Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Starostlivosť o obuv
Starostlivosť o obuv Zatvoriť

PR Starostlivosť o obuv

Prečo by sme mali obuv ošetrovať? Ošetrovanie obuvi plní niekoľko funkcií. Jednou nich je odstránenie nečistôt a zachovanie pôvodného vzhľadu, teda estetické hľadisko. Druhou je zachovanie vodoodpudivosti povrchu, čo je veľmi dôležité pre priedušnosť obuvi s vodeodolnou membránou – teda udržanie funkčnosti. Tretia, a možno najdôležitejšia funkcia, je zaistenie dlhej životnosti. Udržanie vláčnosti usne je z tohto hľadiska jednou z priorít, pretože stvrdnutá useň môže poškodiť švy a pri ohýbaní aj praskať.

Materiály

Na zvršok obuvi sa väčšinou používa prírodná useň kvôli odolnosti a trvanlivosti. Pritom vrchná useň (full grain) je odolnejšia než štiepenka (split leather). Topánky zo syntetickej usne sú obvykle ľahšie a menej nasiakavé a textilné topánky sú priedušnejšie. Všetky tieto materiály môžu byť vo zvršku topánky kombinované.

Prírodné usne pre outdoorovú obuv sa vyrábajú obvykle z kože z hovädzieho dobytka tzv činením a štiepením. Pri činení sú z kože odstránené živočíšne tuky a sú nahradené syntetickými tukmi. Tie musia zaistiť jednak zníženie trenia medzi kolagénovými vláknami, aby useň bola ohybná a vláčna, a jednak vodoodpudivost, tedy tzv. hydrofobizáciu. Pri štiepení je useň rozdelená na vrchnú a spodnú časť. Spodnú časť nazývame štiepenka alebo semiš a poznáme ju podľa „chlpatého“ povrchu. Vrchná časť je z vonkajšej strany hladká a ak ju jemne prebrúsime, získa matný vzhľad a hovoríme jej nubuk. Ak použijeme vnútornú stranu ako lícovú, je povrch „chlpatý“ a usni hovoríme velur. Vonkajšia „chlpatá“ strana veluru alebo semiša lepšie prijíma impregnáciu.

Ako obuv ošetrovať?

Odstránenie nečistôt z povrchu obuvi sa najlepšie robí za sucha kefou alebo za mokra vlhkou handričkou bez detergentu. Komerčné penové čističe minimalizujú namočenie. Obsahujú jemný detergent, a vyžadujú finálne otrenie vlhkou handričkou bez detergentu. Textilnú obuv síce možno vyprať, ale silné detergenty a zvýšená teplota môžu poškodiť lepené prvky zvršku. Useň je vypraním odmastená a znehodnotená.

Na impregnáciu outdoorovej obuvi by sme nemali používať bežné krémy na obuv, lebo obsahujú živočíšne tuky, ktoré useň nadmerne zmäkčujú. To, čo je vhodné pre vychádzkovú obuv, nie je z hľadiska životnosti vhodné pre turistickú obuv do terénu. Impregnácie podľa zloženia rozdeľujeme na prípravky na báze voskov, silikónové prípravky, fluorokarbónové prípravky a prípravky s využitím nanotechnológií.

Prípravky na báze voskov reprezentuje napríklad SNOSEAL od americkej firmy ATSKO. Hlavnou zložkou zaisťujúcou premazanie usne a zároveň aj jej vodoodpudivosť je včelí vosk, doplnený o tekuté rozpúšťadlo uľahčujúce aplikovanie prípravku. Výhodou voskov je veľmi kvalitná a dlhodobá funkčnosť impregnácie (až 1 mesiac používania topánky). Nevýhodou je zmena farby topánky (výrazne useň stmavujú) a zmena matného povrchu na lesklý. To pochopiteľne nevadí u čiernych topánok z hladkej usne.

Prípravky na báze silikónových zlúčenín

Silikónové prípravky majú vysokú schopnosť odpudzovať vodu a veľmi dobrú adhéziu. Ich tekutosť pri izbovej teplote uľahčuje preniknutie do štruktúry usne, ale majú aj nevýhodu v tom, že prípravok postupne prenikne až na vnútornú stranu usne. Ak máte obuv s nepriepustnou membránou, prípravok sa dostane až k membráne, na ktorej trvalo uľpie a zníži jej priedušnosť. Preto firma GORE silikónové impregnácie na výrobky s membránou zakazuje. Prípravky stmavujú useň menej než vosky, ale zachovávajú matný vzhľad. Treba ich používať po každých 7-14 dňoch nosenia obuvi.

Fluorpolymerové (fluorokarbónové) prípravky

Táto impregnácia bola vyvinutá pôvodne ako ochrana pred škvrnami na textile, pretože odpudzuje nielen vodu, ale aj oleje. K jej trvanlivému uľpeniu je potrebná jej polymerácia, ku ktorej dochádza za teploty približne 150 °C. To je možné zaistiť pri výrobe tkanín, ale nie u obuvi. Na obuvi je doba životnosti impregnácie výrazne nižšia, impregnáciu je potrebné opakovať po 7 dňoch nosenia a po každom namočení obuvi. Voda totiž fluorpolyméry vyplavuje. Ich výhodou je, že nemôžu uľpieť na membráne, a že nemení farbu ani matnosť usne. Prípravky, ktoré na ošetrovanie obuvi dodáva firma LOWA, sú na báze fluorpolymerov.

Prípravky s využitím nanotechnológií

Neprenikajú do hĺbky usne, uľpievajú len na povrchu. Preto nezaisťujú premazanie kolagénových vlákien. To sa musí zabezpečiť pred aplikáciou nanoprípravku. Mechanizmus odpudzovania vody je u nanoprípravkov daný štruktúrou, ktorú na povrchu vytvoria. Ich nevýhodou je krátka doba účinnosti a nutnosť dvojkrokovej aplikácie až po premazaní obuvi.

Fotogaléria k článku

Najnovšie