Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľovnícka chatka Pastierová pod Bukovou (Bukový vrch)
Poľovnícka chatka Pastierová pod Bukovou (Bukový vrch) Zatvoriť

Prístrešok Pastierová, chatka pod Bukovou

Slovenský kras nemá veľa možnosti na prespatie pod strechou a preto určite poslúži znalosť prístrešia na strategickom mieste pri prechode najdlhšej značenej trasy v rámci Slovenského krasu.

Poloha
Slovenský kras: južne od vrchu Buková (Bukový vrch) blízko červenej značky medzi Jablonovským sedlom (Soroška) a Mútnou studňou v lokalite Pastierová
Nadmorská výška
674 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.61736 ° SŠ
dĺžka: 20.65862 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzový bivak na krytej verande, s vlastnou karimatkou a spacím vakom, možnosť spať na drevených laviciach
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Stará otvorená studňa s nutným čistiacim filtrom 300 metrov pri červenej značke
Spojenie
Košice (vlak, bus) / Rožňava (vlak, bus) - Jablonovské sedlo / Soroška (bus)

Poloha

Myslím červenú turistickú trasu od jaskyne Domica cez Jablonovské sedlo (Soroška) do Zádielskej tiesňavy, resp. končiacu pri železničnej zastávke v Dvorníkoch. Strategickým miestom na trase sa dá brať Jablonovské sedlo (Soroška), resp. do 40 minút smerom na Zádiel sa nachádzajúca poľovnícka chatka v lokalite Pastierová pod vrchom Buková (Bukový vrch, 746 m). Z opačnej strany, od Mútnej studne je vzdialená približne 30 minút chôdze.

Prístup

Chatka sa však nenachádza priamo na TZT, ale asi 200 metrov napravo (smerom na Mútnu studňu). V čase vegetačného pokoja ju bolo vidieť, ale pri plnom lístí to bude možno problém. Pomôckou môžu byť GPS súradnice (N 48 37.038, E 20 39.548), ale upozorniť na blízku prítomnosť chatky môže stará studňa, ktorá je naľavo od zvážnice, na ktorej je maľovaná červená TZT. Pozor, studňa nie je súčasťou okolia chatky, ale je vzdialená asi 300 metrov. Je to len upozorňovací bod, že treba zbystriť zrak a sledovať po pravej strane (naproti ako je studňa) obrysy chatky, prípadne cestnú odbočku.

Objekt

Poľovnícka chatka je samozrejme zatvorená, ale poskytuje luxusnú krytu verandu s rozmermi asi 3 x 6 metrov so stolíkmi a lavicami, ktorá bezpečne ochráni pred dažďom, ale aj vetrom. Miesto si tu nájde aj väčší počet turistov.

Voda

Vodu som v bezprostrednom okolí chatky nezaznamenal. Ale spomínaná studňa môže byť vhodná s použitím čistiaceho filtra.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie