Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Odorica na Medveďom vrchu
Rozhľadňa Odorica na Medveďom vrchu Zatvoriť

Rozhľadňa Rozhľadňa Odorica na Medveďom vrchu

Móda stavania rozhľadní neobišla ani Spiš, a preto som pri plánovaní tury narazil na nezvyčajnú rozhľadňu neďaleko Levoče, ktorú som tým pádom nemohol vynechať. Príjemná a pohodová prechádzka na modernú výhľadovú vežu je tak určite zaručená.

SHOCart mapy
» č.1109 Spiš, Levočské vrchy (1:50.000)
Poloha
Levočské vrchy: Medvedí vrch (Medvedie vrchy) nad osadou Odorica
Nadmorská výška
668 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.99088 ° SŠ
dĺžka: 20.62469 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročná

Prístup

Moderne poňatá rozhľadňa sa nachádza nad osadou Odorica, v chotári dedinky Spišský Hrhov, v okrese Levoča a je aj na skok od samotného mesta Levoča. V pomyselnom trojuholníku sa nachádza aj Spišská Nová Ves.

Najkratšie je to zo Spišského Hrhova, odkiaľ vedie aj pre tento účel vyznačený žlto značený turistický chodník. Keďže som ním však nešiel, môžem len hádať, že cesta k rozhľadni na Odorici trvá necelú hodinu.

Najľahší, ale čiastočne neznačený je prístup z Levoče. Čiastočne preto, lebo modrá značka vedie len k spomenutej osade a odtiaľ treba ísť mimo značky, ale za nosom k rozhľadni, ktorá sa nachádza na miernom pahorku zvanom Medvedí vrch (Medvedie vrchy), a tak je rozhľadňa viditeľná priamo zo značeného chodníka. Potom nie je problém k nej odbočiť po poľnej ceste, na ktorú sa napojí aj žltá značka. Výstup z Levoče trvá asi hodinu pohodovej chôdze.

Zo Spišskej Novej Vsi je to najďalej a aj najkomplikovanejšie, ale z tejto strany je lepšie začať z Harichoviec a ísť rovnako po modrej značke, ktorá vedie cez Odoricu do Levoče. Trasa do kopca a cez les z Harichoviec je asi na hodinu navyše.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rozhľadňa

Vyhliadková veža je poňatá moderným, netradičným štýlom, za ktorým stoja dvaja mladíci z Oravy, pracujúci v Bratislave. Bola predstavená na miestnej akcii „Harhovske čudá a zabaviska“ v roku 2017 a následne bola postavená na Medvedích vrchoch medzi Spišským Hrhovom, Levočou a Spišskou Novou Vsou.

Rozhľadňa ma štyri podlažia v tváre číslice 1. Na treťom sa nachádza vysunutá plošina a na poslednom poschodí sa nachádza samotný priestor na výhľady. Sú kruhové a je možné vidieť Levoču, Spišský Hrhov, Spišský hrad, Levočské vrchy, Branisko, Slovenský raj a samozrejme Vysoké Tatry.

V blízkosti sa nachádza kocka, ktorá má otáznu funkciu, ale keďže je krytá, tak asi (aj) poskytuje strechu nad hlavou. Podľa môjho názoru je však veľmi nepraktická, lebo veľa ľudí sa do nej nezmestí, nie je tam miesto na posedenie a pri bočnom vetre neposkytne ani úkryt. Ale to je asi daň za moderný štýl, ktorý síce je moderný, ale nepraktický...

V blízkosti sa nachádza tiež ohnisko a lavičky. Poniže rozhľadne, na stromoch sú osadené pneumatiky na hojdanie.

Osada Odorica

Za návštevu stojí tiež malebná osada Odorica pod rozhľadňou. Od samotnej rozhľadne je vzdialená asi 10 minút naokolo po prístupových cestách. Odorica je osadou bývalého majera grófa Czakyho zo Spišského Hrhova z 19. storočia, ktorý odkúpili majitelia po agrárnej reforme z čias medzivojnovej ČSR. Počas ČSSR však boli majetky zoštátnené a následne vrátené majiteľom po páde totality. Dnes tu celoročne žijú dve rodiny. Osada má vlastný cintorín. Informácie o lokalite sa dajú zistiť z panela osadeného pri smerovníku TZT Odorica.

V roku 1987 tu bola založená Ekofarma Odorica, ktorá ponúka agroturistiku – prehliadku farmy či párdňové vypnutie od mestského zhonu pomocnou prácou za prespatie v stane alebo ako sa patrí, v stodole na slame. Ekofarma ponúka tiež možnosť zúčastniť sa na Ekotábore.

Fotogaléria k článku

Najnovšie