Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Čerešenka
Rozhľadňa Čerešenka Zatvoriť

Extra Rozhľadňa Čerešenka

Pred pár dňami, ale pred 708 rokmi, 15. júna 1312, sa odohrala stredoveká bitka pri východoslovenských Rozhanovciach, ktorá nielen rozhodovala o osude kráľovského mesta Košice, ale aj samotného Uhorského kráľovstva. Preto pri príležitosti 700-tého výročia bitky bola postavená rozhľadňa Čerešenka.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 15.06.2020
Pohoria
Košická kotlina
Trasa
Voda
Prameň Karola Róberta pri ceste z Čižatíc do Rozhanoviec
Doprava
Čižatice, Chrastné, Rozhanovce (bus, parkovanie v obci alebo pri rozhľadni)
SHOCart mapy
» č.1111 Košice sever (1:50.000)
Poloha
Košická kotlina: na historickej hranici regiónov Abov a Šariš
Nadmorská výška
325 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.79156 ° SŠ
dĺžka: 21.37408 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Prístup

Rozhľadňa Čerešenka sa nachádza na lúčnom pahorku medzi obcami Čižatice a Chrastné. Turistickou značkou nie je prístup značený, len z obce Čižatice k nej navigujú drevené smerové tabule po účelovej komunikácii, vedúcej do dediny Chrastné.

Dá sa sem dostať aj autom, len si treba dať pozor na nekvalitný asfalt, preto odporúčam odparkovať v jednej či druhej dedine a po asi 15 minútach vyjsť pešo na spomínaný pahorok.

Rozhľadňa

Kamenná stavba ma výšku okolo 12 metrov a nad vchodom ma sklenenú striešku. Tá však neochráni v prípade dažďa. Konštrukciu schodiska tvoria masívne drevené trámy.

Keďže Čerešenka bola postavená pri príležitosti výročia stredovekej bitky, evokuje stredovekú strážnu vežu. Jej bočné výhľadové otvory v tvare kríža zase pripomínajú stratené životy vojakov zúčastnených v bitke. (Poznámka redakcie: pomenovaná je podľa čerešne, ktorá označuje historickú hranicu medzi župami Abov a Šariš a rastie v susedstve veže.)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V jej útrobách sa nachádza informačná tabuľa o výstavbe samotnej rozhľadne, ale aj o Bitke pri Rozhanovciach. Rovnako sú tam fotky z rekonštrukcie bojov aj návštevná kniha.

Výhľad

Rozhľadňa Čerešenka sa nachádza na lúčnom pahorku nad poliami a dedinami, takže poskytuje kruhový výhľad najmä na strednú časť Slanských vrchov, ale aj na východnú časť Volovských vrchov a rovnako je možné zhliadnuť Vysoké Tatry. Návštevník má z Čerešenky na dlani aj časť údolia Torysy.

Na ozrejmenie jednotlivých pohorí a vrchov su na vrcholovej plošine na každej strane pripevnené mapy s ich názvami.

Bitka pri Rozhanovciach

Stredoveká bitka sa na tomto mieste neodohrala náhodou. Jej prvotnou príčinou bol spor východoslovenských veľmožov Omodejovcov s blízkym kráľovským mestom Košice. Rečou modernej terminológie to ale bola proxy vojna medzi uhorským kráľom z nového rodu Anjou, Karolom Róbertom I. a pôvodným uhorským magnátom Matúšom Čákom Trenčianskym, ktorý stál na strane Omodejovcov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie