Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Miki Knižka, archív M. K.
Miki Knižka, archív M. K. Zatvoriť

Rozhovor Miki Knižka: Zo Zbojníčky chcem urobiť modernú chatu

Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách bude mať nového chatára. Majitelia tatranských chát, ktorými sú Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES, vybrali v konkurze horského vodcu Mikiho Knižku.

Majitelia tatranských chát v tlačovej správe písali, že si uspel spomedzi desiatich uchádzačov. Videli ste sa tam všetci naživo?

Ja som sa so žiadnym uchádzačom na Zbojníčku nestretol, lebo som bol vybratý takisto na Chatu pod Rysmi. Mal som záujem stať sa chatárom hlavne tam. To som prebral osobne s Viktorom (Beránkom, chatárom na Chate pod Rysmi, pozn. red.), lebo Viktora si vážim ako človeka a aj to, čo všetko urobil pre Tatry a pre tú chatu. Povedal mi, že ešte nie je rozhodnutý, či bude pokračovať ďalej, a aby som si dal prihlášku. Následne sa rozhodol pokračovať ďalej a mňa vybrali na Zbojnícku chatu.

Ale zrejme si mal predstavu aj o Zbojníckej chate, keď Ťa vybrali?

Áno, mal. V princípe všetky chaty bojujú s tými istými problémami, a to sú najmä WC a voda. Samozrejme, sú tam aj ďalšie problémy, ktoré treba riešiť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Už Dominika a Fredy, poslední chatári, medzi chystanými zmenami uvádzali aj rekonštrukciu WC.

Pokiaľ viem, tak WC sú stále rovnaké. Vonku pred chatou. Je tam nejaký septik, resp. čistička, ale je to nefunkčné. Treba to vybudovať nanovo, aby to spĺňalo kritérium dnešnej doby. Nie je to jednoduchá vec, lebo tie technológie v tých výškach fungujú veľmi zložito.

To je najzávažnejší problém, ktorý budeš riešiť ako prvý? Alebo je tam akútne aj niečo iné?

To asi zistím, až keď prídem na chatu. Viem, že je tam aj problém so strechou. Zateká do chaty, čo vidím ako najakútnejší problém, lebo keď tečie do domu, spôsobuje to následne ďalšie a ďalšie problémy. No s tým sa budem oboznamovať, až keď tam reálne prídem.

Odkedy sa ujmeš chatárčenia?.

Ešte čakám na nejaké formality, ale pokiaľ viem, malo by to byť od 1. novembra.

A na ako dlho?

Na päť rokov.

Tak to už je celkom dlhá doba, nie? Že si budeš vedieť rozložiť aj financie, aj plány….

Päť rokov je krátka doba na to, aby človek zainvestoval do chaty nejaký väčší obnos peňazí. Uvidíme, ako to celé bude. Môj plán je tú chatu nielen zrekonštruovať, ale aj pozdvihnúť. Nájsť všetky jej slabiny a dať ju do takého stavu, aby sme sa priblížili západoeurópskym alpským chatám. Tie sú postavené vo vyššom prostredí na oveľa komplikovanejších miestach a fungujú perfektne. To je môj cieľ, urobiť z toho modernú chatu.

Pracuješ ako horský vodca na Slovensku aj v zahraničí, áno?

Áno, chodím do celého sveta. V lete som stále doma, a keďže mám rodinu, tak tie aktivity stále viac utlmujem, aby som mohol byť viac doma. V lete sa snažím nebrať žiadne túry do zahraničia. V zime mám nejaké akcie do sveta, za skialpinizmom a lyžovaním. V tom budem chcieť pokračovať, ale určite v menšom, aby som sa mohol naplno venovať chate.

Možno by sme mohli spomenúť, že si bol dlhodobejšie v Kanade..

Jedenásť rokov som pôsobil v Britskej Kolumbii v Kanade. Tam som začal aktívne liezť a lyžovať a keďže som chodil na túry s miestnymi kanadskými vodcami, povedal som si, že by som to chcel robiť. Sen som si splnil, začal som pracovať ako horský vodca. Vrátil som sa na Slovensko, lebo som vedel, že ma tu ľudia poznajú a že to bude jednoduchšie.

Hľadám stále nové výzvy a jedna z nich je pre mňa stať sa chatárom. Bol som aj nosičom, až potom som začal liezť a skialpovať a robiť všetky tie aktivity. Pôvodná myšlienka stať sa chatárom bola vo mne dlho, ale až teraz na to prišiel čas. Človek na to potrebuje dozrieť. Uvedomujem si, že to je veľký záväzok. Chcem sa do toho naplno pustiť. Svoje aktiivty budem musieť utlmiť a nejako to skĺbiť.

Najnovšie