logo HIKING.SK Posledná zastávka pred cestou na hory

Prales Pilsko. Pralesy zadržiavajú vodu, uhlík a sú aj genetickou bankou.
Správa

Ministerstvo zdržuje vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska

21. 05. 2020
Zatiaľ čo sa Európska únia hlási k väčšej ochrane pralesov, na Slovensku máme stále vyše dvetisíc hektárov pralesov, ktoré môžu byť kedykoľvek vyrúbané. Návrh rezervácie na ich lepšiu ochranu leží mesiace na ministerstve životného prostredia a z nepochopiteľných dôvodov sa nikam neposúva.

O väčšej ochrane pralesov a starých lesov hovorí Stratégia EÚ na ochranu biodiverzity do roku 2030, ktorú včera prijala Európska komisia. Za dôležité považuje vymapovať a strikne chrániť všetky zostávajúce pralesy a staré lesy v rámci únie. Členské štáty ich majú chrániť buď v územiach NATURA 2000 alebo v rámci svojich národných schém.

Na čo sú nám pralesy?

Sú dôležité z hľadiska zadržiavania vody v krajine. Majú kvalitnú pôdu, nenarušenú ťažbami, sú domovom mnohých vzácnych druhov, ktoré následne môžu kolonizovať okolité lesy. Ich výskum pomáha lesníkom vypestovať stabilnejšie lesy. A dokážu viazať oveľa viac uhlíka než bežné hospodárske lesy.

Na Slovensku prebehlo vymapovanie pralesov v rokoch 2009 – 2015. Ukázalo, že sa u nás zachovalo 10 180 ha pralesov a pralesových zvyškov. Časť z nich je už prísne chránená. Z tých, ktoré nie sú, sa asi tri štvrtiny dostali do návrhu prírodnej rezervácie, ktorý vypracovali občianske združenia Prales a WWF. Všetky ležia na pozemkoch pod správou Lesy SR. Posledná štvrtina leží na pozemkoch súkromných vlastníkov, tam bude treba pri každom vlastníkovi vypracovať individuálny projekt.

Ministerstvo sa vyhovára na lesníkov, tých nikto neoslovil

V rezervácii sa má teda chrániť 2155 hektárov pralesov a 4321 hektárov okolitých starých lesov. Ide o lesy, ktoré priamo nadväzujú na pralesy. Tie sú v mnohých prípadoch príliš malé a na svoje zachovanie potrebujú o niečo ucelenejší komplex.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Návrh rezervácie podali mimovládky na ministerstvo životného prostredia spolu so Štátnou ochranou prírody koncom minulého roka. Odvtedy sa nedeje nič. Envirorezort mal následne osloviť okresné úrady v sídle kraja. Tie začnú riešiť tzv. proces vyhlasovanie ochrany osobitne chránených častí prírody a krajiny a rokujú s dotknutými subjektami.

Ministerstvo životného prostredia odpísalo, že má záujem pralesy chrániť a pokračuje v rokovaniach s organizáciou Lesy SR. Poverený generálny riaditeľ Lesov Matej Vigoda však povedal, že štátne lesy v tejto veci zatiaľ nikto neoslovil. Marián Jasík z OZ Prales hovorí, že s lesmi rokujú až spomínané okresné úrady.

Envirorezort neodpovedal na otázku, či im projekt poslal. “Celý tento proces, žiaľ, výrazne spomalila mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou COVID-19. Nedajú sa organizovať prerokovania s dotknutými obcami, vlastníkmi neštátnych lesov, atď. Stále však platí, že ochrana pralesov, ako aj ostatných vzácnych území Slovenska, patrí medzi priority ministerstva životného prostredia,” odpísal Slavomír Held z komunikačného oddelenia.

Marián Jasík reaguje, že problematika sa žiadnych neštátnych subjektov netýka a ministerstvo v tejto fáze nemá s nikým rokovať, ale má projekt posunúť na okresné úrady. “Myslím si, že ministerstvo nekoná, hoci by konať malo a mohlo.”

Lesy síce v pralesoch neťažia, ale kedykoľvek by mohli, kým nebude rezervácia

Chráni tieto pralesy niečo pred ťažbou? Zatiaľ len gentlemanské slovo Lesov SR, ktoré sa v roku 2013 zaviazali v nich nezasahovať. Kým však rezervácia nie je vyznačená, z pralesov ubúda. “Zásah sme zdokladovali v 5 pralesoch (Poľana, Suť, Flos, Mačacia, Veľký Brunov), v niektorých dokonca opakovane. Chceme veriť, že nešlo o úmyselné konania, ale o omyly a ľudské zlyhanie,” hovorí Marián Jasík. Situáciu označuje za neprehľadnú a pri výmene personálu k takýmto omylom môže dochádzať častejšie. Obáva sa, že kým nebude vyhlásená rezervácia na ich ochranu, pralesy budú ďalej miznúť.

Fórum 3 príspevky
Ministerstvo zdržuje vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska 09/06/20 16:56 3 príspevky