Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad do údolia Stodertal
Pohľad do údolia Stodertal Zatvoriť

Túra Mŕtve hory – Stoderer Dolomitensteig

Koncom júla som chcel ísť do Dolomitov, ale zastavila ma predpoveď počasia. Zdalo sa, že už v stredu bude na severe Talianska liať. Musel som nájsť čosi bližšie, kam môžem ísť na dva-tri dni. Rozhodol som sa pre Mŕtve hory (Totes Gebirge). Neďaleko Hinterstoderu je okruh na pol dňa s názvom “Stoderer Dolomitensteig”. Zdalo sa mi to ako dobrá náhrada za Dolomity.

Vzdialenosť
16 km
Prevýšenie
+900 m stúpanie, -900 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 27.07.2020
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Severné Vápencové Alpy (Nördliche Kalkalpen) – Mŕtve hory/Mŕtve vrchy (Totes Gebirge)
Trasa
Voda
Gasthof Baumschlagerreith
Doprava
Parkovisko pri gasthofe Baumschlagerreith

Cesta

Vstával som čosi po štvrtej, aby som prešiel cez Bratislavu pred rannými zápchami. Podarilo sa. Podľa routeplanneru mi mala cesta trvať 4 hodiny aj 15 minút, ale trvala mi o pol hodiny dlhšie. Opäť som v Steyri zablúdil.

O 9.45 h som prišiel na koniec údolia Stodertal. Za celodenné parkovanie tu pýtajú 4 eurá a za parkovanie na dva dni 7 eur. Keďže viem, aké výpalné pýtajú za parkovanie v Tatrách, 4 eurá som obetoval bez mihnutia oka.

Na parkovisku sa chystala na túru dvojica Rakúšanov. Prehodil som s nimi zopár slov a spýtal som sa ich, ktorým smerom mi odporúčajú ísť. Poradili mi ísť v smere hodinových ručičiek, lebo tak je to vraj krajšie. Teraz, po túre musím uznať, že mi poradili dobre.

Na alpské lúky

Od parkoviska som vyrážal po zvážnici. V zákrute som zišiel z cesty a chodník sa začal liepať hore serpentínami. Boli nekonečné. Z času na čas som sa zastavil, aby som odfotil nejakú kvetinu, no cítil som, že som z formy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Serpentíny skončili a prišiel som na alpskú lúku. Stáli na nej dva zruby a obďaleč, na ďalšej lúke, ďalšie. Na hornej lúke sa pásli kravy. Podľa tabuľky pri oplotku ich malo byť osemnásť kusov. Farmár písal, aby turisti kravy spočítali, a keď si všimnú niečo nezvyčajné, aby mu poslali SMS-ku. Miestni veru vedia, ako sa dá profitovať z turistiky. Naši farmári turistov využívajú maximálne tak na cvičenie strážnych psov.

Traverz ako v Dolomitoch

Za lúkami som išiel ešte chvíľu lesom a prišiel som do skál. Zjavilo sa istenie. Hrubé oceľové lano a v rokline dve skoby. Ferratový set tu nepotrebujete a aj prilbu som vláčil v batohu zbytočne. V rokline je dvojitý vodopád, ale vody v ňom veľa nebolo.

Chodník traverzuje skalnaté svahy. Všade naokolo sa ježia vápencové bralá a dolu pod chodníkom je priepasť. Táto časť prechádzky bola najkrajšia. Odfotil som si veľké skalné okno, zopár skalných veží a z ostrohov údolie Stodertal s okolitými kopcami. Spitzmauer aj Großer Priel mali vrcholce v oblakoch, ostatné kopce bolo vidno dobre.

Na jednom ostrohu som zjedol obed, na ďalšom som si oddýchol. Ľahol som si na chrbát do trávy a keď som sa prebral, došlo mi, že som spal. Slnko pieklo, nič ma nesúrilo a bolo mi fajn.

Návrat a prídavok

Nič však netrvá večne. Chodník zahol nadol a priviedol ma do lesa. Za ním som išiel chvíľu po štrkovom splaze a cestou som sa vrátil na parkovisko. Kúsok pred ním pramení riečka Steyr. Medzi kameňmi sa objavujú pramienky vody a o desať metrov nižšie je z nich rieka. Páčilo sa mi to.

K autu som prišiel skoro. Aby som zabil čas, vybral som sa dolu údolím Stodertal popri riečke. Dúfal som, že nájdem zopár zaujímavých kvetín, ale našiel som iba hruštičku okrúhlolistú a modrastú žerušnicu lúčnu. Päťprstnice, vstavačovce a kruštíky som videl aj prv.

Záver

Dolomity to nie sú, napriek tomu je Stoderer Dolomitensteig vcelku pekný okruh. Na trase sú drevenice, lúčky s výhľadmi, skalné veže, roklina, ale aj skalné okno, nejaké istenie a kopec kvetín. Chýba iba poriadny vrchol, avšak na ten som sa hotoval ďalší deň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie