Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Aktuálna zaistená cesta na Veľký Grič, foto Alexandra Uhlárová
Aktuálna zaistená cesta na Veľký Grič, foto Alexandra Uhlárová Zatvoriť

Správa Na Veľký Grič mohla ísť nová ferrata, stopli ju úrady

Mesto Handlová plánovalo postaviť na skalách pod vrcholom Veľkeho Griča novú ferratu. Charakterom by šlo zrejme o podobný projekt ako Skalka pri Kremnici. Úrady ju však stopli kvôli pralesu priamo v tejto lokalite. Zavážili aj skúsenosti z ferraty Skalka, kde sa nedodržiava sezónna uzávera.

Na vrchol Veľký Grič v pohorí Vtáčnik vedie už dlhšie neoficiálna ferrata s náročnosťou A, A/B. Vybudoval ju Horolezecký klub Prometeus z Handlovej, táto lokalita je lezecká oblasť a cesta zrejme slúži lezcom na zostup. S nápadom vybudovať tu väčšiu ferratu oslovil mesto Handlová horolezec Pavol Rajčan, autor ferraty na Skalke pri Kremnici. Mala zahŕňať tri trasy rôznej náročnosti, aby návštevníci mali možnosť ich kombinovať. Jednou z atrakcií mali byť lanové mostíky umiestnené vzdušne medzi skalnými vežami.

Ak nebudú prevádzkovatelia dodržiavať podmienky ochrany prírody, nové ferraty to budú mať ťažšie

Celý model plánovanej ferraty pripomína existujúcu ferratu Skalka pri Kremnici. Autorom ferraty je Pavol Rajčan, namiesto mesta Kremnica tu je tu mesto Handlová, exteriéry so skalami vhodnými na hniezdenie dravcov sú podobné. Práve vyrušovanie hniezdiacich sokolov, ktoré môžu skončiť smrťou ich mláďat, je pri Kremnici problém. Mesto nerobí dostatočnú osvetu, nezabezpečilo ani technickú prekážku na skalnej veži, kde vtáky hniezdia. Sezónna uzávera sa vo veľkom porušuje. Správa CHKO Ponitrie vo svojom stanovisku zohľadnila aj tento problém.

Mesto by nutne potrebovalo turistov

Mestu Handlová sa nápad s ferratou pozdával. “Mesto hľadá nejakú možnosť turistickej atrakcie väčšieho rozmeru, pretože baňa končí a ľudia odchádzajú za prácou inde,” hovorí koordinátor cestovného ruchu mesta Tomáš Gríger. Pekná príroda a aktívny oddych by podľa neho prilákali návštevníkov. Handlová nemá na vybudovanie ferraty prostriedky, hľadali by súkromného investora, resp. by to riešil autor ferraty. Úlohou mesta malo byť administratívne zabezpečenie a vybudovanie infraštruktúry, aspoň parkoviska.

Tomáš Gríger sa sťažuje na dlhodobo veľký objem ťažby dreva v okolí mesta. “Okolité lesy sú strašne zdevastované, prekladal sa turistický chodník, lebo ho zničili lesné traktory. Z mesta vidíme priamo na vrchol kopca a je úplne vyholený.” Na jednej strane víta, že na území leží prales a mal by ísť do piateho stupňa ochrany, ale zároveň ľutuje, že tým pádom nebudú mať takúto turistickú atrakciu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V lokalite žijú ohrozené druhy rastlín a zvierat

Stavbu ferraty v danom území neodporučil Okresný úrad v Prievidzi. Stanovisko preň vypracovala Štátna ochrana prírody, správa CHKO Ponitrie. Dôvodov, pre ktoré ferratu na tomto mieste neodporučila, je viacero. V prvom rade je to spomínaný prales vo výmere 25,28 ha, ktorý by mal byť zahrnutý do Prírodnej rezervácie Pralesy.

Okrem pozostatkov pôvodných lesov je územie výnimočné rozsiahlymi lesostepnými a otvorenými skalnými plochami. Rastie tu množstvo cenných druhov rastlín. Napríklad astra alpínska a klinček peristý včasný tu majú unikátnu lokalitu v rámci Slovenska. Ide tiež o potenciálnu hniezdnu lokalitu ohrozených druhov európskeho významu sokola sťahovavého a orla skalného, žije tu aj rys.

“Plánované aktivity s predpokladanou zvýšenou návštevnosťou môžu byť spojené so sprievodnými javmi,” uviedol Radomír Siklienka, riaditeľ Správy CHKO Ponitre a CHKO Dunajské luhy. Obáva sa zvýšeného pohybu, zošliapavania biotopov, vyrušovania hniezdnych druhov, zakladania ohnísk, znečisťovania územia, nekontrolovaného táborenia či zvýšenia rizika požiarov. Zvážili aj negatívne skúsenosti z prevádzky takejto ferraty na Skalke.

Fotogaléria k článku

Najnovšie