Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

LOWA 1923
LOWA 1923 Zatvoriť

PR Lowa Renegade

Lowa Sportschuhe GmbH. patrí k najväčším výrobcom trekingovej obuvi na svete. Ročne predá takmer tri milióny párov turistickej obuvi. Na českom a slovenskom trhu je od roku 1991 výhradne zastupovaná spoločnosťou PROSPORT PRAHA s.r.o. 


Počiatky firmy LOWA siahaju do roku 1923, kedy v malej bavorskej dedinke Jetzendorf Johann Wagner a jeho traja synovia vyrábali a opravovali pracovné horské topánky pre okolitých sedliakov.

LOWA
LOWA

Najstarší zo synov Lorenz Wagner postupne premenil dielničku na továreň a koncom 20. storočia zaviedol deľbu práce. Po 2. svetovej vojne se mladší bratia osamostatnili, a tak okrem Lorenzovej LOWY z odštiepenej časti vznikla aj firma HANWAG jeho brata Hansa.

LOWA sa v povojnovom období špecializovala na výrobu športovej obuvi pre horolezectvo, turistiku a lyžovanie. S touto premenou bol spojený celý rad zásadných obuvníckych patentov (napr. vulkanizovaná podošva, klíma systém, konštrukcia prvnej trekingovej topánky na svete, prvý horolezecký duplex vyvinutý pre himalájske expedície atď.). Väčšina týchto patentov je využívaná dodnes.

V roku 1993 sa LOWA stala súčasťou nadnárodného holdingu TECNICA. To už firmu riadil Walter Riethmann a pod jeho vedením LOWA zaviedla výrobu vstrekovanej obuvi (ATC – All Terrain Collection). Jej model RENEGADE se stal prototypom modernej turistickej topánky. Model RENEGADE bol na trh uvedený v roku 1997 a ihneď si získal veľkú popularitu.

RENEGADE 1997
RENEGADE 1997

Ako úspešný model bol pravidelne inovovaný (LOWA ho vyrába dodnes) a v kolekci ATC je stále jej vlajkovou loďou. Okrem stredne vysokého modelu RENEGADE MID sa vyrába aj polovička RENEGADE LO.

RENEGADE GTX LO
RENEGADE GTX LO

V roku 2007 patentovala LOWA unikátnu technológiu vstrekovania MONOWRAP® a od roku 2008 ju používa aj pri modeli RENEGADE. Vstrekovaná technológia MONOWRAP® sa od ostatných vstrekovacích metód líši tým, že tlmiaci materiál (polyuretán) se nevstrekuje do pryžovej vane, ale že pryžovú podošvu zvonka obaľuje a vytvára ochranný rám. Ten je nielen dizajnovým prvkom, ale má zásadnú ochrannú a stabilizačnú funkciu. Po zvládnutí technológie viacnásobného vstreku je možné ochranný rám vytvoriť z tvrdšieho odolného polyuretánu DuraPU® a tlmiacu vrstvu vytvoriť z mäkšieho polyuretánu DynaPU®, čo výrazne zvyšuje užívateľský komfort.

Z modelu RENEGADE sa stala nejpredávanejšia značková outdoorová topánka v celosvetovom meradle. K jej obľube prispieva nielen dokonalá funkčnosť, kvalitné materiály a zaujímavý dizajn, ale tiež poskytovaný nadštandardný servis. Zvršok je vyrobený z hydrofóbneho nubuku s hrúbkou 1,6 mm a je doplnený o horný cordurový límec. Derby strih s klasickým šnurovaním s kovovými háčikmi a očkami zaručuje, že topánka sadne väčšine užívateľov. Podšívka GORE-tex footwear spolu s LOWA klíma systémom zaisťujú klimatický komfort v širokom rozsahu teplotných podmienok.

Multikomponentná podošva s pryžovým behúňom VIBRAM® EVO s integrovaným torzným stabilizátorom z termoplastického polyuretánu zaisťuje ako protišmykovosť, tak dokonalú oporu pre bezpečnú chôdzu v teréne. Podošva je vyrobená viacnásobným vstrekovaním technológiou MONOWRAP®. Mäkší DynaPU® polyuretán zaisťuje optimálne odpruženie, zatiaľ čo ochranný rám z tvrdšieho DuraPU® polyuretánu zvyšuje stabilitu a životnosť zvršku. Topánka je určená na mierne exponovaný treking a na širokú škálu outdoorových aktivít. Môžeme ju však bez problémov využiť aj na mestskú turistiku a každodenné nosenie.

V súčasnosti sa vyrába pánsky stredne vysoký model v 14 a dámsky v 22 farbách. Obvykle sa 3-4 farebné verzie (dámske aj pánske) vyrábajú aj v zúženom a rozšírenom strihovom variante.

RENEGADE GTX MID
RENEGADE GTX MID

Väčšina variantov má GORE-texovú podšívku, a 2-3 farby sa vyrábajú aj s celokoženou podšívkou. Celkovo má členkový RENEGADE MID 55 odlišných variantov a poltopánka RENEGADE LO 9 variantov. Pánske modely sa vyrábajú vo veľkostnom rozsahu 6,5-15 (UK) a dámske modely od 2,5 do 10 (UK) s poločíselným krokom. 


Fotogaléria k článku

Najnovšie