Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Raková
Prístrešok Raková Zatvoriť

Prístrešok Raková

Keď sme pred rokom išli pochod na počesť gen. M. R. Štefánika, bol plán prespať v tomto prístrešku. Vzhľadom na lejak, ktorý potom v noci prišiel, bol som rád, že sme prespali v chate Lámaná skala. No keď som sa teraz v apríli chystal po rokoch na prechod 'na ťažko', pre istotu som si z TuristickaMapa.sk, vypísal nielen pramene, ale aj možnosti prespania. Tak som zistil, že možnosť prespania v prístrešku Raková nie je popísaná a ponúkam svoje skúsenosti.

Poloha
Malé Karpaty: v doline potoka Raková na trase Štefánikovej magistrály / Cesta hrdinov SNP (E-8) medzi Dobrou Vodou a Rakovou
Nadmorská výška
284 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.57449 ° SŠ
dĺžka: 17.47464 ° VD
» Mapa
Nocľah
štyria ľudia s vlastnými karimatkami a spacími vakmi na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Raková v tesnej blízkosti (za potokom)
Spojenie
železničná zastávka Buková (červená značka)

Objekt

Prístrešok sa nachádza v podstate priamo na červenej TZT Dobrá Voda – Dolná Raková (Štefánikova magistrála). Leží pod asfaltkou, teda treba z nej zostúpiť pár metrov po svahu dole k potoku Raková. Na štyroch betónových štvorcových doskách a štyroch krížom preložených hranoloch, je drevená podlaha. Na nej sú dve lavice a stôl. Strechu z kvalitných škridiel podopiera šesť stĺpov. Bočné steny nemá, ale strecha je predĺžená až na úroveň lavíc a nemalo by dnu pršať ani pri bočnom vetre. Tým, že je prístrešok vo svahu, jedna strana - bližšie k potoku je dosť vysoko a radšej som vchádzal a vychádzal stranou bližšie k asfaltke. Vyspia sa tu pohodlne štyria ľudia a ešte si budú mať kam odložiť veci.

Vedľa prístreška sa nachádza ohnisko, pekne obložené kameňmi. Mal som spoločníkov, ktorí si sem prišli opiecť špekáčiky a vraj tak robia dosť často, keď auto odstavia pár sto metrov pred rampou brániacou vo vjazde neoprávnených áut. Dreva v okolitom lese je požehnane a o strom je opretých zopár pripravených ražňov.

Voda

Pár krokov za potokom, cez ktorý vedie lavička, sa nachádza prameň s výdatným výtokom aj v lete. Vodu som pil neprevarenú na trase ďalšieho dňa, aj som z nej varil čaj, puding a v nej cestoviny bez akejkoľvek nepriaznivej odozvy. Prameň je pod prístreškom s dvierkami, navyše je tam kovový kryt, akoby na vrte, a toto je len prebytočná vytekajúca voda.

Zaujímavosť

Smerom na Dolnú Rakovú v zákrute je treba odbočiť doprava a napravo pod svahom je štôlňa, vyhĺbená vraj za Slovenského štátu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie