Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stráňanské jazero
Stráňanské jazero Zatvoriť

Správa Nová TZT: Stráňany – Pod Zbojníckym stolom

Tradícia, história, najčistejší vzduch na Slovensku (podľa viacerých meraní), množstvo minerálnych prameňov turistických chodníčkov pre túlavé topánky, kúpeľníctvo, dravý Dunajec, magická príroda, kraj Goralov, Rusínov, Nemcov a Slovákov. To všetko v sebe skrýva región Severný Spiša a Pieniny. Tento mnohokrát zabudnutý kúsok Slovenska dostal do vienka veľa toho, čo ho môže právom stavať do pozície turistickej destinácie ako stvorenej na relax a oddych.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+623 m stúpanie, -295 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 23.07.2020
Pohoria
Spišská Magura (ochranné pásmo Pieninského národného parku)
Trasa
Doprava
Stará Ľubovňa (vlak, bus) - Stráňany, dolný koniec (bus)
SHOCart mapy
» č.234 Pieniny, Severný Spiš,… (1:100.000)

Značkovaním vybraných chodníkov sprístupňujeme širokej turistickej verejnosti najatraktívnejšie prírodné scenérie, prírodné zaujímavosti a chránené prírodné výtvory, vzácne historické a kultúrne pamiatky a ponúkame možnosť regenerácie telesných a duševných síl pohybom na čerstvom vzduchu.

Nesmieme zabudnúť ani na významný príspevok značkovania turistických chodníkov k rozvoju cestovného ruchu. Okrem toho, že značkované chodníky lákajú turistov do prírody, vedú ich aj k miestam, ktoré poskytujú občerstvenie, ubytovanie a často aj zábavu. Sprístupňujú obce, mestá, mikroregióny a regióny, a tým prispievajú k ich propagácii. Zo značkárskej činnosti teda profitujú poskytovatelia všetkých vymenovaných aj nevymenovaných služieb.

Vzhľadom k výhodnej geografickej polohe obce Stráňany, existujúce oblasti cestovného ruchu a vidieckeho turizmu a kultúrno–historickému potenciálu pre rozvoj turizmu a agroturizmu zvýšenia návštevnosti vidieckych regiónov v súvislosti s vidieckym cestovným ruchom, agroturistikou, rozvojom tradičných remesiel a obnovou dediny v zmysle územného plánu rozvoja obce sa podarilo úspešne realizovať schválenie zmeny turisticky značkovanej trasy č. 5713 (Veterný vrch - Pod Zbojníckym stolom).

Nová trasa č. 5713 Stráňany, dolný koniec - Pod Zbojníckym stolom začína v obci Stráňany pri autobusovej zastávke Stráňany, dolný koniec. Obec Stráňany je súčasť Pieninského národného parku - prechádza tadiaľ mnoho turistov a cykloturistov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po spevnenej lesnej ceste a nenáročnom stúpaní sa po 3,4 kilometroch turista dostane k Stráňanskemu jazeru (tento úsek môžu využiť aj cykloturisti). Stráňanske jazero s veľkosťou prižline 0,5 hektára poskytuje príjemné miesto na oddych.

Trasa ďalej pokračuje lesnou cestou v smere na Veterný vrch, kde sa počas výstupu lesom otvárajú výhľady na Pieniny. Trasa sa napojí na existujúcu červenú trasu č. 0905, ktorá smeruje z Veľkého Lipníka na Veterný vrch. Veterný vrch poskytuje nádherný kruhový výhľad, a to tak na Vysoké či Belianske Tatry, Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách, Pieniny, Babiu horu na Orave, Levočské vrchy a iné.

Na vrchole sa nachádza smerová ružica s popisom vrcholov plus vrcholová kniha a “medvedia” lavička. Z Veterného vrchu je možnosť pokračovať turisticky značenými trasami do známych kúpeľov Vyšné Ružbachy, obce Veľký Lipník, mesta Podolínec atď. Predĺžená trasa prepojí Pieniny so Spišskou Magurou. Nová trasa má plynulé, nenáročne stúpanie v relatívne veľmi dobrom teréne a je vhodná pre turistov všetkých vekových kategórií v každom ročnom období.

Aktuálne je v teréne celá trasa vyznačená o čom svedčí tiež zápis vo vrcholovej knihe na Veternom vrchu, a teda turisti ju môžu smelo využívať. Čakáme len na dodanie smeroviek, ktoré po zadaní objednávky vedenia zo Sekcie značenia Klubu slovenských turistov výrobcovi osadíme na turistické smerovníky.

Ako sa hovorí, krása sa dá len ťažko opísať slovami, tú treba prežiť srdcom, a preto srdečne pozývam všetkých turistov spoznať a objaviť malebný kút nášho Slovenska.

Do skorého videnia v regióne Severného Spiša a Pienin.

"Horám zdar!"

Fotogaléria k článku

Najnovšie