Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nové tituly v treťom vydaní turistického sprievodcu
Nové tituly v treťom vydaní turistického sprievodcu Zatvoriť

Recenzia Tretie vydanie turistických sprievodcov od Dajamy

Klasický turistický sprievodca od vydavateľstva DAJAMA sa v tomto roku dočkal tretieho vydania. Posledné vydanie je z roku 2008, tak sa pozrieme na to, či a čo sa v sprievodcoch pomenilo. Nové vydanie sa týka Vysokých Tatier, Nízkych Tatier, Západných Tatier, Veľkej Fatry, Malej Fatry a Slovenského raja. Ďalšie pohoria sú stále dostupné v predchádzajúcich vydaniach. Dá sa kúpiť aj druhé vydanie uvedených pohorí.

Výrobca
vydavateľstvo DAJAMA a kolektív autorov
Model
edícia S batohom po Slovensku
Typ
turistický sprievodca
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
307 g
Páči sa mi
samostatná papierová mapa ako súčasť balenia
Nepáči sa mi
neakutálne informácie o sezónnych uzáverách v Tatranskom národnom parku
Infocena
10 €
Obchody
www.dajama.sk

V čom je teda rozdiel, keď predchádzajúce vydanie ešte nie je vypredané? Predovšetkým v tom, že pribudla mapa.

Mapa má aktuálne priebehy trás, informácie o uzáverách nesedia

Keď som písala predchádzajúcu recenziu v roku 2008, trochu mi prekážalo, že zatiaľ čo v prvom vydaní sprievodcu boli túry zakreslené na výreze z mapy od VKÚ (Vojenský kartografický ústav), v druhom vydaní to boli 3D mapy od Kartografie HP a SHOCart-u. Tie sa mi nezdali zďaleka také prehľadné a jednoduché na orientáciu. Rovnaké mapy sú pri túrach v sprievodcoch aj teraz, no každá kniha je doplnená samostatnou papierovou mapou v mierke 1 : 50 000 od VKÚ. Značku VKÚ prevzalo vydavateľstvo CBS a od roku 2017 opäť vydáva turistické mapy.

Mapa obsahuje všetky informácie, na ktoré sme boli pri VKÚ mapách zvyknutí. Ekvidištancia vrstevníc je 20 metrov, nájdeme tu turistické značené trasy aj s časovými údajmi, cykloturistické trasy, miestne značené trasy, informácie o uzávere chodníkov. Hoci mapa je vydaná tento rok, nezohľadnila posledné zmeny v Tatranskom národnom parku (túto mapu som si vytiahla ako vzorovú, pretože z tohto pohoria mám asi najviac máp a najlepší prehľad). Ide napríklad o informáciu, že Slavkovský štít je uzavretý v čase snehovej pokrývky, no ten je už od roku 2017 uzavretý počas celej sezónnej uzávery, teda od 1. 11. do 14. 6. V mape je ešte starý dátum konca sezónnej uzávery, 15. 6. Pri červeno značenej Tatranskej magistrále od Batizovského plesa na Popradské a na Štrbské pleso je informácia, že je uzavretá v čase snehovej pokrývky, no táto trasa je teraz otvorená celoročne.

Zdá sa, že celý balík zmien v TANAP-e z roku 2017 vydavateľ nezapracoval. Chýbajú tu aj niektoré náučné chodníky, ako napríklad známy chodník Rakytovské plieska pri Štrbskom Plese, Malý kúpeľný chodník a Rainerov náučný chodník nad Starým Smokovcom alebo Fľak nad Tatranskou Kotlinou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zoznam chodníkov so sezónnou uzáverou sa nachádza v sprievodcovi v časti Praktické informácie.

Pozrela som zbežne aj ostatné mapy, či je zachytená nová žltá značka na Belianske skaly v Malej Fatre (je) alebo ferraty, ktoré pribudli v posledných rokoch (chýba ferrata Dve veže nad Nižnou Revúcou vo Veľkej Fatre).

Pre rýchlejšiu orientáciu je v mape číslo túry, ktoré má daná túra aj v sprievodcovi.

Kniha je v plastovej fólii s dvomi záložkami, v jednej je samotná publikácia, v druhej je mapa, takže ak chcete brať sprievodcu so sebou na túru, pomôže ho to uchrániť pred poškodením. Sprievodca aj s mapou váži 307 gramov, predchádzajúca verzia mala hmotnosť 224 gramov.

Obálka v novom dizajne a nové fotografie, obsah prakticky bezo zmien

Najvýraznejšou zmenou samotného sprievodcu je úplná zmena dizajnu obálky. Vo vnútri k žiadnym zmenám neprišlo. Kniha obsahuje zoznam túr (tri kategórie podľa náročnosti) aj s ich vyobrazením (podľa čísla túry) na mapke, všeobecné informácie o území –⁠ východiská túr, podnebie, rastlinstvo a živočíšstvo, ochrana prírody atď. Znie to trochu nudne, ale mňa osobne celkom baví si tieto informácie čítať, sú tu aj zoznamy najvyšších vrcholov, najväčších plies či krátke historické zaujímavosti.

Porovnala som nové a predchádzajúce vydanie pri Nízkych Tatrách a Slovenskom raji. Texty sa prakticky nemenili, s výnimkou túry v rokline Kyseľ, kde sa spomína aj nová ferrata. Aktualizované sú fotografie pri túrach, mnohé fotografie sú iné. Horské chaty, ktoré prešli rekonštrukciou, sú v novej podobe. Naopak, vo vysokotatranskom sprievodcovi pri vodopádoch Studeného potoka je použitá staršia fotografia s predošlým mostíkom a predošlým lesom.

Formát kapitoly je v podstate rovnaký, len tentokrát začína 3D mapou. Nasledujú údaje o prevýšení a náročnosti túry a popis samotnej trasy. Niektoré zaujímavé miesta sú heslovite spracované v samostatných boxoch. Informačne je sprievodca výdatný, ako po stránke opisu trasy, tak aj jednotlivých bodov, cez ktoré túra prechádza. Výber trás je celkom reprezentatívny, mali by ste tu nájsť väčšinu klasických túr, ktoré sa dajú v danom pohorí absolvovať.

Ak ste teda klasik a túru plánujete najradšej s knihou a papierovou mapu, toto vydanie je lepšie riešenie než predchádzajúce. Len si pre istotu overte platné uzávery ešte z iného zdroja.

Fotogaléria k článku

Najnovšie