi tradične najviac chutia z expedičnej stravy. Nie je problém trafiť dobrú konzistenciou a keď sa aj vody uleje, nie je to problém. Naproti tomu pri jedlách s ryžou je to ťažšie. Taktiež chilli con carne vďaka obsahu strukovín aj mäsa je celkom výdatné na energiu (vyše 2000 kJ v pripravenom stave). Kladne hodnotím aj to, že jedlo nebolo presolené.

Veľmi dobrým pomerom hmotnosť / energia vyniká praženicová variácia. Samotný sáčok má len 75 g, no výsledný pokrm poskytuje až 2400 kJ. Je to však presne variácia, kde je veľmi dôležité trafiť množstvo vody. To sa mi, žiaľ, nepodarilo, a tak pokrm plával vo vode. Aj chuťovo to bolo trochu horšie, na čerstvé miešané vajcia to nemá. Opäť jedlo nebolo presolené, čo chválim.

Pri risotte som dlhší čas strávil postupným pridávaním vody, lebo v suchom stave pokrm zaberal väčší objem ako bola odporúčaná línia vody. Výsledok však stál za to. Ak nie ste mäsožravec, táto variácia je chuťovo veľmi dobrá a vďaka ryži aj sýta. Treba však prelúsknuť trochu tuhú špargľu a tvrdšiu ryžu ako by sa na risotto patrilo. Celkovo pre mňa číslo dva z piatich testovaných.

Kuracie supreme zaujalo veľkými kusmi kuracieho mäsa. Jedlo je však príliš pikantné a dip chuťovo prekombinovaný. Kubko sa do jedla pustil so žravkou po poldni výdatného šliapania, no nezjedol ani polovicu. Dojedal som to zaňho s miernym sebazaprením. Túto variáciu označujem za najhoršiu z testovaných a zároveň jedinú, ktorú neodporúčam.

Gulášová polievka zaujala kombináciou mäsa a malých kúskov zemiakov. Zalial som to väčším objemom vody ako by bolo optimum, no keďže išlo o polievku, nebol to vôbec problém. Vďaka tomu však bolo jedlo chuťovo trochu mdlé, no vystačilo na rýchly obed pre dvoch. Niežeby oboch zasýtilo, no bolo vítaným obohatením k strave na studeno.

Prečítajte si tiež
Vyskúšali sme jedlo na cesty Adventure Menu

Fórum 9 príspevkov
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Podcast O Muránskej planine s riaditeľom Jánom Šmídtom “Keby štátna ochrana prírody po kalamite v roku 2004 povolila jej spracovanie, ľudstvo by pravdepodobne došlo o jeden živočíšny druh,” hovorí v Hiking podcaste riaditeľ Národného parku Muránska planina o endemickej muške Mycetophila gemerensis, ktorá obľubuje plodnice húb a nachádza sa iba na Fabovej holi. 09/05/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Podcast O sto rokoch horolezectva s Tónom Pacekom Slovenský horolezecký spolok JAMES tento rok oslavuje 100 rokov od svojho založenia. S jeho súčasným predsedom Tónom Pacekom sme sa rozprávali o tom, ako spolok vznikol, aké najväčšie úspechy dosiahlo slovenské horolezectvo, aké sú aktuálne výzvy ale aj o spolupráci horolezcov a ochranárov či o pripravovanom návštevnom poriadku v Tatranskom národnom parku. 02/05/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Podcast S Mirom o OTO24 vrcholov Malých Karpát v BSK Akcia OTO24 vrcholov Malých Karpát v BSK privedie turistu na málo známe vrcholy v Malých Karpatoch. Je protipólom komerčných výziev – nemusíte sa nikde registrovať, platiť účastnícke poplatky či zdieľať statusy. Nie je predpísané kedy a v akom poradí vrcholy navštíviť. Hoci sa akcie kvôli pandémii zúčasťňuje veľa ľudí, sú dobre distribuovaní v čase a priestore a preto OTO24 nelikviduje tiché miesta, ktoré propaguje. 24/04/21 Ľubomír Mäkký Rozhovory
Najnovšie články na titulke
 
Príbeh Slovenské brandy a poľská wiśniówka Viac rokov som plánoval túru hornou Oravou. Prejsť si po najsevernejších hraniciach okruh od Babej hory po Pilsko. Pred 4 rokmi mi to nevyšlo preto, že som sa spoliehal na ľudí, ktorí mali ísť so mnou. Dovolenka bola vybavená, chuť objavovať na najvyššom stupni, ale podvečer túry to zvyšok partie vzdal a ostal som doma. Samému sa mi vtedy chodiť ešte veľmi nechcelo, aspoň nie takto ďaleko. O dva roky je situácia výrazne iná a nerobí mi problém vyraziť aj na viac dní sám. Leto vrcholí a rozhodujem sa, že idem do toho. dnes Martin Birka Príbehy
Basecamp Boli ste už na miestach s názvom Vrvrava či Chujava? Čaká nás oblačný víkend, v nedeľu cez naše územie prejde studený front so zrážkami. Po oteplení sa príroda zazelenala, v tipoch sme pre vás vybrali aj kratšie ciele v nižších nadmorských výškach. Ak radi chodíte na Chatu pod Chlebom, treba to stihnúť do nedele, od pondelka sa chata zatvorí kvôli rekonštrukcii. včera Redakcia Basecamp
Cyklotúra Šiklóš, Horšianska dol., Svätý Kríž a Krížny vrch Regióny Tekov a Hont sú rajom pre cyklistiku a cykloturistiku. Nachádza sa tu množstvo cestičiek s minimálnou premávkou, v pestrom (rovinatom, zvlnenom aj kopcovitom) teréne a v obklopení atraktívnej krajinnej scenérie. Popri trasách je množstvo prírodných, kultúrnych a historických pamiatok, ktoré sú zatiaľ neobjavené pre masy turistov. Navyše tu počasie po väčšinu dní v roku praje bicyklovaniu. včera Jakub Mészáros Štiavnické vrchy, Podunajsko

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
AdventureMenu Lightweight – dehydrovaná expedičná strava 15/07/20 18:48 9 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • AdventureMenu

  • Model
    • Lightweight

  • Typ
    • vákuovo dehydrovaná strava

  • Páči sa mi
    • chutné jedlá, ryska vnútri sáčku, dve línie odtrhnutia, zip lock, štandardná / veľká porcia

  • Nepáči sa mi
    • v niektorých variáciách je štandardná porcia príliš malá

  • Infocena
    • 8 € – štandardná porcia

    • 12 € – veľká porcia

  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.77 (0.31)