Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kamenná bouda - chata lesnej správy
Kamenná bouda - chata lesnej správy Zatvoriť

Prístrešok Kamenná bouda pod Veľkou Javorinou

Na moravskej strane Bielych Karpát neďaleko ich najvyššieho vrcholu sa nachádzajú tesne vedľa seba tri malé prístrešky, kde je možné núdzovo prenocovať.

Poloha
Biele Karpaty - Javorinská hornatina: Kamenná bouda na červenej značke Cesty hrdinov SNP (E8) severnej od Veľkej Javoriny
Nadmorská výška
651 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.89178 ° SŠ
dĺžka: 17.65792 ° VD
» Mapa
Nocľah
do 8 ľudí v troch oddelených priestoroch (pivnička, šopa a altánok)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
najbližší prameň (Za lesem ) je 2 km na sever po červenej značke
Dalšie info
Zriedkavo využívaný starý objekt lesnej správy

Poloha

Priamo pri červenej značke Cesty hrdinov SNP (E8), severne od Veľkej Javoriny, najvyššieho vrcholu Bielych Karpát.

Prístup

  • z vrcholu Veľkej Javoriny po červenej značke za asi 1.05 h,
  • z vrcholu Veľkej Javoriny po modrej značke a asfaltovej cykloceste za asi 1.20 h,
  • z osady Vápenky po žltej značke za asi 1.00 h,
  • od križovatky so štátnou cestou č. 54 medzi obcami Strání a Slavkov (zastávka autobusu) po červenej značke za asi 0.45 h.

Na miesto je možný prístup aj bicyklom po viacerých cyklocestách a tiež je možné prísť sem autom. Parkovať tu možno bezplatne, prístupová cesta však nebýva v zime udržiavaná. Smerom nahor má cesta nový asfaltový povrch, vjazd autom je zakázaný. Smerom nadol je cesta aktuálne rozbitá, no zjazdná. Podľa informácií od miestneho občana sa bude opravovať aj tento úsek.

Objekty

Samotná budova lesnej správy je opustená a uzamknutá. Dnešnú podobu dostala v roku 1903, keď na mieste staršej drevenej búdy bola vystavaná chata z miestneho lomového kameňa.

V zadnej časti budovy sa nachádza drobná pivnička. Tu je možnosť núdzového nocľahu pre dve osoby na hlinenej, značne hrboľatej dlážke, pokrytej vrstvou suchého lístia. Tiež je tu zopár škridiel, inak je priestor prázdny. Po nočnej búrke tam zostalo sucho, nevylučujem však možné zatekanie, nakoľko miestnosť je na úrovni zeme.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšou možnosťou na prespanie je malá drevená šopa, ktorá sa nachádza oproti za cestou. Búda s rozmermi asi 2 x 5 metrov, čiastočne ukrytá v kríkoch, umožňuje núdzový nocľah pre dve až tri osoby. Objekt má kvalitnú strechu z trapézového plechu, podlaha je z drevených dosiek. Nie sú tam žiadne okná. Zadná časť šopy je približne spolovice zaprataná rôznym materiálom a žijú tam myši. V rohu po ľavej strane sa nachádza železný hák.

Možnosť posedenia i núdzového prenocovania poskytuje tiež altánok so stolom a lavicami pred budovou. Tu môžu prespať dve či tri osoby priamo na hlinenej zemi, prípadne na stole. Keďže altánok je otvorený, pre lepšiu ochranu pred dažďom je potrebné použiť celtu alebo plachtu. V čase našej návštevy sa v rohu altánku nachádzalo vrece plné odpadkov a odpadky boli aj rozsypané v jeho blízkosti. Tiež blízke ohnisko bolo značne znečistené.

V susedstve sa nachádza drevená latrína. Žiaľ, dvere sú odhnité a padnuté na zem, inak je použiteľná.

Voda

Priamo na mieste sa zdroj vody nenachádza. Najbližší známy prameň (Za lesem) je 1,9 km po červenej značke smerom na sever. Tiež je možné nabrať si vodu v osade Vápenky a v Holubyho chate na slovenskej strane Veľkej Javoriny.

Okolie

V tesnej blízkosti sa nachádza pamätný dub letný, vysoký 23 metrov. V okolí je viacero chránených území, napríklad prírodná pamiatka Bahulské jámy, národná prírodná rezervácia Porážky, prírodná pamiatka Sviní les a iné. Národná prírodná rezervácia na Veľkej Javorine je chránená od roku 1909, v súčasnej dobe je územie bezzásahové a ponechané prirodzenému vývoju. Približne 4,5 km je k pamätníku leteckej havárie z júla 1967, pri ktorej sa zrútilo dvojmotorové lietadlo L-200 Morava a zahynuli tri osoby.

Upozornenie pre rok 2020

V lete roku 2020 sa na parkovisku pred budovou nachádzalo viacero stavebných strojov, používaných pri výstavbe cesty. Mechanizmy boli strážené a je možné, že osoby pohybujúce sa v blízkosti budú podrobené kontrole.

Fotogaléria k článku

Najnovšie