Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Salaš na Rovniach od cesty
Salaš na Rovniach od cesty Zatvoriť

Búda Rybovský salaš na Rovniach

"Tie búdy sú vo Veľkej Fatre všade..." Každý kto chodí do Veľkej Fatry často, určite pozná Mirovu búdu a snáď aj Mira. Bačovia ho poznajú určite a dá sa s nimi o Mirovi dobre pokecať. Ale nie o tom som chcel…

Poloha
Veľká Fatra: medzi Rybovským sedlom a osadou Rybô v závere Hornojelenskej doliny na lúke Rovne
Nadmorská výška
1030 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.87194 ° SŠ
dĺžka: 19.10046 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzová možnosť nocľahu v období mimo pastierskej sezóny
Prevádzka
sezónna okrem zimy (lavínové ohrozenie!) a pastierskej sezóny
Voda
potôčky pod búdou, alebo prameň v Rybovskom sedle
Spojenie
Horný Jelenec (bus) - Valentová (žltá značka) - Rybô (modrá cyklotrasa)

O fatranských búdach

Raz som mal to šťastie a ako som do Mirovej búdy išiel prespať, našiel som tam Mira samotného. Trošku sme sa porozprávali a Miro rozprával ako pozoruje vtáky, medvede a turistov, ktorí k nemu sem-tam zavítajú. Okrem iného povedal pamätnú vetu: "Tie búdy sú vo Veľkej Fatre všade..." Myslel tým, že starých salašov a búd je tu naozaj kopec a nie je núdza o miesto na prespatie. Vtedy som ešte nevedel, akú má pravdu.

Odvtedy už pár rokov uplynulo, búdy sú zväčša nájdené, a tak ma prekvapilo, že som dnes našiel ďalšiu, a to som ani nehľadal. Zdravie mi už neslúži ako za mladi (mám iba 37), ale aj napriek tomu som dnes neodolal. Nechal som všetko ležať, skočil do auta a vyviezol sa do Veľkej Fatry.

Síce práve nie som v stave spraviť túru, ale spomenul som si, že Veľká Fatra ukrýva osadu Rybô, ktorá bola zasypaná lavínou, tuším v roku 1927. Aj napriek tomu, že si trúfam povedať, že Veľkú Fatru poznám, som tam nikdy nebol. Tak som zhodnotil, že nenáročná vychádzka mi pomôže zaceliť hanebnú medzeru v skúsenostiach. Veľká Fatra naozaj nesklamala.

Aj napriek pôvodnému úmyslu iba sa prejsť dedinkou, moje dobrodružné ja chcelo vidieť, kde končí asfaltka. Kam ďalšia zákruta vedie a kde bude ďalší smerovník. Srdco sa mi rozbúšilo, keď som v jednom momente na náprotivnom svahu spozoroval niečo, čo dosť pripomínalo salaš. Tu? A ja o ňom neviem? Nemožné. Treba ho preskúmať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poloha a prístup

Keď idete dole z Krížnej na Rybovské sedlo, tak je tam cyklistická trasa. Ak po nej pôjdete, tak iba po nejakých 5 km stojí stará búda. Žiadny luxus, ale pred dažďom určite ochráni. Alternatívne sa tam dá dostať asi hodinovým výstupom po cyklotrase z Horného Jelenca (Rybô). Búda sa nedá minúť, je rovno na modrej cykloznačke.

Objekt

Salaš má štyri steny, dvojspádovú škridlovú strechu a drevené dvere. Cez dosky v stene asi prefukuje, ale medveďa, ani dážď tam neprefúkne. Dá sa spraviť oheň, ale nie v piecke, len na otvorenom ohnisku vo vnútri. Pred dymom sa dá schovať za priečkou vo vnútri búdy. Osobne by som si radšej obliekol sveter a nechal oheň ohňom.

Voda

Len pár krokov smerom dole kopcom z Rybovského sedla je napájadlo pre ovce. Nedá sa minúť, je hneď pod vyznačenou cyklotrasou. Naberte si vodu tu. Ak idete dole z osady Rybô, cyklotrasu križuje pár potôčikov. Ak sa vám voda nechce vláčiť, choďte až ku salašu. Na lúčke pod búdou je zarastená cesta, ale stále veľmi viditeľná. Je to skratka dole na Rybô. Ak po nej pôjdete len pár minút, na prameň určite narazíte.

Fotogaléria k článku

Najnovšie