Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Corrour (archív Mountain Bothies Association)
Corrour (archív Mountain Bothies Association) Zatvoriť

Správa Združenie horských útulní Škótsko (MBA)

Horské chaty a útulne sa nachádzajú vo väčšine pohorí v Európe i mimo nej. Väčšinou musíte za ich použitie platiť, rezervovať si miesto vopred (napríklad Korzika) a v mnohých si môžete kúpiť aj jedlo a pitie. Vo Veľkej Británii je to veľmi odlišné. Tu existuje dlhá tradícia otvorených prístreškov (útulni) zvaných Bothies, ktoré sú k dispozícii všetkým bezplatne. Žiadna rezervácia, jednoducho príďte. Veľmi málo zariadenia, musíte mať so sebou všetko, čo si myslíte, že budete potrebovať.

Združenie horských útulní Škótsko (The Mountain Bothies Association)

Pri vstupe do hociktorej z týchto budov nájdete základné veci - priestor na spanie, zvyčajne oheň alebo kachle, pomocou ktorých sa môžete zahriať alebo niečo uvariť, prípadne stôl a pár stoličiek. V niekoľkých budovách môžete nájsť aj toaletu, ale pravdepodobne to bude iba rýľ a pokyn, ako ho použiť na zneškodňovanie toaletného odpadu.

Tiež si všimnete malú okrúhlu dosku na vonkajšej strane dverí, ktorá vás informuje, že „So súhlasom majiteľa je budova udržiavaná združením Mountain Bothies Association“.

Čo je združenie Mountain Bothies Association a ako udržiava objekty?

Aby ste dostali odpoveď na otázku, musíte sa vrátiť do čias po Druhej svetovej vojne, keď medzi ľuďmi, čo radi chodia von (turistami), vonku vyrástla silná tradícia, ktorá spočívala v tom, že pri trávení svojho voľného času používali opustené budovy na nocľah. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa výrazne zvýšil počet ľudí venujúcich sa turistike, horolezectvu, cyklistike a iným outdoorovým aktivitám a tým pádom sa zhoršil stav mnohých budov, ktoré využívali.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Návštevník bothy (útulne) Backhill of Bush v Galloway, na juhozápade Škótska, tam napísal do knihy návštev, že „by sa mal vytvoriť klub, ktorý by chránil budovu a ďalšie podobné odľahlé budovy“. Komentár si prečítal Bernard Heath, ktorý sa s niekoľkými kamarátmi rozhodol zrekonštruovať neďalekú chatu v Tunskeen. Po úspešnej akcii, sa rozhodli, že je čas zapojiť ďalších rovnako zmýšľajúcich ľudí. Bernard zvolal stretnutie v decembri 1965, ktoré sa dohodlo na vytvorení združenia, ktoré spojí záujemcov o „udržiavanie jednoduchých odomknutých útulní v odľahlých horských oblastiach pre chodcov, horolezcov a ďalších skutočných outdoorových nadšencov, ktorí milujú divoké a osamelé miesta“. Vzniklo združenie Mountain Bothies Association.

Ako každá organizácia, aj my sme v priebehu rokov rástli a vyvíjali sa. Na konci 60. a začiatkom 70. rokov sme rozšírili našu prácu v Škótsku od kopcov Galloway po masív Cairngorms, oblasť Grampian, a územie Knoydart, ktorý je ďaleký severozápad. Opustené budovy sme premenili na útulne vo Walese a v severnom Anglicku. Do roku 1975, 10 rokov po renovácii Tunskeenu, sa počet oboch v našej starostlivosti zvýšil na 32 a dnes ich je celkom 106 (85 v Škótsku, 12 v Anglicku a 9 vo Walese).

Vlastníme dve budovy, ktoré udržujeme. Pri ostatných budovách spolupracujeme s majiteľom na tom, aby bola budova v dobrom stave a otvorená pre verejnosť. Nové objekty stále pribúdajú a ich zvýšené používanie znamená, že sa museli zvýšiť aktivity pravidelnej údržby. Jedna vec, ktorá sa však nezmenila, je naša závislosť od našich dobrovoľníkov. Bothies sú rozdelené do deviatich geografických oblastí, z ktorých každá má regionálneho organizátora. Jednotlivci majú organizátora údržby (alebo čoraz viac dvoch alebo viacerých organizátorov údržby), ktorí kontrolujú ich stav, vykonávajú drobné opravy a ako napovedá ich názov, organizujú údržbárske práce.

