Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celá sada v krabici
Celá sada v krabici Zatvoriť

Recenzia Nová sada SHOCart máp 1 : 40 000 pokrýva celé Slovensko

Česká mapová spoločnosť SHOCart vydala na začiatku tejto letnej sezóny jednorazovú limitovanú edíciu máp, ktorá pokrýva celé územie Slovenska. V sade je 48 máp, všetky sú aktualizované.

Mapy sú v mierke 1 : 40 000, obsahujú kompletnú sieť značených turistických i cykloturistických trás. Pre cyklistov tu sú aj odporúčané cyklotrasy vrátane rozlíšenia povrchov. Jednotlivé mapy sa samostatne nepredávajú.

Mapy sú usporiadané v pevnej kartónovej krabici. Mapa má rozmer 95 × 66 cm v rozloženom a 11 × 16 cm v zloženom stave. K sade je pribalené plastové puzdro, do ktorého si vložíte tú mapu, ktorú práve potrebujete. Je to o niečo príjemnejšia veľkosť, než v prípade sady máp 1:50 000, ktorú tu budem častejšie spomínať. Táto mapa sa ľahšie balí do batoha.

Čo sa týka pokrytia celého územia Slovenska, treba povedať, že aktuálne ho okrem tejto sady pokrýva len Turistický atlas Slovensko 1:50 000, posledné vydanie je z roku 2018. Predošlá sada turistických máp v počte kusov 35 v mierke 1:50 000 neobsahovala mapy z niektorých turisticky menej atraktívnych lokalít. Pre toho, kto má rád papierové mapy a potrebuje nejakú menej vyhľadávanú lokalitu, je toto jediná možnosť, ako ju získať.

Vyzdvihla by som klad listov, ktorý je urobený logicky a veľkoryso. Logicky znamená, že vám jedna mapa stačí na hrebeňovku Malej Fatry či Nízkych Tatier. Veľkoryso znamená, že niektoré listy majú väčší prekryv. To je rozdiel oproti turistickému atlasu, kde býva prekryv minimálny. Ak sa vaša túra nachádza niekde v rohu listu, potrebujete si na jednu túru vziať aj zo tri listy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mapa je obojstranná a na rozdiel od niektorých iných máp tohto vydavateľstva, nemá textovú časť. Posledná edícia podrobných máp v mierke 1:25 000 textovú časť obsahuje, no napríklad pri Nízkych Tatrách nepokryla celé pohorie. V aktuálnej mape z tejto sady je v nízkotatranskej mape pokrytý celý hrebeň, na jednej strane od Telgártu po Čertovicu, na druhej od Čertovice po Hiadeľské sedlo. Tento prístup sa mi zdá oveľa rozumnejší. Na prechod nízkotatranského hrebeňa vám tak stačí jedna obojstranná mapa. Pri sade máp 1:50 000 bolo potrebné nosiť dve.

Poľské Tatry sú tu spracované tiež, inak je prekryv do zahraničia minimálny.

Mapová časť je na klasickom SHOCart podklade s ekvidištanciou (intervalom vrstevníc) po 10 metrov. Ako som už spomenula, nájdeme tu turistické trasy, miestne značené trasy, náučné chodníky. Ak je na chodníku sezónna informácia, technické pomôcky alebo je chodník jednosmerný, tieto informácie sú zakreslené. Rovnako turistické časy.

Priebehy turistických chodníkov sa zdajú byť aktuálne, napokon, každoročne posielame vydavateľovi aktuálne informácie o priebehu turistických chodníkov na Slovensku, keďže SHOCart je partnerom našej turistickej mapy. Podobne posielame info o útulniach, takže aj pri nich môžete spoľahnúť na ich aktuálnosť. Vo Vysokých Tatrách je správna informácia o konci sezónnej uzávery, ktorá sa posúvala na 14.6. Pribudli aj niektoré náučné chodníky, ktoré chýbali napríklad v mape Vysokých Tatier 1:25 000. Náučné chodníky v mapách nie sú všetky, chýba napríklad náučný chodník Fľak nad Tatranskou Kotlinou či Prírodné klenoty Šúru za Vajnormi. Je však pravda, že neexistuje centrálna evidencia náučných chodníkov na Slovensku, ktorá by vydavateľovi pomohla pri kompletizovaní týchto podkladov.

Cyklisti tu majú značené cyklotrasy a ostatné cyklotrasy, rozdelené podľa povrchu. Extra je spevnený povrch, nespevnený povrch, za sucha dobre zjazdný, a náročný (MTB) povrch. Toto je užitočná informácia aj pre pešieho turistu. Keď sa potrebuje presunúť z bodu A do bodu B, možno si radšej vyberie tú zo zvážnic, ku ktorej je aj nejaká doplňujúca info (overené v teréne). Vo všeobecnosti sú lesné cesty na mapovom podklade kontrastné, dobre viditeľné.

Nie sú tu trate pre bežecké lyžovanie ani lavínové dráhy, ktoré sú v mapách v mierke 1:25 000.

V legende pribudla ikonka kešky, teda geocache skrýše, s poznámkou "základný typ". Zrejme ide o tzv. tradičnú skrýšu, ktorú nájdete bez toho, aby bola potrebná predchádzajúca príprava. Keška sa obvykle hľadá s pomocou GPS, asi by som nehľadala len na základe toho, že v mape je na tomto mieste ikonka, pretože potenciálnych miest ukrytia môže byť priveľa, jednoducho treba súradnice. Táto hra je v súčasnosti dosť rozšírená, skrýš je veľa a priebežne pribúdajú a odbúdajú. Neviem si ich predstaviť v papierovej mape, no v týchto ani reálne nie sú. Pozrela som si niekoľko svojich domovských lokalít, kde poznám umiestnenia viacerých skrýš, na mape nie je zobrazená žiadna.

Celé dielo hodnotím ako vydarené. Tomu, kto má rád papierové mapy a hýbe sa po celom Slovenku, sa určite môže zísť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie