Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pivnica na lúke Kolovrtáok pod vrchom Mesačná
Pivnica na lúke Kolovrtáok pod vrchom Mesačná Zatvoriť

Bivak Pivnica Kolovrátok pod Mesačnou

Opäť raz som sa presvedčil, že ak som niekade išiel desaťkrát, ešte stále som si všetko poriadne nepozrel. Na lúke Kolovrátok pod kopcom Mesačná vždy bývala kontrola pri Pochode bankových úradníkov. Chalani stanovali pri altánku a od prameňa sa chodilo neznačene k oploteniu obory Biela skala. Že je tam asi uprostred lúky pod stromami v lese pivnica, som si všimol až minulú sobotu, keď som prechádzal zo Sološnice do Píly.

Poloha
Malé Karpaty: lúka Kolovrátok pod vrchom Mesačná pri modrej značke sedlo Uhliská - Sklená huta
Nadmorská výška
418 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.45309 ° SŠ
dĺžka: 17.302 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 ľudia s vlastnou karimatkou a spacím vakom v pivnici
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Kolovrátok za cestou pri altánku
Dalšie info
prístrešok s ohniskom a sedením v blízkosti

Prístup

  • po modrej značke zo sedla Uhliská 2,13 km,
  • po modrej značke zo Sklenej huty 1,62 km,
  • z Mesačnej lúky po zelenej a neskôr neznačene po ceste 2,35 km.

Objekt

Ide pravdepodobne o bývalú pivnicu. Pri zostupe od sedla Uhliská po modrej značke, treba sa poriadne dívať vľavo na okraj lesa. Pivnica je zapustená do zeme, nemá dvere. Vnútro má rozmery asi 2 x 2,5 m. Steny sú omietnuté, na ľavej stene je malý výklenok, kde sa dá odložiť ruksak či nejaké veci. Dnu priemerne vysoký človek môže pokojne stáť vzpriamený. Dno je pokryté opadaným lístím a pod ním je asi drobná suť. V pohode sa tu vyspia v suchu dvaja ľudia s vlastnou karimatkou a spacím vakom. Traja by sa v prípade nutnosti určite pomestili tiež. Dno sa trošku zvažuje smerom dovnútra. Veľkou výhodou je neďaleký altánok s ohniskom a lavičkami. Ak by nefúkal vietor, tak v prípade dažďa by sa v altánku iste vyspali ďalší traja nocľažníci. Dreva je na okolí požehnane, dokonca dnu v altánku bolo nejaké nachystané, takže aj v prípade dažďa je s čím zakúriť. Len potom treba opäť nejaké nachystať do altánku pre druhých.

Voda

Na mape je zaznačený prameň Kolovrátok za potokom Parná, ktorý preteká okrajom lúky Kolovrátok za cestou. Spájajú sa tu dve cesty. Jedna prichádza spod Vápennej a druhá od sedla Uhliská. Žiaľ, prekrytie prameňa je v dezolátnom stave, ale špina, ani lístie tam neplávalo. Potok preteká potrubím popod cestu a vytvára na úrovni prameňa malé jazierko, ktoré by mohlo poslúžiť na okúpanie.

Zaujímavosti v okolí

Na začiatky lúky je pomníček MUDr. Vladimírovi Kováčikovi z Bratislavy, ktorý tu 11. 3. 1973 tragicky zahynul. V podstate oproti pomníčku leží pri ceste veľký kameň s vyvŕtanými otvormi. Neviem prečo, ale myslím si, že ho sem niekto doviezol od lomu Vajarská, kde sú pri ceste tiež podobné kamene. V neposlednom rade sú z lúky nádherné výhľady na Vápennú – Roštún. A keď je ešte lúka pokrytá jesienkami, tak je to ďalší zážitok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie