Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozorovateľňa na východnom brehu Hrhovského rybníka
Pozorovateľňa na východnom brehu Hrhovského rybníka Zatvoriť

Extra Vtáčie pozorovateľne na Hrhovských rybníkoch

Vtáky a vodné plochy patria dokopy. A rovnako aj turistická a odborná verejnosť. Preto v Slovenskom krase, pri najväčších rybníkoch na Slovensku, vyrástli v spolupráci s maďarskou stranou cez projekt Úžasný vtáčí svet bez hraníc dve rozhľadne.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Doprava
Hrhov (bus, parkovisko pri hlavnej ceste)
SHOCart mapy
» č.1110 Košice juh (1:50.000)
Poloha
Slovenský kras - Turnianska kotlina: Hrhovské rybníky
Nadmorská výška
193 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.59622 ° SŠ
dĺžka: 20.74902 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Prístup

Obe drevené rozhľadne sa nachádzajú neďaleko obce Hrhov medzi mestami Moldava nad Bodvou a Rožňava. Jedna sa nachádza na východnom brehu a druhá, na západnom brehu rybníka.

Prvá je jednoduchšej konštrukcie a nachádza sa asi pol kilometra od štátnej cesty č. I/16 (E58) a asi kilometer od dediny smerom na Moldavu nad Bodvou resp. Košice.

Druhá veža sa nachádza za Štátnymi rybníkmi, prístupná po širokej nespevnenej ceste, ktorá obchádza rybnú farmu a tak sa dá dostať k samotným rybníkom. Hneď na ich začiatku sa nachádza vyššia - 12-metrová rozhľadňa. Jej výhodou je, že má širokú strechu. Prístup je vhodný aj pre rodiny s deťmi a kočíkmi. Rovnako aj pre bicyklistov.

Súčasťou projektu bolo vybudovanie zeleného náučného chodníka cez mokrade. Pozorovateľne ponúkajú možnosť sledovať vtáky ako potápka chochlatá, volavka popolavá či kaňa močiarna alebo orliak morský, ale aj iné zo 120 druhov, ktoré tu zaznamenali.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Keďže sa pozorovateľňa nachádza na okraji väčšieho rybníka, je možné zbadať tiež skokany, ropuchy, užovky či kapre, ktoré sú tu chované.

Hrhovské rybníky

Založili ich v 50-tych rokoch na mieste mokradí a rašelinísk na úpätí planín Slovenského krasu - Horný a Dolný vrch. Sú súčasťou chráneného vtáčieho územia Slovenský kras. Nachádzajú sa v nadmorskej výške 193 metrov a majú rozlohu 250 hektárov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie