Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Andrejcová (autor foto: Marek Šurina)
Útulňa Andrejcová (autor foto: Marek Šurina) Zatvoriť

Správa Aktuálny režim na horských chatách

Zavedenie prísnejších opatrení v prevencii proti koronavírusu sa zrejme opäť dotkne aj horských chát. Ide najmä o zákaz podávať jedlo v interiéri a zákaz zhromažďovania sa ľudí nad šesť osôb. Pýtali sme sa chatárov, ako budú fungovať v súčasných podmienkach.

Počas jarnej vlny koronavírusu horské chaty mohli podávať iba občerstvenie cez okienko. Ubytovávať vôbec nemohli. Neskôr po zmiernení opatrení mohli poskytovať ubytovanie ľuďom zo spoločnej domácnosti, ak izba mala vlastné sociálne zariadenie. To bolo pre väčšinu chát problém, pretože ide o jednoduché turistické ubytovanie, často hromadného charakteru, so spoločnými WC a kúpeľňou.

Aktuálne nariadenia nie sú úplne zrozumiteľné, vravia chatári. O ubytúvaní predpisy nič nehovoria. Jediné informácie, ktoré sa dajú nájsť na stránke Ministerstva vnútra SR a kam odkazuje aj web korona.gov.sk, sú: Od štvrtka 15. októbra začnú platiť opatrenia ako povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri, zákaz hromadných podujatí, reštaurácie budú môcť podávať len zabalené jedlo a jeho konzumácia bude možná len v exteriéri.

Chata pri Zelenom plese (Vysoké Tatry)

Chatár s personálom aktuálne preverujú všetky objednávky ubytovania a aktualizujú ich tak, aby na izbe bola len rodina alebo ľudia v maximálnom počte 6 osôb.

Na chate sa bude dať kúpiť balené jedlo a vziať si ho so sebou von, ubytovaní hostia ho môžu zjesť na izbe. Jedáleň nebude k dispozícii.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Téryho chata (Vysoké Tatry)

Na chate fungujú ako doteraz s dodržiavaním všetkých hygienických opatrení.

Zbojnícka chata (Vysoké Tatry)

Na chate fungujú ako doteraz s dodržiavaním všetkých hygienických opatrení, čakajú na detailnejšie usmernenia od hygienikov.

Chata Plesnivec (Belianske Tatry)

Chata je od 14.10.2020 do odvolania otvorená v núdzovom režime cez okienko. Jedáleň je zatvorená a ubytovanie neposkytuje.

Útulňa Andrejcová (Nízke Tatry)

Počas víkendov a sviatkov (piatok, sobota, resp. noc pred sviatkom), kedy bude na útulni prítomný personál, bude umožnený nocľah len dvom nezávislým skupinám po predošlej rezervácii.

V pracovné dni bude útulňa otvorená bez prítomnosti personálu, pri vstupe nájdete dezinfekciu na ruky aj na povrch.

Počas víkendov bude personál občerstvenie podávať cez okienko, dá sa zjesť vonku. Vlastnú stravu môžete v interiéri konzumovať, len ak ste tam sami.

Počas zlého počasia môže do útulne vstúpiť obmedzený počet turistov dnu na čas potrebný na prezlečenie sa, prípadne oddych.

Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom (Nízke Tatry)

Na jednotlivých izbách sa bude môcť ubytovať maximálne 6 ľudí. Na chate sa bude dať kúpiť balené jedlo a vziať si ho so sebou von, ubytovaní hostia ho môžu zjesť na izbe. Jedáleň nebude k dispozícii.

Kamenná chata pod Chopkom (Nízke Tatry)

Personál na chate zatiaľ je, čakajú na detailnejšie upresnenie obmedzení a potom sa rozhodnú, či ak ako budú v prevádzke.

Horská chata pod Kráľovou hoľou (Nízke Tatry)

Na chate bude v prevádzke len výdajné okienko cez víkendy a sviatky.

Dedečkova chata (Nízke Tatry)

Chata je kvôli obmedzeniam kompletne uzatvorená.

Chata Magurka (Nízke Tatry)

Jedlo je možné si objednať pri bare. Ubytovaní návštevníci ho môžu zjesť na izbe, ostatní návštevníci na prestrešenej terase alebo v exteriéri. Počet osôb vo vnútorných priestoroch môže byť obmedzený.

Burda (Muránska planina)

Turistické informačné centrum Burda je zatvorené. Zrušili sa aj všetky doterajšie rezervácie na ubytovanie.

Chata na Kľačianskej Magure (Malá Fatra)

Na chate bude k dispozícii len okienko pre výdaj jedla a vonkajšie toalety. Ubytovanie sa ruší. Tých, ktorí ho mali objednané, bude personál kontaktovať.

Chata pod Chlebom (Malá Fatra)

Predaj občerstvenia cez okienko. Ubytovanie chata neposkytuje.

Článok budeme priebežne dopĺňať.

Najnovšie