Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Zeme
Chata Zeme Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Zeme

V Revúckej vrchovine je niekoľko poľovníckych chát, ktoré na svojich terasách môžu poskytnúť nocľah pre putujúcich málo navštevovaným krajom. Jednou z nich je chata Zeme, ktorej zvláštny názov je odvodený od toho, že tu ľudia z blízkych dedín mali svoje pozemky, ľudovo zeme. Chata je majetkom Poľovníckeho združenia Rožňavské Bystré a každoročne v prvú sobotu po Veľkej noci sa tu koná tradičný obecný Výstup na Zeme.

Poloha
Slovenské rudohorie: na hrebeni najvýchodnejšieho výbežku Revúckej vrchoviny
Nadmorská výška
707 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.68502 ° SŠ
dĺžka: 20.45044 ° VD
» Mapa
Nocľah
chata: tri osoby na terase
prístrešok: asi osem osôb na stoloch a štrkovej podlahe s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez vody - najbližšie zachytený prameň potoka Zimná voda 25 minút po zvážnici na JV
Spojenie
Rožňava (bus, vlak) po zelenej, Rožňavské Bystré (bus) po lesnej ceste

Poloha

Chata stojí na hrebeni najvýchodnejšej časti Revúckej vrchoviny, priamo na zelenej značke, na Chodníku Pavla Jozefa Šafárika. Najbližšou obcou je Rožňavské Bystré, odkiaľ vedie lesná cesta až k chate. Asi 45 minút od chaty na východ sa týči vrch Turecká (953 m), na ktorom stojí rozhľadňa Turek.

Prístup

  • z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej za asi 3.15 h,
  • zo sedla Filipka po zelenej za asi 2.00 h,
  • z Rožňavského Bystrého (bus) po lesnej ceste za asi 1.15 h.

Objekt

Chata je postavená z dreva v štýle zrubu a stojí na malej lúčke pod mohutným dubom. Strecha je z falcovaného plechu, nad vchodom je predĺžená a vytvára spolu so zábradlím malú terasu. Podlaha terasy je z betónovej dlažby, môžu na nej prenocovať traja ľudia. Zo zadnej strany chaty je pribudovaná drevená strieška na uskladnenie dreva.

Oproti chate je postavený veľký drevený prístrešok so strechou z vlnitého plastu. Boky prístrešku sú do výšky približne 1,30 metra obité doskami, podlaha je vysypaná štrkom. Vo vnútri sú provizórne drevené stoly a lavice. Prenocovať tu môže asi osem ľudí na stoloch a štrkovej podlahe.

Pred chatou je provizórne ohnisko s posedením. Na lúčke pri chate je množstvo drevených lavíc a stolov, ktoré slúžia turistom pri Výstupe na Zeme.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

V blízkosti chaty nie je žiadny zdroj vody. Najbližší zdroj je upravený prameň potoka Zimná voda, vzdialený asi 25 minúpt po lesnej ceste na juhovýchod.

Fotogaléria k článku

Najnovšie