V centre našich aktivít sú brigády (work parties). Pracovná skupina môže zahŕňať dennú návštevu s cieľom vykonať menšie opravy alebo len upratať miesto. Alebo to môže byť veľký projekt obnovy budovy, ktorá nie je ničím iným ako zrúcaninou. Kľudne aj čokoľvek medzi tým. Aj keď sú najviac vítaní kvalifikovaní remeselníci a tí, ktorí majú praktické skúsenosti z prác v ich domovoch, práca sa nájde pre každého. Brigáda by trvala podstatne dlhšie, ak by nemal kto prevážať a presúvať materiály, prichytiť, čo je potreba, niečo natrieť, podať, všeobecne upratať, pripraviť čaj atď. Je tu priestor pre každého a nadšenie je rovnako dôležité ako praktická zručnosť. Brigády tiež poskytujú príležitosť osvojiť si nové zručnosti prostredníctvom práce so skúsenými ľuďmi a sú samozrejme príležitosťou nájsť si nových priateľov, ktorí majú podobné záujmy. Zistili sme, že väčšina dobrovoľníkov má tendenciu sa opakovane vracať.

Brigádnici sú naša chrbtová kosť a našou prioritou je starať sa o nich. Podporujeme používanie bezpečných pracovných metód. Dobrovoľníkom poskytujeme vhodné bezpečnostné vybavenie, ako sú helmy a obuv. Realizujeme školenia prvej pomoci, montáže a demontáže lešenia a istenia sa pri prácach na strechách (napr. používanie sedacieho úväzu). Dlho sme riešili a navrhovali nové a lepšie postupy na hodnotenie rizika, aby bolo možné zabezpečiť pre pracovníkov správne náradie a ochranné pomôcky, a tým pádom bezpečne prácu dokončiť.

Nie každý je samozrejme schopný alebo ochotný sa zúčastniť brigády. Existuje však aj veľa ďalších spôsobov, ako dobrovoľníci prispievajú k našej práci. Nemohli by sme sa pustiť do renovácie a údržby budov, ak by sme nemali prostriedky na zaplatenie materiálov, ich prepravu a podobne. Pri úhrade nákladov sa spoliehame na naše členské poplatky, dary alebo aj dedičstvá.

Je nám cťou, že môžeme udržiavať niektoré z najznámejších útulni v krajine. Medzi nich patrí budova Shenavall v časti Wester Ross s nádherným pozadím dvoch vrcholov - Beinn Dearg Mor a Beinn Dearg Beag. Útulňa Corrour v horskom priechode Lairig Ghru, je pravdepodobne najznámejšia v Škótsku a zároveň jedna z najpoužívanejších, ktoré udržiavame. Corrour sa môže pochváliť toaletou na kompostovanie, prvou svojho druhu udržiavanej MBA. Ďalšími známymi útulňami v pohorí Cairngorm v našej starostlivosti sú Hutchison Memorial Hut v Coire Etchachan, útulňa Feith Uaine, známejšia ako Tarf Hotel, a útočisko Fords of Avon, ktoré nie je klasická útulňa. Greg’s Hut, vysoko na svahoch Cross Fell, je možno najznámejšou z útulní, ktoré udržiavame v Anglicku. A Wales má jednu z najmenších a najvýraznejších budov - Grwyne Fawr, bývalý vodársky objekt v Čiernych horách, ktorý má v pôdoryse iba 2,7 x 1,8 metra.

Niektoré z budov sú buď dosť jedinečné alebo majú historické spojenie, alebo oboje. Rozhľadňa na Skye bola bývalá stanica pobrežnej stráže. Craig bol dvojpodlažný obytný dom, ktorý neskôr slúžil ako ubytovňa pre mladých. The Schoolhouse bola vidiecka škola, poskytujúca učebňu pre miestne deti a prípadne ubytovanie pre učiteľa.

Aj keď v priebehu rokov došlo k mnohým zmenám, základné princípy stanovené účastníkmi stretnutia v roku 1965 zostávajú rovnaké. Bothies sú otvorené pre všetkých a sú zadarmo na použitie. Všetky naše činnosti spojené s údržbou a väčšinu našej správy vykonávajú neplatení dobrovoľníci. Neprijímame žiadne verejné dotácie, naša práca je financovaná do veľkej miery z členských príspevkov, darov a dedičstiev. Sme zaregistrovaní ako charitatívna organizácia. Naša práca bola ocenená v roku 2015 udelením ceny Queens Award za dobrovoľnícku službu.

Podrobnosti o aktivitách MBA a informácie o združení nájdete na webovej stránke www.mountainbothies.org.uk.

Bothy“ pochádza z gaelského slova „Bothan“, ktoré znamená búda. Tieto budovy pôvodne slúžili na ubytovanie poľnohospodárskych robotníkov alebo robotníkov na statkoch, ktorí sa starali o hospodárske zvieratá alebo plodiny.

Neil Stewart, koordinátor publicity, združenie Mountain Bothies Association

Zdroj fotografií: archív Mountain Bothies Association

Fotogaléria k článku

Najnovšie